#Престолонаследник, премиер на Саудитска Арабия и нов ключов играч в световната политика - на 37 години Мохамед бин Салман води нереален на пръв поглед живот, за който западните медии все още търсят подходящи поп-културни аналогии - от "Игра на тронове" до "Кръстникът". По-взискателните анализатори препращат към една истинска европейска класика - "Принцът" на Николо Макиавели. Книгата е позната и превеждана у нас още като "Владетелят" и "Князът", и представлява едновременно литературен шедьовър и вечен наръчник за политически маневри от перото на ренесансовия мислител, философ и дипломат Николо Макиавели. Създадена през 1513 г., творбата е публикувана посмъртно през 1532 г., а авторът я посвещава на влиятелното флорентинско семейство Медичи, останало в историята с влиянието, властта и бруталността си, но и със своя принос към изкуството.

Паралелите с все по-могъщата пустинна монархия на Арабския полуостров и с нейния днешен де факто едноличен лидер Мохамед бин Салман са твърде сочни и точни за пренебрегване, или игнориране. Няма никакво съмнение, че той е най-бързо и агресивно издигналият се световен лидер в съвременния сложен геополитически пейзаж. Западните медии и анализатори тръгват от "Принцът" на Макиавели, но скоро стигат до сравнения ала "Принцът на мрака" в коментарите си за метеоритния, но мрачен за тях възход на младия владетел, изписван в англоезичните издания с инициалите MBS.

Oще снимки ВИЖТЕ ТУК >>>

Този MBS е един все по-обсъждан VIP.

Тези дни повечето големи медии и влиятелни активисти остро разкритикуваха иначе подкрепяната от тях президентска администрация на Джо Байдън, именно заради новия млад лидер на Саудитска Арабия. От Белия дом оповестиха, че MBS има имунитет по делата за бруталното убийство на Джамал Кашоги - автор на влиятелния вестник на мултимилиардера Джеф Безос The Washington Post. Критичният към престолонаследника колумнист на водеща западна медия беше ликвидиран в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул преди четири години, а американските служби и журналисти обвиниха именно Мохамед бин Салман в директно поръчение на атентата. Джо Байдън тогава обяви, че ако стане президент ще изолира младия принц и ще го превърне в парий. Отношенията между Саудитска Арабия и САЩ драматично се влошиха.

Но днес заканите на американския президент се оказаха меко казано празни приказки.

Той даде имунитет на MBS по делата, които семейството на Кашоги води след бруталното му убийство. А по-рано Байдън на няколко пъти помоли новия владетел край Персийския залив да му помогне като облекчи енергийната криза в САЩ и по света с повече добив на петрол. MBS отказа и беше обвинен от либералната преса в съюз с Русия и Владимир Путин. Връзките между Рияд и Кремъл действително са все по-топли и плодотворни за двата режима.

Все пак принцът прие Байдън в кралството, а снимки как американският президент му подава юмрук за приятелско "чукване" сринаха рейтинга и репутацията на обитателя на Белия дом в очите на активистите и мейнстрийм медиите. Дори страстно подкрепящата президента медийна корпорация CNN описа поздрава като "плесник в лицето".

Embed from Getty Images

Ала MBS пак отказа на Байдън и продължи с планираното от ОПЕК намаляване на дневния добив на черно злато.

Ход в полза на Русия, директно ощетяващ САЩ и колективния Запад като цяло.

Във финален ход на политическо унижение, преди дни администрацията на Байдън даде имунитет на MBS срещу Кашоги с очакването, че той може би ще се отзове на нуждите на САЩ за по-евтин петрол.

Мохамед бин Салман С Кралица Елизабет II

Засега геополитическият резултат е "много на малко" в полза на 37-годишният арабски принц срещу 80-годишния американски президент. Тези, които са следили внушителния възход на MBS не са толкова шокирани от подобна драматична динамика. Издигането на престолонаследника кара най-ярките части на "Игра на тронове" да изглеждат като епизоди от "Улица "Сезам".

Принцът минава през всички етажи на властта в пустинното кралство, за да се озове сам на върха.

Седми син на крал Салман от третата му съпруга, младият мъж става съветник на баща си и методично премахна всяка конкуренция по пътя към трона и властта. Западни разследващи журналисти твърдят, че MBS прави брутална чистка и арестува всички богати и влиятелни фигури в Саудитска Арабия, които биха оспорили възкачването му. Само може да си представяме сцените със задържането на местните благородници, наследници, милионери и милиардери.

Снимка: Getty Images

От една страна новият лидер либерализира ислямското кралство с повече права за жените и драстично намаляване на правата на така наречената Религиозна полиция в страната. От друга страна той е безпощаден към опозицията и критиците си. Основен играч в дипломатическите кризи с Катар и Канада, MBS заявява себе си едновременно като модерен и авторитарен лидер на мощната петролна монархия. Прави радикални реформи, но в същото време препотвърждава базовата идентичност на държавата, основана от дядо му Абдул Азиз бин Абдул Рахман бин Файсал бин Турки бин Абдула бин Мохамед Ал Сауд, известен накратко като Ибн Сауд (1880 - 1953).

Това е MBS - авторитарният арабски владетел, с който Макиавели би се гордял.

Пустинният Медичи, за когото западните медии твърдят, че държи картина на Леонардо да Винчи за 450 милиона долара в яхтата си за 500 милиона долара. А може би е във френския замък на Луи XIV, който бил купил за 300 милиона. Сюжетът е отворен, играта на тронове продължава, но засега властта е твърдо в ръцете на 37-годишният принц. Едно е сигурно - тепърва ще срещаме съкращението MBS в световните заглавия.