#Архивните записи на човешкия глас са сравнително неизползван ресурс, на който учените обръщат повече внимание в последните години. Чрез наличието на колекции от стари звукозаписи, логопедите и гласовите учени имат достъп до множество данни за изследователски цели. В една от статиите по темата се докладва, че гласът на жените става по-тих с напредването на възрастта. С "Гелоривойс" обръщаме внимание на грижата за гласа на жените - като наша физическа характеристика, но и метафорично - като позиция и изява.

Заедно с "Гелоривойс", петото издание на She`s The ONE 2023: Ultraviolet задава въпроса

"Какъв трябва да бъде гласът на жените, за да бъде чут и как да се грижим за него?"

И докато таблетките "Гелоривойс" осигуряват защитата и предпазната броня на нашето гърло и гласни струни, то за гласът не като характеристика, а като характерност трябва да се грижим сами. Гласът на жените не може да се види, също като ултравиолетовите лъчи, но също като тях е осезаем. Той има своите свръхсили и свойството да е чуваем, дори шепнещ. Гласът на жените може да е силен, макар и слаб. Да е животопроменящ и да пише история. Така както дамите от She`s The ONE написаха част от историята с интервютата си, поместени в луксозно, лимитирано издание - книга с твърди корици, която е част от архива на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Всяка една от дамите получи своето издание след събитието She`s The ONE 2023: Ultraviolet, което се проведе на 21 март. 

"Трябва да е чува гласът на жените, но по един женствен начин. Трябва да се захващаме с големи мечти, големи цели и да ги отвежаме до успешна реализация", казва оперната прима Дарина Такова.

"Гласът на жените, за да бъде чут, трябва да бъде женски - твърд, нежен, умен, упорит, такъв, какъвто само истинските жени могат да имат", казва грандамата на българската телевизия Радина Червенова.

"Гласът на жените трябва да бъде нежен и романтичен, но и много силен - прям, откровен. А как да се грижим за този глас? Трябва да се вслушваме в посланията му.", споделя проф. д-р Мариана Мурджева, първата жена ректор в историята на елитния Пловдивски медицински университет.

"Гласът на жените трябва да бъде строг, но справедлив. Жените трябва да бъдат насърчавани да го използват!", смята диамантеният капитан на отбора ни по художествена гимнастика, който се записа в историята със златните медали от Олимпиадата в Токио.

"Гласът на жените, за да бъде чут, не трябва да бъде силен. Може да бъде тих, но ясен и добре артикулиран и подплатен с много аргументи и логика. Това може да бъде постигнате с много знания и задълбочаване на експертизата в сферата, с която се занимават", смята добрата орисница на хиляди семейства - репродуктивният специалист доц. Мария Юнакова.

Известно е, че различните аспекти на нашата комуникация са се променили с времето.

В лимитираната луксозна книга с твърда корица са записани 6-те истории на дамите от серията "Ултравиолетови"

Снимка: Радина Ганчева за #URBN

Архивни записи от 1945 г., които са били използвани в дългосрочно проучване, са сравнени със записи, направени през 1993 г. Резултатите от това проучване показват, че жените през 1993 г. имат значително по-дълбоки гласове от жените на същата възраст, записани през 1945 г. Възможните фактори, които влияят върху тази промяна, се обсъждат, пишат в статията си експертите А. Ръсел, Л. Пени и С. Пембъртън. Акустичните характеристики на женските гласове са били оценявани чрез звук и шепот на три възрастови нива - от 25 до 35, от 45 до 55 и от 70 до 80 години.

Това има своето друго обяснение...

В интервю за "Бизнес Глобал" от 19 февруари 2023 година, Светлана Савова, експерт в сферата на стратегическите комуникации, казва, че "за да те чуят, трябва да имаш глас. Ясен глас".Не да говориш високо или да крещиш, а да има какво да кажеш. Да го кажеш така, че другата страна да има какво да чуе и да иска да го чуе. Казват, че когато говориш по-тихо, аудиторията се адаптира, наостря слух и фокусира вниманието си.

Най-добрите разказвачи обикновено са смирени, образовани, информирани и имат дарбата да слушат.

Всъщност гласът на жените е важен не просто кариерно, а чисто човешки. Той извървява своята еволюция от дълбоката древност до днешни времена. Борбата за зачитане на гласа на жените е всъщност борба за зачитането на жените като хора. И макар да рискуваме да бъдем поставени в графата "крайни феминисти", ако се замислим, тази сентенция е в основата на правото като наука. Именно затова и жените в тази професия извървят едни от най-трудните кариерни пътища, както и жените в медицината, науката и медиите.

"Гелоривойс" е един от партньорите на dir.bg за събитието "She`s The ONE" 2023: Ultraviolet

Снимка: Радина Ганчева за #URBN

На 22 март 2021 година на работна закуска, състояла се в Австралия под надслов "Жените в правото", темата е именно гласовете на жените от древни времена до днес. Приветстващата ги дама магистрат се обръща към следващото поколение от международни юристи така:

"Надявам се да ви видя и в политиката. Стремежът на моята младост бе "мястото на жената е в Камарата и Сената".

Подобни амбициозни настроения надават глас и днес.

"Гласовете на жените все още се обезценяват", смята магистратът. "От древни времена женските гласове са били заглушавани."

И додава факти в подкрепа на изказването си. Докато всички бихме могли да назовем изключителни мъже - древногръцки философи, поети, политици и лекари, колко знаем за видни жени от онова време?

Малкото женски гласове, за които сме чували, са на митични фигури. В Древна Гърция, боговете и богините са се разхождали сред хората и са упражнявали влиянието си. Но нека погледнем към богините...

@urbnbg

Гласът на жените може да е силен, макар и слаб. Да е животопроменящ и да пише история. Така както дамите от She`s The ONE написаха част от историята с интервютата си, поместени в луксозно, лимитирано издание - книга с твърди корици, която е част от архива на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", което е специален подарък за всяка от тях от "Гелоривойс". Всяка една от дамите получи своето издание след събитието She`s The ONE 2023: Ultraviolet, което се проведе на 21 март. #sheistheone2023 #simonadyankova #event #tiktokbg #симонадянкова #гелоривойс #ultraviolet @Simona Dyankova

♬ original sound - URBN.BG

Кои са богините?

Атина - воин, съдия и олицетворение на мъдростта, отгледана само от баща. Артемида - девица, ловец и воин. Хестия - уважавана стара мома. Афродита - олицетворение на сексуалността, но и на безотговорността. Хера - съпруга, майка и кралица, която остава вярна докрай на фриволния си съпруг, отбелязва Сара Б. Померой в книгата си "Богини, държанки, съпруги и робини: жените в класическата древност".

Амазонките пък са народ от жени воини, равни на мъжете по храброст и сила, живеещи в мит, полезен с това, да напомня, че хората трябва да спасят цивилизацията от очевидните рискове, породени от властни жени, пише в манифеста си "Жени и власт" (2018 г.) Мери Биърд.

В митологията мъжете често използват и след това изоставят богините и второстепенните женски божества. Ариадна предава семейството си заради Тезей, а той използва златната ѝ нишка, за да намери изхода на лабиринта и след това я зарязва на плажа. Пенелопа била вярна на Одисей по време на неговото отсъствие, докато междувременно той се радва на връзки с Цирцея и Калипсо. Ето ги и Пандора, и Елена от Троя - пасивни, красиви лица. В трагедии като "Медея" и "Антигона" жените са умели манипулаторки, които подкопават доминиращите позиции на съпрузите и господарите си.

Първият запис в западната литература за мъж, който казва на жена да "млъкне", е в текста "Одисей". Синът на Пенелопа ѝ казва:

"Майко, върни се в квартирата си и се залови за собствената си работа..."

Тоест истинските жени могат да изразят себе си само чрез "лирични проявления на страх и мъка", молитва, домакинство и, разбира се, тишина.

Един от въпросите, които задава "Гелоривойс" на обществото е: "Какъв трябва да бъде гласът на жените, за да бъде чут и как да се грижим за него?"

Снимка: Радина Ганчева за #URBN

Липсата на женски гласове от Древна Гърция отразява обезвластяването на дамите в класическия свят. Те са затворени в дома, а стойността им се определя от това, което могат да направят за мъжете. Дори децата им не са техни собствени - древните гърци са вярвали в това, че децата не носят гените на майката, а само на бащата.

Древните жени са явно изключени от публичното изказване.

Биърд твърди, че "публичната реч е нещо като определящ атрибут на мъжествеността". Законите на Древна Гърция засилват заглушаването на жените. Тяхното съгласие не е необходимо за брака. Една жена не може да гласува, да направи завещание или да бъде представлявана в съда. През целия си живот тя е била под грижите на мъжки настойник (съпруг или нейният най-близък роднина от мъжки пол).

Толкова за първата велика западна демокрация!

В общи линии, жените са възхвалявани не заради собствените си постижения, а за това, че са помогнали за постиженията на техните съпрузи, бащи или братя ("Зад всеки велик мъж стои една велика жена").

Едва в модерните времена, относително скоро, жените получават своето законово право на глас.

През 1855 г. в Илинойс Майра Брадуел започва юридическо обучение като чиракува в адвокатската кантора на съпруга си. През 1868 г. тя основава Chicago Legal News. Публикува информация за присъди и промени в законите. Критикува и корупцията в местната адвокатура и съдебната система. Включва и колонка, озаглавена "Закон относно жените". В един от броевете Брадуел твърди, че омъжената жена има право да разполага с наследството на съпруга си и след смъртта му. Изготвя закон в тази насока и успешно лобира за него. През 1869 г. Брадуел получава разрешение да практикува като адвокат.

Естествената деликатност на женския пол, очевидно не е била подходяща за много от професиите доста дълъг период от време. Осезаема е промяната в отношението към жените от времето на Древна Гърция до сега.

Една от първите жени адвокати е американката Арабела Менсфийлд. През юни 1869 г. тя успява да издържи адвокатския изпит. В същото време в щата Айова, където живее, само бял мъж може официално да положи такъв. Съдия Франсис Спрингър прави изключение за Менсфийлд.

Арабела посвещава живота си на борбата за правата на жените.

В Европа официалните адвокати се появяват едва половин век по-късно. Първата жена, положила клетва като адвокат във Франция, е Олга Пети. До 1 декември 1900 г. според френското законодателство на жените е забранено да работят като адвокати. Олга официално получава статут на адвокат 5 дни след отмяната на забраната.

През 1902 г. Ада Еванс е първата австралийка, завършила право, но ѝ е отказан достъп до адвокатската колегия на Нов Южен Уелс.

Белва Локууд е първата жена адвокат в света. Флос Григ е първата жена адвокат в Австралия. В България това е Вера Златарева.

Снимка: Радина Ганчева за #URBN

Продължаваме да "усилваме" женските гласове. Вследствие на тези постижения има ли какво още да се направи? Почти във всяка сфера имаме жена на ръководен пост и жена за пример. Все повече жени вписват името си в историята - като дамите от She`s The ONE 2023: Ultraviolet!

Гласът е човешкия звук, който използваме като инструмент за общуване, като начин за изразяване на емоции и с който се браним. Гласът на всеки е ключ към паметта на другите. Гласът на мама е най-сладкият. Гласът на любимия е най-мелодичният. Гласът на сърцето - най-важният. Колкото и тих да е той, в главите ни звучи ясно!

снимка: ГелоРивойс

*Материалът е създаден за "Гелоривойс" в подкрепа на She`s The ONE 2023: Ultraviolet!