#Романтично-катастрофичната тричасова, двеста милионна екстраваганца на Джеймс Камерън "Титаник" празнува 25 години с ново плаване в световните кина. Ех, кога минаха 25 години? Още помним колко много място имаше на онази врата до Кейт Уинслет за мръзнещия във водата Лео ди Каприо. Но може би ако неговият персонаж Джак не беше потънал на финала на филма, младият актьор нямаше да изплува в Холивуд като такава грандиозна мегазвезда.

Четвърт век по-късно Лео продължава да е "на върха на света" като в онази сцена от чудовищно успешния блокбъстър. Забавното е, че "Титаник" празнува 25 години точно по времето, в което милиони хора в онлайн океана обсъждат как Ди Каприо отказва да излиза с жени над 25 години. Графики проследяват как за последните десетилетия актьорът е бил обвързан само с дами под тази явно психологическа за него граница.

Лео ди Каприо на US Open, ден 14 през 2021 г. с тогавашната си приятелка Камила Мороне

Снимка: Getty Images

С последната си по-сериозна приятелка Камила Мороне той се раздели малко след нейния 25-и рожден ден. Това дойде твърде много на целокупния Интернет народ и социалните мрежи прегряха от колажи, майтапи, критики, хвалби и коментари за предпочитанията на Лео ди Каприо. За разлика от свои колеги като Брад Пит и Джордж Клуни, той така и не пробва семейния живот. На 48 години Лео не просто излиза само с жени до 25-годишна възраст. Той излиза само с жени до 25-годишна възраст, които са супермодели.

Лео ди Каприо имаше дълга връзка с Бар Рафаели

Снимка: Getty Images

Преди седмица го снимаха с 19-годишната подиумна старлетка Еден Полани и това предизвика природно бедствие от реакции. Много от шегите се превърнаха в обвинения. Видни феминистки, активистки и авторки в известни издания почти директно го обвиниха в сексуално хищничество и злоупотреба с позицията си. "Вече не е смешно. Той е богат, има власт и слава, наближава 50 и излиза с тийнейджърки. В такива отношения няма никакъв баланс. Това е на ръба..." Горе-долу така звучат синтезирано хиляди оплаквания от подвизите на някогашния любимец на... тийнейджърките.

Лео ди Каприо с бившата си Жизел Бюндхен

Снимка: Getty Images

Обвиняват Лео, че иска да "замрази" времето и завинаги да остане онзи млад плейбой от края на 90-те, когато е на 24 и излиза с 18-годишната тогава Жизел Бюндхен. Сезонните кадри с Лео на яхта, заобиколен от харем грациозни диви наливат масло в огъня на недоволството.

Друг сегмент от обществото още е на ниво шеги с Лео и младите гаджета. "Титаник" на 25 години, Лео с до 25-годишни","Ако помни премиерата на "Титаник", голяма е за него", "Лео мина през училищния двор, за да нагледа реколтата от бъдещи гаджета. Само още няколко години до пълнолетие...", "Лео заведе новото си гадже на "Титаник", но филмът е толкова дълъг, че накрая вече беше твърде възрастна за него..."

Лео Ди Каприо си шушука с Риана през 2016 г, тук певицата е в 20-те си

Снимка: Getty Images

А има и мъже, които го защитават, изтъкват еволюционните механизми зад желанието на по-възрастни алфа-самци да са с по-млади женски, дават исторически примери и припомнят лицемерието на възторжени феминистки, които изпадаха в еуфория от всяка новина тип "Деми Мур излиза с 20-години по-млад от нея младеж" или "Мадона заби млад танцьор".

Истината е, че колкото и да е известен Лео ди Каприо, тези обществени дебати между полове, поколения и дори политически лагери, разкриват по-дълбоки разломи в разбирането за сексуална динамика в епохата на постоянно наблюдение, социални мрежи като "OnlyFans" и пост-модерна деконструкция на традиционни архетипи.

Лео ди Каприо е само символ на разнообразни процеси в общество, вдъхновено от носталгия и колекция от копнежи, готово в същото време на ожесточени клавиатурни войни с твърди позиции без грижа за нюанси и контекст.

Леонардо несъмнено е малко особен случай. Той е престижна звезда без минало на скандали, наркотици, побоища и изцепки. Не е рок звезда или рапър, но демонстрира лайфстайл като от друга епоха и като за друг профил знаменитост. Яхти, млади модели, бирено шкембе и пълно пренебрежение към очакванията на публиката как трябва да се държи един бивш тийн идол на прага на 50-те. Хедонизмът му е в разрез със социалните норми дори за по-класната част от елита на Холивуд. В това отношение Лео сякаш най-много се доближава до своя идол и другар Джак Никълсън. Дори с годините започва да прилича на него в някои типични диаболични "никълсънови" маниери и гримаси.

Ако помни „Титаник“, голяма е за Лео

Снимка: Getty Images

Но Лео ди Каприо знае - или поне знаеше - как да си купи индулгенция в либерален Холивуд. Той е един от най-ангажираните с околната среда звезди в свят на звезди, ангажирани с околната среда. Не спира да говори за климатичните промени и да събира средства за всевъзможни екологични каузи. Снима се и с Грета Тунберг, която е млада, но е доста далеч от идеята за супермодел. Но дори и екологичната репутация на Лео не го предпази от лавината критики за влечението към млади жени. Да не говорим, че има нещо особено иронично в начина, по който Лео проповядва намаляване на въглеродния отпечатък за нормалните хора, докато обикаля света с частни самолети и яхти на петролни милиардери.

И така, Интернет е на прага да си изобрети нов злодей - Леонардо ди Каприо. Той обаче едва ли ще напише мелодраматична автобиография, за да разкаже "своята история". Много трудно ни е да го мислим за жертва. А на него сигурно му е още по-трудно. Сякаш има една осъзнатост в безгрижния му поглед, хванат от папарака, дебнещ актьора на поредната яхта с поредните пет модели на възраст под психологическата "дикаприова" граница от 25. На него просто не му пука. Засега.