#През 2022-а Илон Мъск извади 44 милиарда долара и си купи глобалната социалната мрежа Twitter, а шокираните анализатори определиха това като най-зрелищната, "филмова" и агресивна сделка на годината, веднага след като събраха долните си челюсти от земята, тупнали на килима от изненада. Обикновено четем, гледаме и слушаме за многомилиардни сделки, в които един безличен конгломерат поглъща друг, в които консорциуми придобиват активи, а сложността на операцията превръща договорките в скучни за повечето хора икономически маневри.

Но не и Мъск, който купи Twitter, уволни цялото ръководство и обяви война на властта в САЩ, и подкрепящите я корпоративни медии, без да забравя старите си мултимилиардерски вражди с други капиталистически колоси като Джеф Безос и Бил Гейтс. Направи го, докато "туитваше" от новата си собственост. Публично, прозрачно, с чувство за хумор. Малко магнати действат така. В тази светлина изпращаме историческата в това отношение 2022-а с един опит да предложим на Илон Мъск шопинг лист за 2023-а година. Какво може да си купи предприемача от Претория и какво да направи с него.

Facebook

Това е "близко до акъла", както се казва. Мъск разкри огромно количество машинации на старото ръководство на Twitter, а негови последователи го призоваха да стори същото с Facebook и направо с цялата ребрандирана компания-майка Meta.

Хиляди редовно блокирани - или казано жаргонно, "зукнати" - във Facebook потребители мечтаят за деня, в който Илон уволнява Марк Зукърбърг и го изритва от собствената му компания. Тогава meme майсторите най-накрая ще видят дали "Зук" е способен да произведе човешка емоция.

Netflix

Стрийминг гигантът изпраща лоша година с най-лошо оценения си продукт досега - предисторията на фентъзи екстраваганцата "Вещерът". Мъск може да поправи нещата като купи компанията и покаже вратата на всички шефове, отговорни за системната смяна на етноса, пола и сексуалната ориентация на който се сетите персонаж от обичана книга, стар сериал или филм. После Мъск може да накара Netflix да екранизира Elden Ring в България. На Белоградчишките скали естествено.

БДЖ

"Бай Илон", както му казват по нашите ширини, трябва пак да обърне поглед към нашата красива държава. Може би е време за "масова мъсковизация" на българските железници. Нека мултимилиардерът вкара Space X и Tesla технологии по жп линиите на републиката. Свръхзвукови влакове стрели да ни возят от София до Варна за едно кафе време. И да се хилим на железничарски шеги от новия Twitter профил на БДЖ.

Снимка: Getty Images

ФБР

След като оправи БДЖ, Илон Мъск може да се върне в САЩ, за да вкара в ред друга проблемна институция - ФБР. Мъск вече разкри, че бивши служители на агенцията са били масово на работа в Twitter. Време е мега милиардерът да издейства промяна в Конституцията, която да му позволи да придобие ФБР и след това, в свой стил, да отвори всичките архиви на службите - от НЛО до убийството на Кенеди...

Световното по футбол

Забравете за "Катаргейт" и се пригответе за "Илонгейт". Мъск беше на финала на Световното по футбол и "туитваше" лайв впечатленията си от резултата на Франция-Аржентина. Човекът очевидно харесва играта. ФИФА да си спести нови корупционни обвинения и да направи още догодина оферта към Мъск най-близкият недоговорен още Мондиал да се проведе в централата на "Тесла" в Тексас. А Илон може да обещае да изстрелва по една ракета на Space X за всеки гол на финала. Ако се стигне до дузпи, не ни се мисли...

Изборите в България

Да си дойдем на думата. И на бюлетината. През 2023-а ще има местни, а най-вероятно и поредни предсрочни парламентарни избори. Обществото е разделено по темата за машинно и хартиено гласуване. И за всичко друго. Чака се нов Месия, защо да не е Мъск-ия. Вероятно футуристичен факир като Илон ще заложи на машините, а вотът ще бъде преброен преди да бъде пуснат, както се казва. 546-ото поредно служебно правителство може да си спести много нерви с едно ясно търговско предложение към Мъск. Ако има протести, той ще ги купи и тях.

Наградите "Оскар"

Журито не става, филмите са противоречиви, само Мъск може да оправи положението като купи Академията и реши наградите с допитване до потребителите на Twitter. Сигурно ще е доста по-честно. Надяваме се, че Уил Смит няма да му скочи на бой.

Снимка: Getty Images

Правата за ..Силмарилион" на Толкин

Да ги купи, за да не ги дава на никой, който може да развали литературното наследство на великия фентъзи автор. С други думи да направи обратното на това, което стори старият му познайник и съперник в списъка на най-богатите - Безос.

Поне 10 велики европейски картини

Същата логика и тук. Мъск купува ренесансови шедьоври, за да ги пази по-добре от световните музеи, които позволиха на разни еко екстремисти да ги оскверняват с боя, храна и лепило. Илон ще пази картините с футуристични лазерни лъчи, които да реагират на всеки климатичен фанатик, хукнал към платното на "Мона Лиза" с доматена супа в рехавите си ръчички.

Списъкът с покупките за шокиращ шопинг може да продължи. Нека 2023-а е успешна и всеки да може да си позволи да си напазарува поне по една социална мрежа, както Мъск направи през 2022-а. Или ако не, поне да изкара цялa година без 30-дневен бан. Наздраве!