#Преди 14 години имах възможността да видя Клинт Истууд на живо по време на фестивала в Кан през май. Една журналистка го попита как се чувства дни преди да навърши 78 години. Истууд се усмихна и отговори: "Моля ви, не ми напомняйте на колко години съм!". Последва вълна от смях и осъзнаването на каква сериозна възраст е този иначе физически внушителен елитен екземпляр Малцина сигурно са си представяли, че 14 години по-късно той ще продължава да снима престижни студийни филми и ще бъде официално най-възрастната активна филмова мегазвезда на планетата. Единствената жива легенда от 60-те и 70-те с продължаваща кариера едновременно на актьор и режисьор в голямото кино.

В края на миналия месец Истууд навърши 92 години. Вече беше прехвърлил 90-те, когато пусна "Плачещият мачо" - режисиран от него уестърн, в който играе и главната роля. Наистина няма друга подобна фигура в пейзажа на популярната култура.

Феномен, аномалия, анахронизъм, тиранозавър, мастодонт...

Oпределете го както искате, но пътят на Клинт Истууд в живота и киното очертава един вълнуващ и вдъхновяващ хоризонт.

В "Плачещият мачо" Клинт играе каубой и осъществява нова интерпретация на образа, превърнал го в едно от най-разпознаваемите лица и имена на планетата. Истууд има над 70 роли, режисирал е близо 40 филма, спечелил е 4 награди "Оскар" и има най-малко осем деца от шест жени. Разбирате, че си имате работа със сериозен играч от "старата школа", когато дори официалните биографични източници не са сигурни за броя на биологичните му наследници.

Снимка: Getty Images

Все пак Клинт е имал и доста време, за да работи върху своето потомство. Щом на 90 режисира и играе в мейнстрийм филми, не би следвало да го мислим в други сфери на мъжката изява.

Клинт Истууд отдавна не е просто име на един актьор, режисьор, музикант и ветеран от Корейската война през 50-те. Тези две думи представляват пароли за мъжество от златното минало на "Американската мечта", осъществена през италианските спагети уестърн филми. Освен това Клинт Истууд е заглавието на една от най-добрите песни на Gorillaz. Иронично намигване, мета коментар, постмодерна трип-хоп хрумка на музикални ексцентрици... наречете го както искате, но това е гениално решение. Разбира се, че ще кръстят адски печена песен на Клинт Истууд.

Снимка: Getty Images

Малко неща са по-американски от идеята за Клинт Истууд.

Но той пробива в киното и става звезда с италиански уестърни, снимани в Испания. В средата на 60-те Истууд намира златна жила и покорява Клондайк-а на жанровото кино с "доларовата трилогия" на Серджо Леоне. Едно от най-разпознаваемите днес световни имена тогава играе образ, познат като "Блонди" и "Мъжът без име" - мъжкар с присвити от слънцето очи, дъвчещ тънка пура, с пончо на широките рамене и револвер на няколко секунди разстояние от ръката му и от смъртта на враговете му.

Снимка: Getty Images

Кулминацията на тази трилогия идва през 1966-а с абсолютния уестърн шедьовър "Добрият, лошият и злият" - митологична и епична екстраваганца. Зрелищната квинтесенция на целия спагети уестърн канон. Клинт Истууд става персонификация на дивата европейска вариация на най-изконния американски жанр. После се връща в САЩ и го превзема и там.

Снимка: Getty Images

През 70-те Истууд надгражда митологично-мачисткия образ на "Мъжът без име" с персонаж, чието име, че и прякор, стават екранни икони - "Мръсният Хари". Полицейска поредица за сурово и кораво ченге, което съвременна прогресивна Америка отрича с религиозен плам. В последните десет години медийното пространство е задръстено от есета и анализи, в които авторите призовават за "канселирането" на Мръсния Хари и неговото художествено и морално наследство. Но този образ трудно ще бъде изтрит и "преосмислен". Детектив Хари Калахан е върховно актьорско постижение на Истууд - той е съвършен избор за ролята на безкомпромисен блюстител на реда с доста "либерален" спусък и отношение към уличните престъпници, което днес би се третирало като престъпление от омраза.

Да, "Мръсният Хари" е абсолютно невъзможен за правене днес.

Но това го превръща в още по-интригуващ артефакт на една отминала културна епоха, доминирана от автентични алфа-мъжкари като Клинт Истууд.

Снимка: Getty Images

През 80-те Истууд се е легитимирал като световна екранна сензация и талантлив режисьор. Но нищо не може да подготви дори най-големите му фенове за тоталния триумф от началото на 90-те. Клинт режисира и играе главната роля в "Непростимо" - елегичен и ревизионистки уестърн, който му печели награди "Оскар" за филм и режисура - Истууд нахлува в историята на киното с това постижение. Персонажът му Уилям Мъни представлява сурова и реалистична версия на архетипните убийци от "доларовата трилогия" и "Мръсният Хари". В "Непростимо" Клинт Истууд прилежно преразглежда митовете, които е изграждал през целия си живот. Филмът е медитация върху насилието, отмъщението и изкуплението.

Снимка: Getty Images

В есента на живота си, прочутият патриарх продължава да разказва. През новия век отново достига върха с "Реката на тайните" и "Момиче за милиони", за който пак печели награди "Оскар" за филм и режисура. Малко преди да навърши 80 години, Истууд режисира и игра в "Гран Торино", където предложи още една интересна интерпретация на архетипния мачистки образ, който играе цял живот.

Снимка: Getty Images

Кариерата на Клинт е каталог на качеството и машина на времето. Вече не ги правят такива. Той е буквално последният жив и активен мъжкар от 50-те и 60-те, с дълбок артистичен отпечатък в 2022-а. 

Вече наистина не ги правят такива.