#Берлинските музикални награди за визуална среда са най-голямото събитие в Европа, което протича под формата на четиридневен музикален фестивал. Номинациите за 2022 година бяха обявени на 11 април, а фестивалът ще се проведе от 8 до 11 юни. Подкрепяйки както прохождащи, така и вече утвърдени изпълнители, Берлинските музикални награди са ключово събитие за видео и музикалната индустрия в Европа. Заради отзвука им в професионалните музикални среди, понякога са наричани в западните медии Европейските "Грами" за видео. Тази година, изненадващо за самата нея, в списъка за най-добра визуална среда за видеоклип е отличена българката Любика Георгиева. Едва 24-годишна, тя работи по последния клип на британската банда Years & Years, представлявана напоследък от вокала Оли Алекзандър. Песента "Sweet Talker" има над 3 милиона гледания в YouTube. Снимките протичат в София и Перник. Пред #URBN Любика разкрива, че в София все повече се снимат световни продукции. 

"Разбрах, че съм номинирана за Берлинските музикални награди от режисьора на световноизвестния творчески лейбъл Partizan - София Рей, която ми писа сутринта в деня на обявяването на номинациите. Номинирана съм за цялата визуална среда на клипа "Sweet Talker", споделя ми Любика. 

Още снимки от работата на Любика вижте тук>>>

Tова е първото голямо признание в живота на младия сценограф.

"Partizan" e една от най-големите музикални компании, които работят с артисти като Ела Ейре, TY Dolla Sign и десетки известни имена.

Клипът "Sweet Talker" на популярната британска банда "Years & Years" е сниман в София и Перник.

Видеото e с милиони почитатели по цял свят и е създадено от български артисти, които работят на терен. 

"Работим затворено. Звездите нямат достъп до комуникация с външни лица. Обикновено звезди от ранга на Оли Алекзандър от Years & Years и Sigrid идват за ден-два, вършат си работата и заминават за следващото си участие", казва Любика. 

В "Sweet Talker" Любика е дизайнер на продукцията - production designer, като отговаря за визуалната среда. Сюжетът се развива в епоха, с полъх от времената на Мария Антоанета и прословутите ѝ пасти, но вдъхновението на режисьора София Рей всъщност е от детските приказки....

Клипът "Sweet Talker", за който е номинирана Любика Георгиева

Снимка: Личен архив на Любика Георгиева

"Отличена съм аз, но работата по клипа обхваща грим, коса, стайлинг и успоредно с това свършеното от мен. Тоест голям екип сме. Идва ми странно, че тази номинация се води на мое име , но това е, може би, заради позицията, която заемам. Снимахме в Дома на миньора в Перник и в хотел "Шератон"", издава Любика. 

Домът на Миньора в Перник е изумителен, смята тя. Началото на клипа - с решетките, красивите настилки, цветните, безкрайни коридори с интересно подбраните плочки, са забележителни!

За костюма на Оли Алекзандър отговаря неговия стилист, който изготвил визията на певеца. 

Огромните торти, които изпълнителят похапва, докато търси "ключа на свободата", не са истински. Истинска е само горната им част.

Оли Александър от Years & Years, в клипа, за който е номинирана Любика

Снимка: Личен архив на Любика Георгиева

"Общо 13 човека правихме много торти много денонощия. За да се получи кадъра с ровенето в торта, набавихме истински връх", споделя Любика.

"Младият режисьор - София Рей, ми изпраща нейната идея по мейл и така запова всичко. Аз я визуализирам с много референции и стигаме заедно до консенсус. Така работим обикновено.", казва сценографът. 

Синята стая, в която виждаме след това изпълнителя на Years & Years в клипа, е построена в "Шератон" - в лобито на хотела. 

"Издигнахме я под формата на кутия в една от залите, която поставихме върху пода. Само един от участниците в клипа е актьор от Франция, който специално пристигна за снимките", уточнява Любика. 

Кадър от клипа "Sweet Talker"

Снимка: Личен архив на Любика Георгиева

Всички останали в култовите сцени от боя между рицари в лобито на хотела са българи. Сред тях е шампионката по кикбокс Джоана Нуамеруе, режисьорът, хореограф и танцьор Коста Каркашян, певецът Дейв Майлс, който живее в България в момента и мн. други артисти. 

"Всички много се вълнуваха. Повечето бяха танцьори. Клипът по идеята на София Рей е

Компилация между "Хензел и Гретел" и "Красавицата и Звяра".

Това бяха отправните точки на визуалното. Оттам започнахме да изграждаме среда, която да изглежда "сладко" като вкус. Името на самата песен в превод е "Сладкодумец". Метафората е за лъжите, които звучат добре", казва Любика.

"Смятам, че още съм много рано в кариерата си, за да съм очаквала да работя по нещо толкова мащабно. Със сигурност имена като Sigrid и Years & Years на световната музикална сцена не съм си и представяла да срещна... Koгато работя, главата ми е само в това, което върша и не мисля за нищо друго, затова и не успявам да комуникирам много с певците", казва още тя. 

Тортите за клипа на "Sweet Talker"

Снимка: Личен архив на Любика Георгиева

Любика Георгиева е от София и попада във визуалния свят, който често сама изгражда, едва след гимназията. Чуди се дълго какво да кандидатства и тъй като обича да работи с ръцете си, решава да се насочи към сценографията в Художествената академия. Впоследствие я приемат и учи четири години, като все още ѝ предстои да си вземе дипломата. Дебютът ѝ е с късометражия филм "Кокомпоти" на режисьора Теодор Доков.

Филмът, който е дебют за Любимка

Снимка: Личен архив на Любика Георгиева

"Това бе първия ми допир с киното, защото образованието ми е главно театрално", казва тя.

След това се свързва с Андреа Попова - друга млада надежда в сценографията, с която работят заедно по късометражния филм "Това лято през зимата". Следват ангажименти и по друг филм на режисьора Димитрис Георгиев - "Краят на кръга" с участието на Лилия Гелева, Петър Дочев и Елена Телбис. 

Така стихията я повлича и стига до музикалните клипове на DARA - "Mamacita" и още три на ALMA. Всички те не отстъпват по нищо на западните продукции, а Димитрис Георгиев е един от младите режисьори, които имат поглед, който да те привлича да искаш да гледаш още и още. 

Кадър от клип на Алма

Снимка: Личен архив на Любика Георгиева

Дори в момента на това интервю хващам Любика на терен. Не е спала повече от 24 часа. Само допреди седмица е снимала още два музикални клипа на известни западни изпълнители, за които още не може да говори. Определя се като работохолик.

Гледа да не почива много след всички тези 24 до 36-часови смени!

"Един спокоен ден ме напряга. Не знам какво да правя. Дали да си почивам или да се отдам на хоби. Гледам да съм постоянно в работна среда, за да не се обърквам", смее се Любика. 

Работата ѝ е да следи всичко визуално, което се случва в цял свят. 

Любика Георгиева

Снимка: Личен архив на Любика Георгиева

"Вдъхновението си откривам във всичко. Виждам се като по-скоро като наблюдтел, отколкото като активно лице. От цялото това обследване на хора, предмети, картини - целият материал преминава през мен. Чувствам се като човек, който през цялото време гледа". 

В градската среда след толкова работа се чувства като откривател. Дори познатите блокове изглеждат нови в очите ѝ при всяка среща. Може да я засечете да се разхожда в Борисовата градина. Обича бавните разходки. 

"Малко се притеснявам от визуалната среда в глобален аспект, защото виждам как всички някак си се опитват да залагат все повече на ефекти и виртуални похвати. Това обаче прави видеопродукциите да изглеждат еднакви, защото всичко се изгражда чрез VR или 3D ефекти. Липсва ми продуктът да не е сниман на зелен екран, да не е минал постпродукция. Лиспва ми материалното. Новите технологии ме смущават, защото превземат терените", казва Любика. 

ДАРА в клипа Mamacita, по който работи Любика

Снимка: Личен архив на Любика Георгиева

Има предвид липсата на материалното, сценографското и актьорското по време на снимки, уточнява тя. Самото му изиграване и изграждане като среда за изпълнителя пред камера.

"По този начин трябва да се случват нещата. Това ми е интересно. Да се създава в реалността", категорична е тя. 

По думите ѝ в България още се чудим кое ни харесва и какво искаме да правим с визуалната среда на видеопродукциите си. Иска ни се да приличаме и на едните, и на другите. 

"Малко не сме взели решение дали имаме определен вкус", категорична е Любика. 

За да попаднеш във фокуса на британския режисьор София Рей, определено трябва да притежаваш нещо различно. Питам Любика какво ѝ е толкова различното...

Снимка: Личен архив на Любика Георгиева

"Може би, че само от описания с думи имам визия за това, което си представяш в главата си".  

"Като процес, клипът, за който съм номинирана, бе най-сложното, което съм работила до сега. Много неща се променяха в хода на работа, нямаше разрешения за локациите, например...", разкрива още тя. 

Няколко месеца по-рано - преди клипа "Sweet Talker", Любика отново работи с младата режисьорка София Рей. Отново в София - по друг клип - на норвежката певица Sigrid - "Burning Bridges".

Норвежката певица Sigrid в клипа, по който работи Любика

Снимка: Личен архив на Любика Георгиева

"Доста интересен и голям опит за мен бе клипа на Sigrid, защото за първи път ми се наложи да измисля как хора да минават през стени, да ги трошат с тялото си и това да изглежда реалистично. Малко напрегнато бе в началото, защото първите ни опити със стените хич не вървяха. След много повторения и работа се получи. За тези, които ги пробваха, бе забавно. Това е първият ми голям проект, всъщност, и затова аз по-скоро бях напрегната", споделя Любика.

Кадър от клипа на Sigrid - сниман на пероните в София

Снимка: Личен архив на Любика Георгиева

Sigrid снима клипа в подлеза и на пероните на централната ж.п. гара в София.

"С 300 зора успяхме да я уредим като локация. Имаше и наблюдатели, особено сутринта към 5-6 часа,коридорите се пълниха с хора, които искаха да пътуват. Не успявах да разменя дори дума с изълнителите, просто нямах време", спомня си Любика.

Стените за клипът на Sigrid са изградени от стиропор.

"Вечерта ги мазахме до късно с боя, за да приличат на гранитени. След това снимките продължиха на открито - в гора край комплекс на около 40 минути от София. Леглата от видеото са позиционирани близо до коловозите - непосредствено до ж.п. линиите на гарата".

Увековечени в клипа на Sigrid в очите на близо 2 милиона зрители са влаковете на БДЖ. Купетата им са пълни с цветя, които Любика буквално разграбила от склад.

Кадър от клипа на Sigrid, за който цветята намира Любика

Снимка: Личен архив на Любика Георгиева

"На мен винаги ми се струва малко това, което взимам. Затова винаги взимам повече и то пак ми се струва недостатъчно. Белите цветя в полето, в клипа на Sigrid, заедно с моитe колеги ги бучихме с часове между житата, за да изглежда по този начин кадъра", смее се Любика.

Всички изчанчени идеи идват от София Рей.

Защо София Рей е избрала да снима в България?

"Хм, не мисля, че това е избор на изпълнителите. Голямата британска компания Partizan и българската "Four Elements", към която работя в момента, имат добри връзки и може би това е причината. По принцип режисьорът дава идеята", споделя Любика.

Кадър от клипа на Sigrid

Снимка: Личен архив на Любика Георгиева

"За мен реално визуалната среда е това, което искам да правя. Не е просто хоби. В мига, в който знаеш какво искаш да правиш, на този принцип си готов да размениш времето и личния си живот за него. Ако имам стил, няма да е добре за мен. Моята работа е да вляза в погледа на един режисьор, а след това да вляза в погледа на друг. Най-важното в моята работа е да разбера човекът отсреща какво си представя, за да мога да го въплътя. Тоест разказват ми фантазии, които аз  материализирам. В момента, понеже много ми се наредиха 7 музикални видеа, отново ми се снима филм. Липсва ми по-продължителният модел на работа. Не съм си мечтала, че ще стигна дотук като работа и то толкова рано", споделя номинираната българка. 

Пожелава на всички да бъдат готови "да се сцепват от работа"! Защото, по думите на Любика, това винаги си заслужава и се отплаща! 

Дали ще се запише в историята на музиката с награда - ще разберем през юни!