#"Преди много, много време, може би до вчера, може би до днес..." Така започват старинните австрийски приказки, преразказани от Хелмут Витман. В тях винаги има ледено езеро, вълшебна птица, принц, принцеса и много скъпоценности. В навечерието на светлите празници вярваме, че дори порасналите деца имат нужда от приказки, в които да вярват. Затова с #URBN и австрийския бранд за бутикови бижута FREYWILLE ще ви разкажем австрийската зимна приказка на дизайнерa, архитектa и модния редактор Жаклин Гочева-Кайл - израснала край Атерзее и срещнала своя австралийски принц на летището. Всичко започва така...

***

Живял преди много, много време, до днес един легендарен български футболен нападател, който получил нечувано предложение - да замине заедно със семейството си в най-северната част на Австрия, край езерото Атерзее, където въздухът е с аромат на рози, носещ се от градината на замъка "Каммер", а източният вятър "Розов бриз" гали косите. Там той отгледал своите дъщери. Едната от тях имала дълга, кестенява коса и зелени, хитроумни очи с цвета на езерото. Там, между планината Шафберг и планината Хьоленгебирге малката Жаклин отраснала сред диви зайци и сърни, и разбира се, диви лебеди. Тя не знаела, че легенди като композитора Густав Малер, родоначалника на психоанализата Зигмунд Фройд и художника Густав Климт прекарват своите лета край езерото и създават, вдъхновени от него, едни от най-забележимите си шедьоври. Не знаела и че ще си спомни за платната на Климт, посветени на замъка "Каммер", когато неговото изкуство я срещне в София.

В австрийските приказки винаги има езеро, красавица, която живее край него и много бижута. Когато принцът заслужи момичето, тя се превръща в богатство. Когато тя спи, под възглавницата ѝ се появяват пръстени и накити, когато се смее - около нея лети нейната птица, а от крилете ѝ се сипят скъпоценности. Принцът е не само богат, но и много влюбен. Същото е и в приказката на Жаклин Гочева - Кайл. Тя е момиченцето, израснало край Атерзее, а нейният баща е легендарният нападател Руси Гочев.

Серията "Густав Климт" се адаптира и със сет от копринен жоржет от моделите на Жаклин Гочева-Кайл

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

Жаклин за първи път застава пред обектива, за да сподели своята история за малки и големи.

"Поканата за тази концепция дойде неочаквано и не си представях нищо конкретно в началото. Но когато разбрах, че ще комбинираме бижутата на FreyWille от бутиковата серия, вдъхновена от творчеството на Густав Климт с моите дрехи, бях възхитена. Връзката ми с този бранд е доста интересна не само защото носи спомена за моето австрийско детство, а защото и FreyWille, и моят бранд ByJGK са ексклузивни. По някакъв начин видях как се адаптират към ситуацията - дали ще сложа бижутата с дънки и кожено яке или ще ги комбинирам с моята коприна, за да се чувствам кралски, вършат перфектната работа, визията е с брилянтен завършек", казва Жаклин.

По време на снимките се усеща специална, красива, женствена...

"Като фея, която излиза от езерото Атерзее. Обичам експериментите, смятам, че съм артистичен човек по душа", казва тя.

Тази артистична душа е закърмена от майка ѝ, която е интериорен дизайнер - Донка Гочева.

"Бях на 4 или 5 години, когато заминахме за Австрия. Това беше много сериозен ангажимент за баща ми - да излезеш от България като футболист с договор. Живеехме близо до Линц. В училище имах трудни моменти - децата могат да са лоши понякога. Но всичко ми минаваше, когато се оглеждах около себе си в природата - планините, зеленината. При нас часът за спорт беше да ходим на ски и походи. Наистина животът ми започна като зимна приказка".

Серията "Густав Климт" се адаптира и със сет от копринен жоржет от моделите на ByJGK

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

Преди да тръгне по "пътя на коприната" - най-трудният материал за работа, и да създаде своя моден бранд, завършва "Архитектура", а след това "Публицистика и комуникации". Работи дълги години в сферата, но модата я влече по кръвната линия - като дъщеря на интериорен дизайнер, от малка разлиства списания, които за нея са "приказки с илюстрации".

Жаклин Гочева-Кайл в специален проект на FREYWILLE & #URBN

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Не само четях, но разглеждах картините на моделите и дрехите. С какви рокли са и какви обувки. Било е нещо вътре в мен още от баба ми, която е била една от най-добрите шивачки в Бургас. Така че, мога да кажа, че това ме влече по кръвна линия. Мислех си от малка, че искам да съм архитект, защото обожавам сгради. Тази професия обобщава за мен всичко - имам чувството, че ако си един добър архитект, можеш да правиш всичко - независимо дали е техническо или креативно. Независимо какво искаш да правиш, архитектурата ти помага за всичко - при мен включително и за дрехите от ByJGK".

В духа на австрийските приказки по Хелмут Витман са и дрехите на Жаклин

"Определено тези приказки създават представата за жената в Австрия от ранна възраст - като любителка на изтънчените бижута, естетиката и изкуството. Любовта към детайла е много характерна за австрийците, както и техния стремеж в живота да имат едно нещо, което е много ценно, отколкото 10 други, които не са чак такова богатство. Австрийците се вглеждат уверено в дълбочината и затова бижутата им носят свое послание, така както серията на Климт, която комбинираме с моите модели от бранда ми ByJGK".

Жаклин Гочева-Кайл в специален проект на FREYWILLE & #URBN

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

Жаклин признава, че има слабост към монохромния стайлинг, а серията на FreyWille, вдъхновена от Густав Климт пасва идеално на визията ѝ. С него имат много общо - той е учил архитектура във Виена, не обръща гръб на старите форми, разработва нов начин на рисуване и се вдъхновява от изобразяването на сексуалността и женското тяло, които са негова основна тема.

Гривни от серията "Густав Климт" на FREYWILLE

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Бижутата на FreyWille са перфектна комбинация за моите изчистени модели, защото са като илюстрация към тоалета. Когато си монохромно облечен, акцентът е задължителен за завършек. Харесва ми комбинацията на черния цвят със златото в серията по Климт, което му придава специфика. Все едно носиш картина върху ръката си - пръстенът, гривната и бижуто. Самата аз нося доста бижута. Обичам фини пръстенчета, които слагам едно върху друго, за да наподобят един масивен пръстен. За мен това е и вид игра. Обичам и т.нар. statement jewellery - тоест масивни бижута, като гривната на FreyWille, което поема фокуса на цялата визия".

Сигурно вече се питате "Къде е принцът"?! Ето го

Пристига от далечна Австралия на почивка в България и остава да живее завинаги тук. Казва се Стивън Кайл. Но принцесата още я няма.

"По любов заради чужденец се прибрах в собствената си държава. Това е най-голямата приказка в моя живот. Запознахме се през общи приятели около 6-7 години преди да се съберем. По това време работех като моден и лайфстайл редактор в "Architectural Digest", "Vogue" и "Vanity Fair" в Берлин, когато получих предложение от инженерното бюро, в което работех преди това. Искаха да участвам в създаването на МОЛ в София. След това станах главен редактор на "Casa Viva" в България и това за мен беше страхотна комбинация от интериори и публицистика. Така се срещнахме със Стивън".

Жаклина Гочева-Кайл съчетава сет от сатенирана коприна на ByJGK със серията в черно и златно "Густав Климт" на бутиковия австрийски бранд FREYWILLE

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

Едно от важните неща в живота на Жаклин е да се развива. Предпочита неотъпканите пътища пред рутината, защото винаги иска да даде повече от себе си. Да надгражда. Затова и не е учудващо, че в даден момент отново заминава за любимия Берлин, където, както баща ѝ се шегува е "хвърлен пъпа ѝ". Точно тогава получава съобщение онлайн:

"Жаклин, кога най-накрая ще се омъжиш за мен?", пита Стивън.

А отговорът е:

"Утре".

Така Стивън купува билети за Берлин, а Жаклин обещава да си купи рокля след работа.Макар разговорът да протича като шега, в духа на еднаквия им хумор, сватбата става реалност, не веднага, а след раждането на първото им дете. Което прави предложението за брак на Стивън напълно истинско в кръга на шегата.

"И двамата имаме директен хумор, а най-важното е да можеш да се смееш с глас с някого. Дори не ми и мина през ума: "Този да не е луд? Какъв е този въпрос", а просто започнах да се смея. Оттам започна нашата романтика "и заживели дълго и щастливо". На летището той ме хвана и ме целуна и оттогава сме заедно."

Животът на Жаклин Гочева-Кайл върви между професионалното израстване и любовта и както в приказките казват - сякаш наречена от добра фея орисница.

Жаклин Гочева-Кайл в специален проект на FREYWILLE & #URBN

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Много е странно, че хората си мислят, че съм арогантна понякога. Просто знам какво искам и това е тайната. Директна съм. Същото е и в кариерата. Вярвала съм винаги в себе си и в това, че каквото правя е точно това, което трябва. "Тогава защо, Боже мой, да не ме искат във VOGUE и Vanity Fair?!" , си казах при възможността да работя за тези световни списания. Знам мястото си и всяка стъпка е логичната следваща за мен. Представяла съм си конкретно какво точно искам - манифестатор съм. Когато го имаш в главата си като ясна идея, дори подсъзнателно работиш за нея!"

Същото се случва и с фотографиите към този текст. Нямаше как да знаем, че повече от половината живот на Жаклин Гочева-Кайл е преминал в Австрия, нито че е израснала край любимото езеро на Густав Климт. Нямаше и как да предположим, че точно бижутата по Климт ще блестят на ръката ѝ, тъй като изборът серии по известни творци на FreyWille e богат. Но знаех в главата си, каква приказка искам да ви разкажа и как да изглежда...

Колие от серията "Густав Климт" на FREYWILLE

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Като не знам какво точно искам, идват моите проблеми и несигурност. Бях визуализирала и Стивън - не на външен вид, а като характер. Исках да е всеотдаен, сериозен и с когото да можем да се смеем заедно, да има като моя хумор. Ето ти контрасти - да си сериозен и да обожаваш да се смееш същевременно. Лоялен човек съм, вярвам в качествените приятелства и връзки - така и с мъжете. Затова знаех: моят принц е лоялен, сериозен и с чувство за хумор".

ByJGK е следващата мечта, която Жаклин Гочева-Кайл сбъдва след сватбата със Стивън. Когато мисли за роклята, с която ще се венчае, вече е бременна с второто си дете.

Жаклина Гочева-Кайл съчетава сет от сатенирана коприна от колекцията си със серията в черно и златно "Густав Климт" на бутиковия австрийски бранд FREYWILLE

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Исках нещо конкретно в главата ми. За мен сватбената рокля не е да я облека само веднъж в живота си. Исках да е нещо, на което да се наслаждавам по-дълго, колкото мога. Исках да е класическа, но да мога да седна и на кафе с нея. Исках да е от коприна - за мен това е най-величественият плат, особено сатенираната. Исках slip dress - тънки презрамки, леко разкроена надолу, без копчета и ципове. Достатъчно класическо, но и не толкова. Да може да се комбинира с кожено яке и боти! Не притежавам полиестер и нямам в гардероба си. Фен съм на естествените материи".

Така покрай сватбената рокля преди 4 години се ражда идеята за бранда ѝ

Същинската работа започва преди 2 години, като идеята е да се създава устойчива мода, когато Жаклин нарича luxury basics.

"Вярвам, че всичко е вече измислено в модата, но аз имам мой нов прочит на вече видяното. Смятам, че и дрехите са като бижутата - може да имаш едно, но ценно и качествено. В този случай исках да намеря нещо, което да кореспондира с класическите модели, но да е много удобно за носене през деня. Да няма външни шевове. Това ми беше много важно. На повечето рокли презрамката тръгва към деколтето. Това за мен е визуална граница, която ме побърква. Следя детайлите отвсякъде".

Пръстени от серията "Густав Климт" на FREYWILLE

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

Стига чак до Комо, Италия, за да открие малка традиционна фабрика с история век и половина назад. Там е Меката на коприната в Европа, казва ми Жаклин.

"Отидох на крака, не на бял кон", смее се тя. "Но ако не бях намерила органична, качествена коприна, нямаше да се захвана с бранда"

Само за две години марката вече е разпознаваема и предпочитана от градските принцеси.

"Представяла съм си моята любима клиентка - независима, енергична, която граби с пълни шепи от живота. От кафето на работа, оттам на фитнес, след това с приятели - ангажирано и енергично ежедневие. В целият този модерен хаос градската принцеса да е облечена красиво и да носи нещо красиво по себе си. И тази магия в облеклото да се променя само с аксесоарите. Затова и класическата ми рокля е най-успешният ми модел - виждала съм я дори да се носи с дънки отдолу. Шия по поръчка. Не шия, докато нямам клиент. Не искам да има отпадък.

Slow Fashion съм

И бидейки slow fashion (бел.ред. - "бавна мода"), все още вярва, че мъжете трябва да подаряват най-ценните бижута на своите принцеси.

"Нямам един пръстен, който сама да съм си купила. Специално за пръстените ми, мъжът ми Стивън обръща много голямо внимание. До голяма степен дори да не е годежен, един пръстен винаги е обвързан с вричане. Иначе колиетата и гривните сами си ги купувам, но съм много щастлива и ми е много приятно, когато той ми купува пръстените. Не притежавам много бижута, но всяко едно за мен има история и спомен. Има онзи магически момент", откровена е дизайнерката.

Жаклина Гочева-Кайл съчетава сет от сатенирана коприна на ByJGK със серията в черно и златно "Густав Климт" на бутиковия австрийски бранд FREYWILLE

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Градските принцеси са принцеси именно защото и сами могат да си позволят да купят нещо за себе си. Да си позволят да се поглезят и погрижат за визията и душата си. Жените често са всеотдайни повече към близките си - дете, мъж, семейство, приятели. Трябва да разрешат на себе си красотите на живота - както в случая бижутата на FreyWille, които са ценно произведение на изкуството".

Бижутата са муза. Когато погледнеш пръстена на ръката си, вдъхновението пърха като множество пеперуди в стомаха. Бижутата са вричане. Те са награда. Щастлив край на приказка. Те са ценният спомен, който остава след преживяването. Всички трябва да сме модерни принцеси, да имаме мечтата в себе си, казва още Жаклин Гочева -Кайл.

"Никога не бива да губим този дух. Има го и принцът. Сигурна съм, че някъде там има точния човек за теб. Трябва да го срещнеш и когато се случи, да успееш да го задържиш". 

*Специален проект на #URBN & FreyWille. Съдържа продуктово позициониране!

#URBN Team:

PM: Жаклина Братанова

Интервю и коцепция: Криси Димитрова

Стайлинг: Мая Матева

Гардероб: ByJGK 

Коса: Натали Иванова

Грим: Елиза Попова

Снимки: Радина Ганчева

Локация: Studio Bright Space