"Impossible is Nothing" е израз, който много от нас познават и свързват с един от най-големите производители на спортни стоки в света - adidas. Това е слоганът, който години наред оглавява едни от най - вдъхновяващите проекти на бранда, създадени не само да промотират техните продукти, но и да запознаят света с каузите, които имат значение. Advertisement

В най-новата кампания на adidas, думите "Impossible is nothing" олицетворяват историите на вдъхновяващи жени, направили невъзможното. Невъзможното за себе си и невъзможното за други жени в обществото, пречупвайки бариерите и мита, че не може да съществува равенство между половете.

Сред глобалния колектив от жени, представени в кампанията е и едно познато у нас лице. Плюс сайз моделът Веселка Маринова. Освен модел, Веси е победителка в първото издание на конкурса "Мис Плюс Сайз" България и популярен влогър в TikTok, където се бори да популяризира "Body Positivity" движението:

Каква е твоята мисия?

Определено мога да кажа, че моята мисия е да накарам хората да се обичат повече, да ги накарам да вярват повече в себе си, да се приемат и да се обичат такива каквито са, а не да се превръщат в копие на някой друг. Искам да ги накарам да повярват, че именно това, че не са перфектни, ги прави такива.

Защо се бориш да популяризираш "Body Positivity" движението и защо мислиш, че е важно повече хора да възприемат тази идея ?

Защото знам, какво е да бъдеш сочен с пръст, винаги да не си достатъчно добър и да бъдеш съден за нещо, над което ти нямаш контрол. Дълго време бях съдена за това, че съм с наднормено тегло и не съм като другите, което изключително много ме потискаше и ме караше да се затварям в себе си. Често се чувствах зле, заради начина по който изглеждаx. Когато навърших 17-годишна възраст, започнах да попадам на различни постове в социалните мрежи, на жени, които също като мен не се вписваха в наложените идеали за красота. Жената, която най-много ме мотивира, беше моделът Ашли Греъм. Тя ме накара да си дам сметка, че съм загубила 17 години от живота си в опити да се харесам на някого, докато аз самата съм нещастна. Реших, че това трябва да се промени и започнах да правя нещата, които ми харесват. Погледнах себе си, като човек който вижда само красивото, и се приема с всичките си недостатъци. Просто започнах да живея.

Какви трудности срещаш по пътя и как се научи да ги преодоляваш ?

Още в самото начало, когато реших, че ще започна да водя тази битка с популяризирането на "Body Positivity " движението, си дадох ясна представа, за това какво ме очаква. Бях готова за всички негативни коментари и бях сигурна, че много хора няма да ме разберат. В крайна сметка борбата си заслужаваше, защото днес много момичета споделят, че заради мен са започнала да се харесва повече и че аз съм ги накарала да си върнат самочувствието и да живеят пълноценно.

Освен, че беше вдъхновяваща, срещата с Веси ни увери, че тя наистина е от хората, за които няма невъзможни неща:

Какво означава за теб изразът "Impossible is Nothing" ?

Означава, че наистина няма невъзможни неща, означава, че колкото и хората да не вярваха в мен, аз станах първият плюс сайз модел в България, означава, че когато искаш нещо много силно и с цялото си сърце, то няма нещо което да те спре да го постигнеш.

Смяташ ли, че си успяла да направиш "невъзможното" - "възможно", не само за себе си, но и за други жени, които са засегнати от стигмите и нормите в обществото?

Абсолютно да, защото макар и да не съм перфектна, аз успях да се развия в ниша, в която се вярваше, че няма как си успешен ако не отговаряш на формулата 90-60-90. Но дори и да не бях станала модел, смятам, че най-важното постижение, което направих в живота си до момента е това, че започнах да се обичам, без да изпитвам нуждата да се променям, а това, че имам привилегията да мотивирам и други хора да направят същото е просто една сбъдната мечта.

Какво би казала на хората, които не вярват, че всичко е възможно и сами си поставят граници?

Бих ги посъветвала да бъдат по-смели. Да, може да не се получи от първият път, но важното е да не се отказваш. Може да паднеш няколко пъти, но получи ли се веднъж - ставаш непобедим!

Благодарение на adidas и мотото "Impossible is nothing" виждаме все повече жени като Веси, които не се страхуват да заявят себе си, въпреки че са считани за "различни". От нейната вдъхновяваща история със сигурност ще запомним едно - за да постигнем "невъзможното" е важно да се научим как да обичаме и приемаме себе си.


Материалът е подготвен от adidas.