679 деца до 12 години от цялата страна се включиха в Националния конкурс за детска рисунка "Моята паричка". Задачата в конкурса беше децата да измислят и претворят в рисунка собствен дизайн на банкнота - от съществуваща или измислена валута.

Рисунките на участниците са публикувани в сайта на конкурса www.parichka.bg и могат да бъдат разгледани тук.

Проектите на децата са разнообразни и пъстри. Много от тях са избрали да представят нов дизайн на българската валута или на еврото. Или пък да измислят своя собствена валута.

Любопитно е кого избират да изобразят децата върху своите банкнотите. В участващите проекти ще открием български ханове и царе, будители, революционери, писатели, художници, анимационни герои, животни, извънземни...

Снимка: "Моята паричка"

Не липсват и съвременни артисти, спортисти и популярни личности, сред които Лили Иванова, Стоянка Мутафова, Григор Димитров, Христо Стоичков, Ивет Лалова, Стефка Костадинова, Веселин Топалов и др.

Снимка: Валерия, 9 години от Бургас. Източник: www.parichka.bg

Снимка: "Моята паричка"

От проектите прави впечатление, че децата се вълнуват от темата за околната среда и опазването на природата. "Валутата "план" се използва от държавите, които полагат усилия за опазване на околната среда. Защитена е, като в краищата й има символи с холограмна защита, избразяващи ВЕИ - ветрогенератор, растение, вода, слънчев панел." - описва 11-годишната Матеа от София своя проект.

Снимка: Бахар, 11 години от Хасково. Източник: www.parichka.bg

Снимка: "Моята паричка"

Снимка: Ева, 7 години от София. Източник: www.parichka.bg

Снимка: "Моята паричка"

Снимка: Ралица, 11 години от Дебелец. Източник: www.parichka.bg

Снимка: "Моята паричка"

Снимка: Владимира, 12 години от Созопол. Източник: www.parichka.bg

Снимка: "Моята паричка"

Снимка: Алекс, 9 години от Плевен. Източник: www.parichka.bg

Снимка: "Моята паричка"

Снимка: Матеа, 11 години от София. Източник: www.parichka.bg

Снимка: "Моята паричка"

До 20 май посетителите на сайта със своите гласове ще изберат Победител на публиката. Наградният фонд от общо 2400 лв. е предоставен от Уникредит Булбанк и ще бъде разпределен сред петима победители. Освен Победителя на публиката, петчленно жури ще излъчи Първо, Второ и Трето място, а Уникредит Булбанк, партньор на инициативата, ще отличи още един участник. Издателствата Клевър бук, Carrot и Ciela са подготвили за финалистите интересни книги и образователни комплекти.

Инициативата е организирана от образователната платформа The Little Chief и медията Mammi.bg и ще завърши със своеобразен празник на паричката на 3 юни в София. На събитието ще бъде открита изложба с рисунки от конкурса, а за победителите е предвидена тържествена церемония по награждаване.

"Целта на конкурса е чрез творческия процес да подскажем на родители и учители как могат да започнат разговора за финансовата грамотност, парите и финансовите навици с децата през игра", споделя Наталия Тодорова, организатор на инициативата. В сайта, в допълнение на участието и гласуването, е поместена секция с полезно съдържание, в която могат да бъдат намерени статии и съвети, свързани с финансовото образование на децата, предложения за занимания и ресурси за теглене.