#Новият албум на The Weeknd, Dawn FM, излезе миналия петък. Научихме за него като новогодишен подарък - от един SMS, който световноизвестният изпълнител Абел Тесфайе изпрати до най-добрия си приятел, който пък го публикува като скрийншот в социалните мрежи. Съобщението гласеше: "Да го пускаме и да се забавляваме заедно с хората на музиката!". Цяла седмица трепетно очаквахме албумът "DOWN FM" - темата е сюрреалистчна радиостанция-чистилище и съвсем очаквано за Краля на dark R&B музиката The Weeknd, разказва за преодоляването на тъмнината и очакването на зората...

За изненада на много хора, в албума има специален гост, който може би не всички са забелязали на пръв поглед:

Джим Кери е част от албума, но не пее! 

Да, ТОЗИ Джим Кери. Актьорът, известен с "Маската", "Лъжльото' "От глупав по-глупав" и други култови филмови заглавия има малка роля като радиоводещ на сюррелиастичната радиостанция.

В началото на албума той ви приветства:

„Сега слушаш 103.5 Dawn FM. Прекалено дълго си бил на тъмно. Време е да излезеш на светло, да приемеш съдбата си с отворени обятия! Уплаен ли си? Не се тревожи. Ние ще бъдем там, за да те държим за ръка и да те водим през този безболезнен преход.”

И така, защо Кери е в албума (освен факта, че актьорът е повече от страхотен)?

Нека зададем първите въпроси, които ни идват на ум: 

Той ли е? Да, това наистина е той!

Как се случи това? Изглежда, че с The Weeknd са станали приятели.

Всъщност Абел Тесфайе е от Скарбъроу, Онтариои от дете е голям фен на Джим Кери. А актьорът е израснал в ... Скарбъроу. Пред Variety Тhe Weeknd казва: 

„Маската“ беше първият филм, който гледах на кино – майка ми ме взе с нея, когато бях на 4 години и това ме порази“, споделя канадецът.

Преди време The Weeknd поканил Кери, за да чуе част от новата му музика.

„Изпратих му на имейл адресът на апартамента ми в Ел Ей и той ми отговори: „Буквално мога да видя дома ти от балкона си“. Извадихме телескопи. Започнахме да си махаме един на друг“, разкрива изпълнителят. „И когато му казах, че майка ми ме заведе да гледам „Маската“, той назова името на киното, в което съм бил! Както и да е, на рождения ми ден той ми се обади и ми каза да погледна през прозореца, а на балкона си беше закачил гигантски червени балони. Тъй като ме беше събудил, отидохме на закуска. Беше сюрреалистично. Джим Кери беше първото ми вдъхновение за сцената, да стана изпълнител, а сега закусвах с него в първия ден от моите 30", откровено сподeля The Weeknd. 

Какво друго прави Джим Кери в албума?

Той чете поемата Phantom Regret, на фона на беквокалите на The Weeknd.

„Ако болката продължава, когато тялото ти отдавна е изчезнало и твоето фантомно съжаление все още не го е пуснало, може да не си умрял по начина, по който трябва. Всички призраци са преследвани от собствената си липса на доверие. Когато тялото го няма, няма нищо друго освен пространство за душата. Без нации, без раса. И небето е по-близо от сълзите на лицето ти. Когато вали пурпурния дъжд, всички ние се къпем в неговата благодат.”

В „Dawn FM“ The Weeknd и Джим Кери са домакини на танцово парти в чистилището. Някак си им се получава! 

The Weeknd, като много от нас, прекара част от 2020 г. в пандемична депресия. Чувството „на това състояние на неизправност“, той акумулира в пети студиен албум, продължение на последния от 2020 г. - „After Hours“, който предизвика много драма на наградите "Грами". Факт е, че навсякъде чувахме "Blinding Lights" и "Save Your tears" - все песни от предишния му албум, които заслужаваха статуетка! 

Но резултатите бяха твърде тъмни, твърде тъжни и, както казва The Weeknd: „Емоционално пагубни“.

Абел Тесфйе рестартира душата си, насочвайки креативността си към идеята за чистилище, през което преминава докато е приклещен в тъмен тунел, като светлината в края му е примамваща и го държи буден. Тя сигнализира прехода към другата страна. Но преди да си помислите, че концепцията му звучи зловещо, The Weeknd привлича идеалния посланик, за да улесни пътуването – радио водещ на приятен софт рок (озвучен от новия му приятел Джим Кери, който е преминал вече във фазата на забавен DJ режим), който да ви прави компания, докато слушате „Dawn FM.

Да, това е името на новия албум на The Weeknd – първото огромно музикално събитие през 2022г, но също така и името на фантазната радиостанция, която „ще ви насочва към светлината... докато не бъдете погълнати напълно“, каза певеца по време на виртуално събитие за слушане. Всъщност да - The Weeknd и антуражът му бяха плътно с феновете - онлайн визуално по време на стрийминга на всяка една от песните. Аз лично се събудих точно преди зората, за да съм сред първите, които ще чуят новият му албум!

Заглавната песен започва с Джим Кери, който ни уверява, че ще бъде там, за да ни води в безболезнени преход към светлината, малко преди да започнат първите тактове в стила на Depeche Mode в парчето „Gasoline“.

Усещането е за танци в европейска дискотека, а The Weeknd приема британски акцент, за да интонира стиховете („5 сутринта е, отново не съм на себе си и виждате, че ме боли“), преди познатите му медени вокали да се втурнат към припева ( „И ако най-накрая умра в мир, просто увийте тялото ми в тези чаршафи“). Това е краят на света, както го познава The Weeknd и той дори назовава R.E.M. за допълнително потвърждение.

Повечето от 16-те парчета на “Dawn FM” са снабдени с блестящи акомпанименти на синтезатори, които демонстрират продължаващата привързаност на The Weeknd към новата вълна Lite-R&B, както и съчетаването ѝ с инстинктите му за мелодия. В комбинация с добре познати изпълнители като Lil Waynе и  Taylor The Creator, интерлюдиите от Кери и Куинси Джоунс и smart радио бамперите за Dawn FM, разпръснати между песните, албумът е пънометражно нощно денс парти със собствен пулс, който е в абсолютен контраст с лирическата му дълбочина.

Нюанси от гладкия ритъм на „Wanna Be Startin' Somethin“ на Майкъл Джексън се усещат в „How Do I Make You Love Me?“.

The Weeknd и съавторите Swedish House Mafia добавят и фънки китара от R&B парчето на Alicia Myers от 1982 г. „I Want to Thank You“ към парчето от албума  „Sacrifice“, който предлага многослойни вокали и приятна смяна на клавишите.

Работейки предимно с продуцентските магьосници Макс Мартин и Даниел Лопатин (известен още като OPN), The Weeknd прегръща реалностите на смъртта, докато все още се ориентира в сложността на интимността.

В заключителния монолог, „Phantom Regret By Jim“, написан от самия Джим Кери, посланието е ясно:

...Да отпуснеш ума си и да научиш душата си да подрежда...

Но преди да стигнете до философската кулминация, ето някои други акценти по време на пътуването!

"Less Than Zero" 

Безспорният връх на „Dawn FM“ – също осеян с пръстови отпечатъци на Maкс Мартин – е в пропулсивен ритъм и украсен с ноти на клавиатурата, изкачващи се по скалите, преди The Weeknd да избухне в припев, който буквално съобщава: „Не мога да те извадя от ума си!"  Разбира се, препратката е към романтика, измъчван от самоунищожение (Сега предпочиташ да ме оставиш/отколкото да ме гледаш как умирам в ръцете ти“). 

"Оut of Time"

След „Приказка от Куинси“, аудиозапс от интервю на легендарния музикален продуцент Куинси Джоунс, разказващ историята на детската травма от това да гледа как отвеждат майка му в усмирителна риза и ефектът ѝ върху отношенията му през целия му живот, „Out of Time“ се задълбочава в собствените емоционални проблеми на The Weeknd. „Бях толкова студен към тези, които ме обичат“, пее той с нотки, напомнящи за DeBarge в мек, ретро груув.

"Don`t Break My Heart"

Въпреки че е изпълнен с клишета („Не ме разочаровай“ и „Не знам дали ще мога да издържа повече“, които са навсякъде в припева), странното фразиране на The Weeknd придава дълбочина дори на най-елементарните реплики. Песента започва с атмосфера като от пързалка за ролкови кънки, енергия от неонова светлина и надгражда своята размах върху слоеве от синтезатори.

"Here We Go... Again"

Огорчен от това, че е използван за слава и секс, но също така заинтригуван от потенциала на реалността, която е преживал („Когато я накарам да се смее, кълна се, че това лекува депресиращите ми мисли“), The Weeknd се бори с влюбването в някого, за когото знае, че ще счупи сърцето му. Участието на Taylor The Creator e със стих, който предупреждава: „Подпишете предбрачно споразмение“!

Въпреки емоционалната плетеница, горният диапазон на The Weeknd е в чиста, безупречна форма, тъй като танцува върху фонови вокали от Beach Boys, Брус Джонстън и Christian Love. 

В началото бяхме малко разочаровани. Новият албум на The Weeknd далеч не е това, което очаквахме. След първото изслушване, голяма част от феновете му споделиха, че са объркани, малко разочаровани... Броени дни след това повечето от тях споделиха, че не са спирали да въртят албума от миналия петък насам. 

Тhe Weeknd се осмелява да излезе от кутията на собствения си стил. Всъщност обичаме го именно, защото никога не ни дава това, което очакваме! 

Приятно слушане!