#Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chief за финансова грамотност. Тя е и автор на комплекта „Финансова грамотност“ на издателство. Carrot. В рубриката Семейни финанси всяка седмица представя въпроси, касаещи личните и семейните финанси, както и финансовото образование на децата.

Нерядко родители споделят, че детето им не проявява интерес към детски книги с финансова насоченост и затова отлагат темата или директно приемат, че няма да се ангажират с това.

Съветът ми е към въпросите за парите да подхождаме като към всеки друг житейски урок, който искаме да предадем на детето си – с игрови подход при най-малките, с личен пример и ангажиране в реалните дела на семейството при по-големите. В статията от миналата седмица може да откриете идеи как да използваме рутинните ангажименти на семейството като интересни финансови уроци.

Едва след като ангажираността дойде от семейството и обкръжението на детето, книгите за деца и юноши по въпросите за лични финанси и икономика могат да провокират интерес и да послужат като добър помощник и справочник по пътя.

Тук представяме някои полезни издания за деца, които можем да открием на българския книжен пазар.

Енциклопедия „Моите пари“, Издателство „Световна библиотека“

Снимка: Личен архив

В 256 страници с много илюстрации изданието разглежда темата за парите в практични и живи теми. Например, включени са въпроси за това какво е да си богат, как да печелим пари, как да контролираме разходите си и защо това е важно, какво представляват дълговете, как да изберем подходящата професия... Накрая е включен и речник на термините на достъпен език. Подходяща е за деца от начален етап на образованието (1-4 клас), като някои теми са и за по-големи ученици.

Подобни големи издания, макар интересно и достъпно поднесени, трудно се четат като роман, не е и необходимо. В зависимост от възрастта на детето и интереса му по темата, може да отделяте целенасочено време за такъв тип книги поне веднъж в седмицата, като използвате енциклопедията като допълнение към ежедневните ситуации, в които е необходимо да обясните дадена икономическа концепция или финансов урок. Стремете се да обсъждате прочетеното през призмата на реални казуси в семейството.

„Парите: Въведение за начинаещи“, Издателство „Фют“

Снимка: Личен архив

Тази енциклопедия е в по-малък формат, но обхваща разнообразни теми, свързани с парите – история и развитие, ролята на банките, приходи, разходи, инвестиции, държавни финанси. Подходяща е за деца над 6 години, от начален и основен етап на образованието. Текстовете са кратки и на достъпен език, разнообразени с много инфографики.

„Книга за парите за деца и тийнейджъри“, Издателство “Vision Books”

Снимка: Личен архив

Книгата обхваща основни понятия като семеен бюджет, джобни, банки, кредит, лихва, инфлация, спестяване, инвестиции. Има разчупен дизайн и много илюстрации, което я прави лека за четене. Темите са представени и в различни примери, които да помогнат за разбирането.

Комплектът „Финансова грамотност“, Издателство “Carrot”

Снимка: Личен архив

Това е кутия с 60 карти, които обясняват на достъпен език основни финансови термини, процеси и явления. Насочен е най-вече към ученици от основния етап на образование (5-8 клас). В комплекта са засегнати четири основни теми – пари, бюджет, банки и инвестиции. Разглежда се произходът на парите и видовете пари по света, защо парите менят своята стойност, какво е инфлация, как да разпознаем фалшивите пари. Включени са елементите на семейния бюджет и неговото разумно управление, какво е авариен фонд и защо е важно семейството да има спестявания за специални нужди, какво означава човек или компания да фалира, какво са заплата, данъци, осигуровки, пенсии…

Представени са основните услуги и продукти, които банките предлагат. А в темата инвестиции са обяснени някои от най-популярните видове финансови активи. В кутията има и комплект задачи и въпроси с различно ниво на трудност, които имат за цел да помогнат на родителите в подхода към темата, да ги насочат за възможностите за семейни дискусии.

„Твоите първи уроци за парите“, Издателство „Нов живот“

Снимка: Личен архив

Разбира се, и тук запозваме с историята и развитието на парите. Засегната е темата за джобните, как да изкарваме собствени пари и какво е предприемачество. Защо е важно да спестяваме и как да поставяме финансови цели, какво са дълговете. Поставен е и въпросът за почтеността.

„Най-богатият човек във Вавилон“, Издателство “Sky Print”

Снимка: Личен архив

Това не е детска книжка, но е подходяща за тийнейджъри, които вече се замислят върху личните си финанси, своите финансови навици и цели. Под формата на притчи са представени някои основни принципи на спестяването и инвестирането. Възрастните също могат да получат полезни съвети и да се замислят за своите финанси от тази книга.

Настолната игра “Monety”

Снимка: Личен архив

Това е българска семейна настолна игра, чрез която децата научават значението на основни финансови термини и която поставя с игрови модели темата за парите на фокус в семейството. Подходяща е за деца над 6 години.

Класиката “Monopoly”

Игрите от серията Монополи са насочени към темата за инвестициите в недвижими имоти и развиват най-вече стратегическо мислене. За по-малките има опростен вариант на играта Монополи Junior, която е подходяща за деца над 5 години (и като бонус помага да напреднат в смятането).

На финала и няколко популярни заглавия за възрастни, които ще ви помогнат за финансовото образование на децата и за изграждането на добри финансови навици в семейството:

„Умни пари умни деца“ – Дейв Рамзи и Рейчъл Круз

„Пълно финансово преобразяване“ – Дейв Рамзи

„Богат татко, беден татко“ – Робърт Кийосаки

„Богато дете, умно дете“ – Робърт Кийосаки

„Аз имам“ – Джу Йон Хонг и Со Юн Лий