#Тежка, тягостна и уникално унизителна седмица за цитаделата на престижното висше образование, за бляскавия "бръшлянов" първенец, за мечтаната фабрика за елити по Източното крайбрежие - Харвардския университет. Всички тези бравурни и помпозни определения вече може да се прилагат или в минало време, или пародийно, с иронично намигване към прочутата академия в щата Масачузетс, след фантастичното фиаско от последните месеци, чиято кулминация дойде преди дни с измъчената оставка на харвардската директорка Клодин Гей. Тя напусна поста след дълга агония и сериозен натиск по всички възможни вектори - политически, медийни, през социалните мрежи и от самите академични среди.

Повечето издания разказват как всичко започва след терористичната атака на "Хамас" в Израел през октомври и последвалия провал на ръководството на Харвард да реагира на радикалния разлив от суров антисемитизъм сред студентски групи. Катастрофалното изслушване на Клодин Гей и други президентки на различни елитни американски университети в Конгреса задълбочи кризата, а за капак критичният към властта в САЩ дясно-консервативен активист Кристофър Руфо разкри с детайлни документи множество примери за потресаващо плагиатство в иначе страшно тънката и неубедителна академична кариера на Клодин Гей. На 53 години тя има едва 11 научни публикации в сферата на вече съмнителни дисциплини, фокусирани върху раса и джендър, а в половината от тях беше засечено тежко преписване от вече съществуващи трудове и дисертации на други хора, против всички официални правила на Харвард.

Ръководният орган на университета защити своя президент след първата вълна от разкрития за плагиатство. Самата Клодин Гей тихомълком нанесе корекции в някои от проблемните си публикации. Но после Руфо и други разследващи журналисти извън света на корпоративните медии откриха още десетки реални примери за интелектуална кражба в работата на Гей. На хоризонта се очерта силуета на системна измама. Академично шарлатанство от най-примитивен вид, озовало се на върха на най-известния, многомилиардно субсидиран и влиятелен университет в Америка и съответно в света. Чудовищен скандал. Никой вече не можеше да отрича за какво става въпрос. Клодин Гей е крала цели пасажи, думи по дума, за малкото си публикации в академични журнали. Донори на Харвард обявиха, че ще изтеглят даренията си и ще спрат да финансират подобно безобразие в бъдеще. Големите медии нямаха избор - в рамките на една седмица "Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон Поуст" обърнаха палачинката, и публикуваха материали със заглавия как Клодин Гей трябва да подаде оставка и да се оттегли от поста президент на харвардския университет.

Посланието беше ясно и тя напусна шефската позиция в началото на Новата година. Но според "Ню Йорк Поуст" Гей остава на работа в самия университет и запазва заплата от около 900 хиляди долара годишно. Освен това тя не се призна за виновна и внуши, че е жертва на расизъм. Защото Клодин Гей беше чествана и рекламирана като първата чернокожа жена на този пост. Пост, който сега напусна срамно, скандално и влезе в историята по друг, несъмнено нежелан от нея начин - като най-кратко задържалия се президент на Харвард. Гей се вихреше в тази престижна роля едва няколко месеца - безпрецедентен позор в близо 400-годишната история на този университет. Ала дори за подобен рекордно кратък период тя е успяла да натвори купища гафове и глупости, според нейни критици. А не е като да е нямало предупреждения. Още преди назначението в няколко независими блога извън големите медии се появяват критики към нейната кандидатура и се посочва как тя е едновременно плагиат и политически активист, без истински познания и интегритет. Още тогава се предсказва фиаското, което реално последва. Ако имаше само кой да чете и слуша? Сега нейните защитници твърдят, че тя е притисната да напусне, защото е чернокожа жена. "Не, тя беше назначена защото е чернокожа жена и трябваше да попълни квота, но напусна, защото стана ясно, че е сериен плагиат без никакви академични постижения!" Това пък е отговорът на Кристофър Руфо и останалите критици на Харвард, които разкриха огромните скандали на самия връх на американското висше образование.

Сега системата за производство на професионален елит в САЩ изглежда навлиза в сериозна криза. Дали академичните среди ще успеят да убедят обществото, че скандалът с Клодин, този своеобразен "Гейгейт", е просто изолиран гаф без особено дълбок и значим контекст, който следва да бъде скоростно заметен под килима? Или Кристофър Руфо и останалите реакционерски настроени хрътки в опозиция на настоящата конюнктура ще докажат тезата си, че цялата "бръшлянова лига" от престижни образователни институции всъщност е един колос на глинени крака, една машина за груба индоктринация, лансираща посредственост на върха и измама на всички нива?

Всичко това се случва в съдбовна за САЩ и света година, в която предстоят най-странните и непредсказуеми избори за президент. Настоящият стопанин на Белия дом Байдън е на 81 години и все по-често изглежда като човек, който не знае къде се намира. Неговият основен опонент и бивш президент Доналд Тръмп пък е затрупан от десетки обвинения и може да бъде осъден на стотици години затвор. Тази безпрецедентна ситуация е отражение на монументално разделение в американското общество, което вече сякаш не може да постигне съгласие дори за най-фундаменталните неща. Драмата в Харвард е историческа, но сякаш е само "тийзър трейлър" за това, което предстои. Затегнете коланите и отворете пуканките.