#Казват, че ориентирането е единственият спорт, който може да се организира в Рая. Раят, но не онзи, библейският, а този тук, на Земята. Става въпрос за всички онези диви терени, магически лесове и романтични, пролетни гори, в които мирише на свобода и младост.

Ако тръгнем да гоним дивото, със сигурност до нас трябва да има човек като Димитър Желязков. Освен, че е запален по спортното ориентиране, той е полу-професионален бегач. Питаме го какво му трябва, за да потеглим, а отговорът е: компас, карта и новият adidas Terrex Agravic. Advertisement

Снимка: Серия adidas Terrex от Sport Depot

Димитър Желязков се занимава със спортно ориентиране повече от 10 години. Затова е и идеалният избор за нашата мисия - да тестваме новите adidas Terrex Agravic, по които наскоро ни запали друг любител на активностите - инфлуенсърът Виолина Младенова! И докато тя е все още по-скоро любител на планинското бягане, Димитър се подготвя за поредното състезание след дългата пауза на пандемията. 

Какво е да си професионален бегач? 

"За мен това е щастие и късмет. Защото правя това, което ме освежава, кара ме да се чувствам във форма и кондиция. Кара ме да се чувствам добре в кожата си. Всъщност основният спорт, с който се занимавам от малък, е спортно ориентиране. Това и следвам в Националната спортна академия", споделя Димитър. 

Родом е от Ямбол и смята, че по тази причина връзката му с природата е изключително силна. И ако досега само сме чували за скаути, пред нас е човек, с който няма как да се изгубим в планината, но със сигурност след това ще се върнем във форма, ако следваме активната му програма. 

"Най-важното за спортното ориентиране са карта, компас и удобни дрехи и обувки. Картата се прави предварително - тя е със специални знаци. Представлява схематична рисунка на картен лист. Ако говорим за състезание по ориентиране - състезателите са разпределени във възрастови категории, според техните години, с които е съобразена сложността на маршрута. Общо взето това е!", казва Димитър.

Всеки един състезател минава самостоятелно един и същ маршрут. Целта е да се измине по най-бърз начин, след като се оберат т.нар контролни точки по маршрута.

Снимка: Серия adidas Terrex от Sport Depot

"Доста забавен и интересен спорт, защото не е изключително и само бягане. Доста е важна мисловната дейност, доста интелигентен спорт. Последните няколко години състезателите на по-високо ниво, които са в световния елит и във водещите групи в съответните  възрастови категории, са доста стабилни физически и спокойно могат да се конкурират с лекоатлети", отбелязва Димитър.

За него планинското бягане често връви ръка за ръка с ориентирането -  като хоби, но и като професия. 

"И пак не мога да кажа, че това работя, понеже за жалост не мога да се изхранвам с този спорт в България. Опитвам се да ми е повече от хоби. Мога да кажа, че се занимавам на полупрофесионално ниво", споделя Димтър.

Като един от най-разпознаваемите планински бегачи у нас, Димитър тества издържливостта на Terrex Agravic,  a ние сме склонни да му вярваме безрезервно. 

Снимка: Серия adidas Terrex от Sport Depot

"Истината е, че за краткото време от допира ми с тях - останах силно впечатлен. Досега съм ползвал други серии на adidas за планинско бягане. Спирал съм се повече на шосейни и градски модели. Определно Terrex Agravic са модел, който бих взел с мен наред с картата и компаса", казва Желязков. 

"Впечатлен съм, защото моделът е създаден така, че да приляга на всеки един човек - независимо дали се занимава професионално или е любител на планинското бягане, дали е просто фен на разходките офроуд или си е поставил високи цели. Мисля, че ще се превърне в любим модел за трейл бяганията ми, за походи и всичко свързано с интензивното движение и градската обстановка", споделя Димитър.

Планинското бягане за него е начин на живот

Снимка: Серия adidas Terrex от Sport Depot

Основната част от тренировките му е свързана с непрекъснатото подобряване на физическото му ниво.

"Това ми позволява да участвам на "голямата сцена" в бягането", казва той.

Бягането присъства в ежедневието му. Доста пъти се е  замислял защо бягането в планината му доставя повече удовлетворение, отколкото бягането в градска среда или всеки парк и стадион.

"Определено заобикалящата ме природа ми дава онова изпълващо усещане, което от малък познавам поради факта, че съм израснал в планината и определено чувствам, че тази обстановка ми носи повече спокойствие и релакс. Пейзажите създават различна картина пред очите ми. Доста по-разтоварващо е. Работя на пълен работен ден и след работа, когато се отдавам на ежедневната си тренировка, се чувствам по-освежен", споделя Димитър. 

За сега не може да избяга от работата в офис, както направи Виолина, но пък разходките в планината му дават онази свобода, за която копнее. 

Снимка: Серия adidas Terrex от Sport Depot

"Всеки човек, според мен, трябва задължително да оценява природата и да се докосва колкото може по-често до нея. Защото това е уникално богатство, което не трябва да се пропуска. Хубавото на нашата страна е, че ние сме държава, богата на много планински масиви и всяка една планина е уникална сама по себе си. Може би това е, което ме пали мен", споделя спортистът. 

Казва и че по стечение стечение на обстоятелствата не участвал в планираното състезание във Велико Търново - заради стара контузия. 

"Но сезонът тепърва започва. Подготвям се като провеждам тренировките в София, в парковете. Зимата използвах и закритата лекоатлетическа писта. В началото на годината си правя календар с важни състезания. Съсредоточавам се спрямо тях", казва Димитър. 

Тази ангажираност и отдаденост към бягането дава отражение на работния и личния му живот, но казва, че е направил своя избор.

Снимка: Серия adidas Terrex от Sport Depot

"Взел съм това решение. Това не ме затормозява. Напротив, дори ме прави по-мотивиран от всеки, който се знаимава по-сериозно със спорт. Всеки, който си поставя високи цели, неминуемо трябва да се жертва. Лишавам се от някои удоволстия. В последната декада поддържам този режим. Режим, който не ме затормозява, а се забавлявам с него. Не се ограничавам от излизания с приятели, развлечения. Просто си органзирам така ежедневието, че всичко да е подчинено на целта ми. Относно работата ми - това е единственият недостатък, не могат да се концентрирам изцяло върху спорта и спортната кариера. Това е до някъде пречка, но не е основателна причина да не се занимавам. Задължително бягам всеки ден", категоричен е Димитър. 

Някой ден тренира и двуразово - сутрин и вечер. Една тренировка варира между час и половина и два.

"Горе-долу 4 часа от деня ми са посветени на това. Едната от тренировките е интензивна, другата - възстановяваща", разкрива той

Най-големият извод, който си е правил през последните години е, че спортът играе важна роля в човешкия живот.

"Заобиколен съм от спортуващи хора и определно виждам колко по-енергични, щастливи, пълни с енергия и по-жадни за живот са от онези, избрали заседналото ежедневие. Със сигурност спорт трябва да се практикува - независимо професионално или за здраве" , казва Димитър. 

Снимка: Серия adidas Terrex от Sport Depot

И  макар планинското бягане да е спортна дисциплина, която те води главно извън пътя, в планинския терен - за Димитър това е начин буквално никога да не излиза от пътя. А adidas Terrex Agravic  обещават да са с него неотлъчно във всички онези комбинации от бягане , джогинг и ходене, независимо колко стръмна е пътеката. 

*Материалът е подготвен за adidas и SPORT DEPOT и съдържа продуктово позициониране! Серията може да бъде открита в магазините на SPORT DEPOT и онлайн на sportdepot.bg !

PM: Вяра Младенова