#Виола Лин Колинс е американска актриса. Тя е една от главните героини в хитовия сериал "Живите мъртви". Познавате я и от големия екран от лентите "Х-Мен началото: Върколак" и "Джон Картър: Между два свята". Шега или истина, един от първите пост-апокалиптични хорър сериали, с който отраснаха няколко поколения е към своя край! На 4 април от 23:00 по FOX може да гледате предпоследната серия от втората част на финалния 11 сезон на поредица за бродещи, жени-воини и мъже, които не се страхуват от необяснимото! С началото на сезона, Лин Колинс даде екслузивно интервю пред медии от цял свят, като Dir.bg бе единствената българска медия, която получи възможност за въпроси. Ето какво разкри Лин Колинс за сериала, който набира нови и нови фенове вече повече от десетилетие, след старта си през 2010 година.

Лин Колинс е на 44 години, но ако я видите на живо - трудно може да предположите. За интервюто е избрала да сложи червена, плетена шапка и диоптрични очила, широко усмихната е, говори бързо, многословна е и няма никакви притеснения да дава примери от личния си живот, ръкомахайки емоционално! Знае къде се намира България, когато ѝ се представям. По стечение на обстоятелствата съм първа от всички журналисти в задаването на въпроси и това до голяма степен е от полза - защото Лин е нетърпелива да сподели емоциите си покрай финалния епизод. 

Апокалипсис и стръвни бродещи със сигурност не е идеалната среда, където да срещнеш любовта на живота си и да се бориш за нея. В един от първите епизоди на поредицата научаваме, че главният герой Дарил, е бил влюбен в оцеляла на име Лия. Чуваме името ѝ и я виждаме в сцени от ретроспекции и през всички следващи сезони се чудим дали Лия е жива.

Всъщност тя е и единствената до този момент в сагата, която успява да накара сърцето на Дарил да тупти!

Лин Колинс като Лия в "Живите мъртви"

Снимка: Снимка: © 2021 AMC Film Holdings LLC. All Rights Reserved.

Преди да получи ключовата роля за сериала, Лин Колинс е била само фен. Затова и когато влиза като актриса, това е вълна от емоции за нея. За завръщането на Лия в някакъв момент подсказва и кучето Седем, което виждаме до ден днешен да върви плътно до Дарил. Някога то е било нейно куче, но остава с Дарил. Защо обаче, не тръгва с Лия, когато следите ѝ се губят?

Всички дълго се чудеха дали Лия ще се завърне, бидейки единствената любов на смелия Дарил. Да, завръща се, но вече от страната на врага - Жътварите. Това, което успяваме да изкопчим от Лин Колинс, без да правим спойлери е, че в началото на сагата Лия наистина е била влюбена в Дарил. Но ако не беше Апокалипсисът, щяха ли тези двамата да мелят брашно заедно? На пръв поглед имат допирни точки - загубили са много и са се справили със загубата, изолирайки се. 

Имаме възможност да питаме Лин, дали според нея Лия и Дарил са един за друг и има ли начин да се получат нещата между тях, ако не беше този Апокалипсис? Когато чува въпроса - Лин въздъхва тежко: 

"Бих описала връзката им като сродни души, огледални образи. Пламъци-близнаци, може би. Но това не означава, че са съвместими за връзка. Те могат да са привлечени един към друг, но всеки един от тях ще прожектира собствените си травми върху другия. И двамата имат еднакви ценности - лоялността и семейството. И това е нещо, заради което двойките непрекъснато се разделят в живия живот. Семейството иска едно, любимият друго. От друга страна - образът на Лия е сложен. Тя не е нито лоша, нито добра. Тя е жена, която прави избори, според ситуацията и света, в който живее.

Тя отблъсква Дарил постоянно, държи го настрана, защото е независима.

Но след това се завръща при него като доминантната, като господарката. Когато снимахме сцената, когато двамата се хранят на масата и мълчат - не си ли зададохте въпроса колко често се случва да вечеряте с някого в пълна тишина? В този момент е доста сложно те да превключат на друга емоция... Дори попитах Норман Рийдс как ще го изиграем? Като прилкючихме снимките той ме попита как съм успяла да превключа емоционално. Отговорих му, че през цялото време съм си мислила, че всеки момент ще му съобщя, че съм бременна, а той ще тръгне да търси някой от близките си и ще ме остави в това състояние. Подхвърлихме това на сценаристите и затова тази сцена бе толкова велика", споделя откровено Лия. 

Лин Колинс като Лия в "Живите мъртви"

Снимка: Снимка: © 2021 AMC Film Holdings LLC. All Rights Reserved.

По думите ѝ, Лия е най-лошото гадже, което може да съществува на планетата!

Но въпреки това оценява факта, че и двамата с Дарил са поставени в ситуация да оцеляват и да се опитват да спасят близките си. 

"Това е както ние се чувствахме в пандемията - загубихме близки, семейства, възможности, време... Това, което сега виждаме в Лия в края на сериала е, жена, която усеща, че се е провалила.

Когато хората те изоставят, не обвиняваш ли себе си?

Добре де, първо обвиняваш другия, това не работи и след това плачеш: "Аз бях виновна!". Сега тя е изгубила цялото семейство, което се е опитвала да защитава. Няма за какво да живее. И това е причината тя да е толкова опасна. Омразата към самия себе си е най-опасна", казва Лин Колинс. 

Чрез образа на Лия, Лин Колинс иска да покаже на хората какво се случва, когато не си прощаваме и не прощаваме на другите. Тя споделя, че според нея "Живите мъртви" може да продължи вечно. Защото виждаме как героите, които загиват продължават да съществуват чрез спомените на живите. И въпреки всичко, Лин Колинс не смята, че една роля може да живее толкова дълго - повече от 11 години, в един актьор.  

"Сигурна съм, че останалите актьори са имали предложения за продължения, но не знам дали биха приели", смята тя. "Може би те ще искат да изиграят и нещо друго. Играла съм най-дълго около  година един и същ герой и се чувствах странно. Просто осъзнаваш, че живееш два живота и мисля, че Норман (бел.ред. - актьорът Норман Рийдс, който играе Дарил) има нужда от почивка. Може би се нуждае да отиде да изучава други места, знам ли?", смята екранната Лия. 

Лин Колинс като Лия в "Живите мъртви"

Снимка: Снимка: © 2021 AMC Film Holdings LLC. All Rights Reserved.

 По думите ѝ сериалът вече си е свършил работата. 

"Ролята на Лия за мен бе якото момче от горните класове в гимназията, а аз бях малкият зубър", шегува се Лин. "Беше страхотно да се докосна до нея. Режисьорите бяха лидери без его. Знаеха как трябва да изглежда всяка серия. Караха ме да давам най-доброто от себе си като актриса, без да има осъждания и забележки". 

Лия е като образа на майка - колкото и да те дразни, я обичаш. Уважаваш я.

Как Лин се чувстваше като Лия? 

"Тя е наранена и иска отмъщение. Искаше човекът, който я е наранил да страда. И това е основата на нейното разбиране за живота. Интересен е паралелът как може да те погълне тъгата и болката и в живия живот и тогава трябва да се замислиш как да превърнеш това в гориво, в злато и е интересно Лия ще може ли да го направи въобще", казва Лин. 

Кое е лицето на Лия и моментите за Колинс, които изигра най-трудно?

"Тук трябва да кажа, че имах много трудна връзка с баща си. Той вече не е между нас. За Лия лидерът на "Жътварите" - Поуп, бе нещо като баща.

Татко ми не беше добър човек. Нараняваше хората.

Имаше момент във филма, в който Лия убива Поуп, тогава си спомнях за моментите, когато баща ми е наранявал близките и приятелите ми, хората, които обичам. Беше нещо като лунно затъмнение и бе лековито да мога да отмъстя дори само чрез ролята в този сериал. Лия ще мине през всички нюанси на Жената - дивата жена, любовницата, може би съпругата, която готви пиле на фурна, водач на армия, трениран убиец и жена, която е изгубила всичко. Какво ще ѝ се случи сега? Следващите епизоди са велики! Как когато изгубиш всичко, можеш да се върнеш към себе си? Можеш ли да прощаваш? Къде отиваш, ако не го направиш?", казва Лин Колинс. 

Лин Колинс като Лия в "Живите мъртви"

Снимка: Снимка: © 2021 AMC Film Holdings LLC. All Rights Reserved.

Затова и толкова много хора харесват "Живите мъртви", смята актрисата. Защото показват човешките страхове и истини и как се преминава през тях.

Тестваме природата си, проверяваме кои всъщност сме и сериалът го отразява. 

Лин Колинс споделя, че по време на четвърти сезон е била всъщност бременна и не е можела да го гледа, заради прекалено многото сцени с насилие. Но докато гледала  първите 4 сезона е била луда по сериала. Тъй като е завършила престижния колеж "Джулиардс", сравнява действието във филма с театралното действие и сценичната игра на актьорите в сериала с тази от сцените. Затова смята и че целият актьорски състав заслужава престижна награда. В горите на Джорджия, където се снима "Живите мъртви", никога не е хубаво време да попаднеш, казва тя. Пък било то и за да снимаш сериал...

А представете си да го снимаш в горите на Джорджия 11 години!