#Краят на ноември е и всички сме настроени празнично. Навсякъде вече е украсено, коледните базари работят, а търговските намаления текат с пълна сила. Календарът на всеки вероятно е пълен с предколедни партита, новогодишна организация, планове за пътуване. И, разбира се, идва ред на подаръците и всички празнични разходи...

Ноември и декември е времето на най-големите потребителски харчове в търговската мрежа. Не само заради традиционния Black Friday от края на месеца, но и заради общата суматоха около Коледа. В същото време проучванията сочат, че именно по празниците купуваме или получаваме като подаръци най-много непотребни вещи.

Как да организираме разходите си през декември така, че да не разхищаваме бюджета си? Началото на месеца е моментът, в който все още имаме време да помислим спокойно какви разходи предстоят и да направим добър план.

Какво означава Коледен бюджет?

Бюджетът не е просто да посочим една сума. Това е на първо място добро планиране. Да обходим и обмислим всички видове разходи, които изникват през декември извън традиционните ни месечни сметки и потребление. Да обсъдим и преценим колко желаем, колко сме склонни и колко можем да си позволим да похарчим по различните пера, откъде ще финансираме тези разходи и как това ще се отрази на семейните ни финанси.

Тук сме се спрели на някои от най-честите покупки с коментари и съвети как да ги управляваме по-добре.

Направете списък с подаръците и фиксирайте бюджет.

Добрият списък е първото нещо, за което винаги съветвам, когато става дума за управление на разходи. Той би ни спестил дори повече пари от бомбастичните намаления на черния петък.

За да сме сигурни, че ще избегнем претрупването с покупки, импулсивното пазаруване под стреса на времето, закупуването на ненужни и нежелани подаръци, дублирането или пък неволното пропускане на важен човек - добре е да започнем с точен списък отрано. Като начало, можем да нахвърляме имената на всички, за които ще избираме по нещо - семейство, приятели, бизнес партньори, клиенти. Оставете си няколко дни за обмисляне и цялостното попълване на имената, защото винаги се оказва, че сме пропуснали някого. За всеки от списъка можем да определим ценови диапазон на подаръка и дори да запишем конкретни идеи, ако вече имаме предвид.

Тази таблица ще ни помогне да видим цялата картина - колко са подаръците и какви суми сме готови да отделим за празничните изненади. Пазарувайки на парче, обикновено не си даваме сметка как тези покупки натоварват цялостния ни бюджет, но имайки списъка на едно място, можем отсега да коригираме идеите си, така че да зарадваме своя близък кръг с мисъл за собственото си финансово здраве. Поставяйки таван на разходите за всеки подарък, както и за цялото перо сумарно, ще ни помогне и да сме по-дисциплинирани в пазаруването и ще обуздава необмислените действия в магазина.

Следващата стъпка в списъка би била да опишем и конкретни предложения за подаръци в рамките на установените суми. Или директно да действаме с търсене и сравняване на оферти. Бихме си спестили много, дори и без намалени цени, просто ако следваме предварителен план.

Сравнявайте офертите.

Имайки пред себе си конкретния план за подаръци и няколко седмици преднина до Коледа, можем спокойно да огледаме алтернативите. Често едни и същи продукти можем да открием в различни онлайн магазини или физически търговски обекти, така че е полезно да сравним предложенията от повече източници - особено в сезона на намаленията. Освен това нерядко в списъка ни се появяват сходен типаж хора, за които можем да изберем еднакви подаръци. Това дава възможност да потърсим допълнителна отстъпка за количество или най-малкото да спестим от разходи по доставка.

Планирайте гардероба си.

Друго сериозно перо през декември са разходите за дрехи. Месецът е изпълнен с корпоративни коктейли, публични събития, частни партита, а кулминацията идва с коледните и новогодишните празненства. Особено при дамите, това е свързано със сериозни главоболия относно външния вид - облекло, обувки, аксесоари, бижута... Стресът и лайтмотивът "Няма какво да облека" ни подтикват към кризисен шопинг в последния момент. А дрехите за специални поводи обикновено са по-скъпи и в същото време с кратък живот. Обличат се по веднъж и после не можем да си позволим да повтаряме - какво разхищение на бюджет!

Тук също ни трябва стройна организация. На първо място, още в началото на декември опишете всички очаквани събития, за които трябва да организирате гардероба си. Преценете за кои от тях е наистина важно за вас да имате нова визия и за кои може спокойно да използвате комбинации от наличния си гардероб. В първите дни на месеца направете пълен разбор на притежавания арсенал от дрехи и аксесоари и изпробвайте комбинации, за да набележите отсега готови сетове за конкретни поводи. Mix & match подходът в избора е много ценен, когато искаме да се придържаме към дисциплина в разходите за празничния си гардероб. Пола или панталон от миналата година могат да получат нов живот като тотално различен тоалет само с добавянето на нов топ или риза - и обратното.

Когато уточним за кои празненства изключително държим да намерим нещо ново и специално, идва време за определяне и на бюджета и списъка с необходимите покупки. УЕто и някои допълнителни идеи как да намалим този бюджет:

Наем на дрехи. Често празничните поводи през декември се оказват с изключителна интензивност и наистина ни изправят пред предизвикателство за визията. Тук на помощ идват и платформите за тоалети под наем, които в САЩ са явление от от дълго време, а у нас добиват популярност през последните 1-2 години. Това са платформи, които дават възможност за наемане на един или няколко дни на тоалет, който иначе струва в пъти повече. С подобна услуга имаме възможността да демонстрираме богата колекция от стилни празнички дрехи на топ брандове със значително по-малък бюджет в сравнение с опцията за покупка на същите дрехи. В общия случай или не бихме могли да си позволим покупката или няма да ни се струва оправдано, при условие че с подобни визии не бихме могли да се появим повече от веднъж.

Назаем от приятел. Подобно на наема на дрехи от официален доставчик на услугата, можем да се обърнем и за помощ от приятел. Дали ще разменим рокля/костюм, блуза или само аксесоар, на цената на едно химическо чистене можем да получим чисто нова визия за една вечер.

Платформи за втора ръка. Second hand отдавна не е мода за бедни, а модел на потребителско поведение с мисъл към природата и въглеродния ни отпечатък на консуматори. А магазините и сайтовете за second hand все повече се стараят да предлагат в своето портфолио дрехи с високо качество, предложения от световноизвестни марки, дори често нови находки - на значително по-ниски цени от предложенията в мола.

Обмислете менюто.

Храната е другото перо, по което харчим като за последно по Коледа. А после изхвърляме тонове остатъци или крием от себе си запаси от сладкиши, които сме купили или получили.

Структурирането на седмично меню и пазаруването на хранителни продукти по списък много помага за по-доброто управление на хранителните запаси и максималното оползотворяване на продуктите. И това важи не само през декември. Когато имаме ясен план какво и кога ще приготвим, в какви количества, как можем да съчетаем съставките, бихме си спестили часове лутане между щандовете, пазаруване на ненужни количества и презапасяване "за всеки случай".

Не бъркайте в спестяванията и аварийния фонд.

Какъвто и бюджет да планирате за декемврийските разходи, не се изкушавайте да взимате ресурс от заделените за спешни нужди средства на семейството. Поредната рокля далеч не е кризисна ситуация, заради която да си струва да излагате на риск здравето на семейните финанси. А непредвидени и далеч по-сериозни финансови нужди не са нещо толкова невъзможно с оглед на инфлацията, повишените икономически рискове, ограничените енергийни ресурси и пр.

Внимавайте с пазаруването на кредит.

Дори и да нямаме сумата на разположение веднага, често се изкушаваме в периода на працниците и големите намаления да използваме кредитна карта, овърдрафт, че дори и потребителски кредит - за да удовлетворим желанията си, да поглезим себе си и близките си. Трябва добре да си направим сметката за цената на тези кредитни продукти и какви такси и лихви ще е необходимо да плащаме по тях. Има изгода и смисъл да ползваме неусвоени средства от текущите разполагаеми кредитни ресурси под формата на овърдрафт или кредитна карта при наистина изгодна оферта на стоки, от които имаме нужда, и когато сме сигурни, че още в рамките на гратисния безлихвен период ще успеем да покрием задълженията с новопостъпил доход. Не бива да забравяме обаче, че след празничния декември идва дългият януари и ако тези допълнителни разходи ще натоварят излишно бюджета ни за първите месеци на следващата година, вероятно не си заслужава.

Какво да правим с ненужните коледни подаръци?

Вероятно всеки от нас е получавал странен, ненужен или дублиращ се подарък. И е подарявал такъв. Все по-разпространена тенденция в глобален мащаб е разпродажба на подобни вещи след празниците. В платформата eBay всяка година непосредствено след Коледа се публикуват няколкостотин хиляди нови обяви , като сред препродаваните подаръци най-често попадат декорации за дома, книги, играчки. У нас също има редица платформи, в които всеки може да листне за продажба свои нови или използвани.

Замисляйки се за това, може да ни провокира да променим начина, по който избираме подаръците, а и по който ги подаряваме. Когато е възможно връщане на закупен продукт, добра идея, особено за близките ни хора, е да запазим и дадем касовата бележка на човека заедно с подаръка. Да, често се притесняваме, че това не е удачно, разваля изненадата, компрометира ни с посочване на цената. Но да погледнем и от друг ъгъл. Да помислим за всички ненужни подаръци, които сме получавали ние самите. Дали нямаше да ни хареса, ако някой се беше сетил да остави касовия бон и да ни даде възможност за връщане или замяна, вместо да се чудим в кой тъмен шкаф да смотаем полученото или къде да го продадем на половин цена?

*Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chief за финансова грамотност. С нейна помощ в рубриката #СемейниФинанси всяка седмица представяме въпроси, касаещи личните и семейните финанси, както и финансовото образование на децата.