#През цялата година, в една обща поредица, ще разказваме истории, ще генерираме проект с ясна визия и категорично послание и съдържание - "Истории от бъдещето", за да ви запознаем с онези, които прекрачват границите и пишат новата история на България. Повече от 20 изключителни мъже и жени ще разкрият пред Dir.bg личните си, професионалните си, творчески истории. Днес ви срещаме с Анна Йотова. 

Анна се отказва от високата си позиция в корпоративния свят на търговски директор, за да тръгне инстинктивно, емоционално и спонтанно в коренно различна посока. Само след три години тя е единствената европейка, поканена на mastermind програма за 13 души от цял свят, отнасяща се до теорeтичните тенденции в медицинските татуировки в Бразилия и САЩ. Продължава непрекъснато да се обучава. В "Истории от бъдещето" на Dir.bg Анна Йотова разказва за това какво е мотивирало решението ѝ да създаде студиото Flawless by Anna, където заличава страшните белези след оперативна намеса, нa всякакви други "трески" по тялото, които потискат съществуването ни. В "Истории от бъдещето" Анна Йотова разказва за нейната професия на бъдещето и какъв е вкусът на плодовете от добре свършената работа.

"Дълги години бях търговски директор на доста сериозни компании и в един момент модерният синдром бърнаут ме застигна. Дадох си почивка от 2-3 години, като през това време се лутах - какво и как да направя, в коя посока да тръгна. Знаех, че не искам вече да се връщам към това, което правих преди. Живяла съм и в Лондон и съм свикнала да се интересувам от случващото се на глобално ниво, различните тенденции, които подобряват качеството ни на живот. Бях решила окончателно, че дори ще остана в Лондон. Но любовта ме върна в България. Иначе съм от Варна, но живея в София над 15 години", споделя Анна Йотова, която стана и Бизнес жена на годината.

Преди да създаде студиото си за медицински татуировки Flawless by Anna, тя вече е достигнала най-високите нива в корпоративния свят като търговски директор на две марки в България.

Aнна Йотова в специална фотосесия за "Истории от Бъдещето" by Dir.bg в Studio BrightSpace // MUA: Росина Георгиева

Снимка: Радина Ганчева за "Истории от Бъдещето"/Dir.bg

Всъщност никога не е мечтала за това

По-скоро е искала да бъде дизайнер, рисувайки предимно абстрактни картини. В последния момент не се явява на изпита и осъзнава ясно, че рисуването не е нейната дарба. Затова пък създаването на 3D ареоли на жените, пострадали от операция след рак на гърдата, определя като неин талант.

"Това се учи в стъпки, с надграждане и цветове. В структура. Виждала съм много работи, естествено и на колеги, които са в чужбина. В България моята работа остава специфична и я прокарах аз, преди около 3 години. Мен нямаше кой да ме обучава в тази насока. Всичко съм научила в чужбина и вече съм надградила. Това е бразилски метод. Оказа се, че човекът, който е измислил камуфлажната техника - тази с пигментите, е татуист, който прокарва метода в цял свят. В Европа все още не е така разпространен, в сравнение със САЩ, Колумбия, Мексико. Бях готова да стягам куфарите да отпътувам натам, да се обуча, но обявиха пандемията. Тогава си извоювах от тези хора да ме обучават онлайн, без да знам какво ще излезе накрая".

Споделя, че е водила тежки преговори със създателите на този метод. Те бяха започнали да обмислят подобни онлайн курсове и Анна е техният късмет.

"Исках да бъда обучавана от създателя на камуфлажната татуировка - paramedical (c цвят), както и да правя inkless tattoo (със серум), за което се подготвих в Лондон", обяснява Анна Йотова.

Спасява кожата от всички белези на неприятните преживявания.

Aнна Йотова в специална фотосесия за "Истории от Бъдещето" by Dir.bg в Studio BrightSpace // MUA: Росина Георгиева

Снимка: Радина Ганчева за "Истории от Бъдещето"/Dir.bg

Дава ново бъдеще не само на кожата, но и на душата в нея

"Подобряваме качеството и състоянието на кожата максимално. Много зависи от самия белег или стрия. Всяка кожа е абсолютно различна, тя се поддава различно на третиранията. Не можем да обещаем на 100%, че ще използваме магическа пръчица и всичко ще е както преди. Изисква се много време и търпение и както моите учители казват: "Става по-лошо, преди да стане по-добре". Процесът го изисква. Понякога има повече зачервявания, подутини и пигментации. Нужни са месец или два на кожата, преди да разкрие цялата си красота след процедурата. В 99% от моите случаи, нямам човек, който да не се повлиява по максимално добър начин. Хората си тръгват с усмивки, доволни и щастливи и това е най-голямата ми мотивация".

Flawless означава в представите на Анна гладка и красива кожа

"Звучеше ми като тиха, спокойна река. Усещането ми бе за хубава, гладка, изчистена от несъвършенства кожа".

Вече три години работи в студиото за Щастие, както го наричаме. Там Анна заличава белезите на болка, на изпитание, белези на трудни моменти.

"Когато чуем стрии, вече не ги отчитаме като някакъв кой знае какъв проблем, защото всеки има малко или много. В повечето случаи стриите са белезите от създаването на един нов живот. Оказва се, обаче, че някои хора имат сериозни травми заради стриите. Това може да бъде огромен проблем. Някак си не съзнаваш колко тежко е за една жена кожата ѝ да е нацепена цялата и да се притеснява да сложи бански. Имам много клиенти, които не ходят лятото на плаж. А през моя поглед картинката не е много драматична, но те се виждат осакатени и грозни. Това е сериозен психологически момент. По отношение на жените, с които аз работя след мастектомия, честно казано е тежко да слушам историите им и много го преживявам с тях. Дори в момента, докато говорим настръхвам. Повечето от тях са преминали през немалко операции, по три, по четири, по пет... Треперят непрекъснато за здравето и живота си, за бъдещето си. Тогава им казвам: "След като сте при мен, минали сте през най-тежкото и сега ще донеса усмивки в живота ви".

Aнна Йотова в специална фотосесия за "Истории от Бъдещето" by Dir.bg в Studio BrightSpace // MUA: Росина Георгиева

Снимка: Радина Ганчева за "Истории от Бъдещето"/Dir.bg

Само ден преди интервюто Анна Йотова получава съобщение от клиентка, която вече я е посещавала два пъти. Думимте на жената я разплакват. Тя споделя, че е щастлива, че е срещнала Анна и обещава да я обича цял живот.

"Това е голяма емоция. След като приключихме, тя сподели, че вече се поглежда като истинска жена отново. Нямаше как да не го изживея. Масово жените така се чувстват - чувстват се половин човек".

Какво всъщност прави Анна Йотова?

След като гърдата на жената, претърпяла мастектомия, е възстановена с методите на пластичната хирургия, Анна създава реалистичните ареоли и зърна, които след операцията не съществуват.

"Процесът е дълъг. Единият вариант е да бъде изградено зърно и ареоли от самата кожа, но това е в по-редки случаи. В повечето случаи всичко е голо визуално. Тогава аз визуално изграждам самото зърно и ареолата около него.Процесът е не по-малко от 3 часа и половина, защото се изисква да се оразмери самото място. Има цяла гама от пигменти, с които работя, търсим най-добрият от тях. Понякога след първа процедура нещата не изглеждат прекалено завършени. Трябва да изчакам кожата да се възстанови и да заздравее и в тези случаи чакаме около месец, преди да поставим финалните щрихи. Това обикновено е последното ни виждане", споделя Анна.

Aнна Йотова в специална фотосесия за "Истории от Бъдещето" by Dir.bg в Studio BrightSpace // MUA: Росина Георгиева

Снимка: Радина Гaнчева за "Истории от Бъдещето"/ Dir.bg

"За мен този момент е радостен, не е сбогуване. Няма как да не си съпричастен към съдбата на тези жена".

Това търси и Анна, когато се отделя от материалния свят на търговската дейност.

"Винаги съм стремяла да имам кауза. Винаги съм подкрепяла хората около мен да разкриват потенциала си. Това бе причината и за моя бърнаут. Винаги имах много идеи, исках да развивам много неща, да пробвам, да правя, обаче моите крила винаги бяха подрязвани от ръководството. Когато нямаш право на собствено мнение, а по-скоро си изпълнител, тогава нещата се осакатяват психологически. Вършиш си работата с неудовлетворение", казва още Анна Йотова.

Сега Анна прави това, което истински желае - да помага!

"Просто се случи. От миналата година в студиото работим с жени след мастектомия, за което много ми помогна д-р Николай Георгиев, който праща пациентите си при мен, за да завършим цикъла - да може пациентите да си тръгнат с усмивка. Не мога да качвам много снимки в социалните мрежи, но вече имаме 10-тина щастливи жени, които за нас са един малък, щастлив свят. Това е моята кауза. Не правя бизнес, имам социална дейност. Освен че подобряваме вида на хората чисто естетически, справяме се с много сериозни казуси. Призванието ми ме намери".

Aнна Йотова в специална фотосесия за "Истории от Бъдещето" by Dir.bg в Studio BrightSpace // MUA: Росина Георгиева

Снимка: Радина Гaнчева за "Истории от Бъдещето"/ Dir.bg

Смята, че професията ѝ е професия на бъдещето.

"В България хората много добре започнаха да я възприемат. В началото на миналата година тепърва започнаха да разбират какво правя аз. Появиха се и хора, които имитират това, което правя, но не по моя начин. От друга гледна точка, позитивната, медицинските и камуфлажни татуировки започнаха да се търсят, за да подпомогнеш организма. В Европа услугата тепърва се разраства. Ще има подем скоро, със сигурност. Хората го търсят като услуга. Получавала съм многозначителни въпроси като: "Защо татуирате стриите?", просто не го разбират. Специално по отношение на гърдите, имам подкрепа и от организации и жени, които са минали през този страшен момент и искат да помагат и на други в тяхната ситуация. Колкото може да помогнем и стигнем до хората, толкова по-добре. Това е бъдещето".

Анна Йотова споделя, че има клиенти и от чужбина, защото такъв тип процедура е много скъпа. Например в Англия, при жена, която е учител на Анна. Около 200 или 300 паунда на час е цената.

"Докато при мен направата на двете гърди е 350 лв. Ако е едната, е 250 лв. Цената е достъпна. В интерес на истината правя и безплатно клиенти. На някои изобщо не взимам пари, на други - символични суми. Така се чувствам щастлива. За мен е важно да го направим дори ако човек няма финансова възможност - винаги ще намерим начини. При мен моите клиенти знаят, че дори в момента да не могат да платят, ще го направят щом имат. Да, факт е, че и аз трябва да плащам сметките си, но ако не помогна, няма да се чувствам добре в кожата си. Важно е просто да свършим работата. Досега не са злоупотребили с мен. Мисля, че процедурите са достъпни".

Понякога си е казвала, че ако е знаела по какъв път тръгва, щяла е да се уплаши още в началото

"Вярвам много на инстинкта си. На това, което усещам в себе си. Всеки от нас трябва да допринася за общото благо. Усещам го, че подобрявам животът на хората. Това да напусна търговията изобщо не бе трудно решение. Трудното бе накъде да се ориентирам. Тогава, когато започнах да уча за моята професия, не виждах материалното. Виждах как ще мога да помагам. Разбира се, че и това е важно, всичко в живота става все по-скъпо, трудно е, но на никого не му е лесно. Аз правя възможното - това, което да мога да дам, без да бъда ощетена до такава степен, че да затъна. Помня, че си казах: "Боже, ще мога да помагам на хората!". Това виждах, а не бизнес план".