#Тази седмица се навърши една година откакто Илон Мъск официално придоби социалната мрежа Twitter за 44 милиарда долара с мащабната мисия да "върне свободата на словото", да се противопостави на властта в САЩ, да разбие медийно-корпоративния картел... и да пуска още повече сочни мемета, разбира се. Предприемачът от Претория уволни веднага по-голямата част от невероятно раздутия екип, "пусна на свобода" множество забранени и заключени от предишното ръководство акаунти, преименува компанията на своята любима буква X и настрои повечето журналисти в англоезичния свят срещу себе си.

В края на седмицата големите американски и британски медии отбелязаха годишнината на Twitter с десетки очернящи публикации, в които с повече емоция и по-малко разум обявиха цялото начинание за "провал", "хаос", "щета", "вреда". Пропагандният характер на почти всички статии по повода всъщност послужи като поредно доказателство за необходимостта от цялата идея на Мъск да предложи информационна алтернатива на корпоративните медии в САЩ.

Но тъй като Мъск си е Мъск, маркирането на една година собственост на социалната мрежа при него мина в двете крайности. Той успя едновременно да предупреди за опасността от Трета световна война и да се изгаври със своя враг и основател на Wikipedia Джими Уейлс като предложи дарение от 1 милиард долара, но само ако името се смени на Dickipedia. Класически Илон.

Да се съсредоточим върху апокалипсиса и да оставим съдбата на Wikipedia и враждата с Уейлс за друг път, особено ако наистина сменят името...

В публичен разговор в своята платформа Twitter/X Мъск обяви, че приоритет за човечеството трябва да бъде избягването на глобален военен конфликт. Дискусията се казваше "Накъде върви войната между Израел и Хамас? Може ли да доведе до Трета световна война2".

Но Мъск разшири хоризонта на разговора с думите: "Най-важният въпрос е как да избегнем такава война. Вижте всички различни конфликти... те са цивилизационни рискове. Трета световна война е цивилизационен риск, от който може да не се възстановим. Трябва да превърнем избягването на такъв конфликт в свой приоритет. Никой не очаква да се случи нова световна война, но ние трябва да приемем, че това е възможно. Възможно е да се случи пак. Ситуацията може да излезе извън контрол. Една каскада от събития, които поемат собствена траектория и преди да се усетим пред нас да се разпали унищожителен глобален конфликт, с разрушения, които да са повече от тези при първите две световни войни."

Контекстът в думите на Мъск е ясен - новата война в Близкия изток се случва по време на продължаващата битка между Русия и Украйна. Илон Мъск вече си навлече гнева на американските и британските елити с призиви за прекратяване на огъня и дипломатическо решение. Дори го обвиниха в "путинизъм". А когато се разбра, че е отказал достъп на украинската власт до своята комуникационна мрежа "Старлинк", за да се избегне атака над Крим и ескалация на войната, започна координирана кампания срещу него в западната преса. Нарекоха го предател, въпреки че той не е гражданин на Украйна и не е въвлечен като страна в нито един от враждуващите лагери. Той просто прави коли, ракети, сателити и иронични наблюдения в социалната си мрежа.

Да не говорим, че в началото на инвазията на Русия той помогна на Украйна с безплатен достъп до "Старлинк" системата си от околоземни спътници за сателитен интернет. Но тогава го стори за защита на една държава и територия, а не за нападение над друга. Това е червената линия за милиардера. В дискусията тази седмица той очерта неимоверно важната роля на дипломацията като възможен изход от потенциална катастрофа.

Илон Мъск има история на предупреждения за опасности в бъдещето. Още преди повече от десетилетие той алармира за потенциално опасното развитие на Изкуствения интелект, който може да бъде изпуснат от човешки контрол и да нанесе непоправими щети. Тогава думите му звучаха като сюжет на научно-фантастичен екшън трилър. Днес Изкуственият интелект все по-масово и агресивно навлиза в множество сфери на нашия живот и предупрежденията за рисковете са ежедневие. Дори новата война в Близкия изток между Израел и Хамас се настани в този контекст след няколко изображения, генерирани от компютърна програма, които обаче подведоха милиони хора в онлайн пространството.

Всички се надяват Мъск да не преминава окончателно от ролята на предприемач в персоната на пророк. Но разумните предупреждения, подсилени с фактология, определено не са излишни. Особено от човек, който цял живот работи за "произвеждане на бъдеще" - коли, комуникации, космически кораби... И да, сочни забавни мемета и шеги с Wikipedia също. Пожелаваме повече поводи за Мъск да осмива своите "хай-тек" съперници и по-малко причини за прогнози тип "Апокалипсис... скоро".