#Всеки има своя история с песен, а моята е свързана с "Last Night a DJ Saved My Life" нa Indeep от 2010 г. В главната роля на героичния DJ влиза Samsung Galaxy Z Fold5, а действието се развива миналия петък в Боровец. Решаваме с приятели да изненадаме рожденичка, която работи в курорта и се натоварваме в три коли след работа. Пристигаме към 21 часа в полите на Рила планина. Времето все още е приятно, улиците са оживени. След шумни разговори и смях в пицарията решаваме да се отправим към бара на хотела, където да послушаме музика и да потанцуваме. Байландото продължава до малките часове на нощта, когато първо се разотиват двойките, а след това и някои от сингъл приятелите. Както винаги последен в компанията остава онзи, който наскоро е бил зарязан, с още двама придружители, единия от които съм аз. Решавам да отида до тоалетната, която се пада в лоби бара на хотела - един етаж нагоре. Връщайки се, се оказвам напълно сама. Всички са си тръгнали.

Снимка: Авторът

Какво пък толкова, казвам си, поредно приключение, този път в Боровец. Набирам от новия си Samsung Galaxy Z Fold5 някои от приятелите - повечето не вдигат, получавам и един отговор "Спя!" и решавам, че сама ще потърся пътя до хотела си. Мисля си, че го помня. Все пак, Боровец е една улица. Представям си приятна, дори романтична разходка с мислите ми, слушайки музика без реклами с приложението YouTube Premium (покрай специалното актуално предложение на Samsung, с което получих безплатен достъп до YouTube Premium за 4 месеца още с покупката на телефона и включен ексклузивен достъп до съдържанието в канала YouTube Originals, възможност за теглене на видеа и офлайн достъп до тях).

Излизайки от хотела, усещам, че моята версия за среднощна разходка е твърде различна от реалността. Часът е около 3 след полунощ, а пистата пред хотела изглежда призрачна и пуста, като огромна черна дупка, в която можеш да пропаднеш, ако преминеш пелерината от мъгла. Виждам облачета дъх, които излизат от устата ми и се отправям в пустия Боровец по пътя, който все още вярвам, че е правилният. Някъде в далечината се чува вой на кучета - наподобява върколашки, затова решавам да усиля звука на Galaxy Z Fold5. Започва "Last Night A DJ Saved My Life". Музиката ме ободрява, макар че непрекъснато се обръщам, защото чувствам дискомфорт в курорта, чиито улици само допреди часове бяха живи и светли. Оказвам се в нещо като нива, а мъглата не ми позволява да видя нищо. Не виждам и пътя към хотела. Кучетата продължават да вият, чувам ги в паузите между песните и вече започва леко да ме обхваща страх. Изгубих ли се?

Внезапно "Last Night A DJ Saved My Life" се пуска отново. Поглеждам към телефона си и се плясвам по челото.

Нали имам Google Maps?

Повярвайте, това е една от най-добрите възможности за ориентиране в днешно време. Google Maps - освен стандартния, има и сателитен режим. В случая просто зададох местоположението си и адреса на хотела и само след секунди се появи маршрута. На 3 минути съм! Тръгвам със забързана крачка, докато песента продължава да ме надъхва. Започвам да си припявам "Last Night My Samsung Saved My Life"...

Снимка: Авторът

Когато влизам в стаята си, усещам лекота. Честно казано никога не съм имала проблем със среднощните прибирания, но пустите улици винаги са ме плашили. В комбинация с мъгла, гора и виещи като вълци кучета си е страшничко. Поглеждам към Galaxy Z Fold5 и установявам емоционална връзка с това комплексно устройство, което в следващите дни ми демонстрира набор от различни и адекватни функционалности, които спасяват работния ми ден и ангажиментите ми още няколко пъти. Galaxy Z Fold5 издържа на многократно сгъване и е с рамка Armor Aluminum. Алуминиевата рамка подсилва корпуса като броня, а сгъването е възможно заради пантата с двойна шина, която е доста по-здрава, по-издръжлива и красива на вид. Освен това е и водоустойчив.

Същинският Пети елемент

Снимка: Samsung

Обикновено сюблимните моменти в ежедневието ми (като изключим подобни внезапни скитания из България) са работните дни. Понякога ги обичам повече от уикендите, защото вдигат нивата ми на адреналин буквално до максимума. Такъв един случай бе пътуването ми до Варна за първи пъ,т шофирайки, когато Samsung Galaxy Z Fold5 бе единствената ми компания. Докато следя обстановката на пътя, навигирана от Google Maps, получавам съобщение за спешна планьорка! Планьорките в ежедневието ми като журналист и редактор са движещата сила на седмицата, която може да я тласне както към върхове, така и към редица гафове. Та, в този ред на мисли отново ме спасява поредната функционалност на Galaxy Z Fold5, с която успявам да съм на две места едновременно - на завоите преди Търговище и в София на "кръглата маса". Samsung си партнира с Google Meet, за да осигури full high definition (FHD) качество на видео разговорите, което ми позволява да присъствам докато съм зад волана на колата си.

Абсолютният подсказвач

Когато не съм на планьорки и изненадващи пътувания (като последното до Разлог, когато попаднах в окото на бурята и отново плейлистът на YouTube Premium бе моят спасител), се вдъхновявам за текстовете си от преживяното. Като в този случай. Разкривам ви какъв жокер за журналиста всъщност е Samsung Galaxy Z Fold5, особено ако си на непознато място. Пътувайки до Испания, Италия, Гърция и Румъния в последните месеци, усетих, че всъщност съм попаднала в клишето за туристите с фотоапарати. Попадали ли сте в ситуация, на непознато място, където започвате да снимате всичко, във всякакъв ракурс, включително и табелките, защото без гид трудно може да разберете каква е тази сграда пред вас, защо архитектурата ѝ е забележителна, какъв е тоя парк тука, каква е историята на тоя ресторант и защо има опашка пред него и как се казваше сега това, което си поръчахме в "Ла Пепита" в Барселона?

Снимка: Авторът

Наистина, да снимаш със Samsung Galaxy Z Fold5 e толкова изкусително, че се чувстваш като турист почти през цялото време, макар мислено да си си обещавал, че ще избягаш от клишето на "тия с раниците и фотоапаратите". Камерите на Samsung Galaxy Z Fold5 са нещо, което няма как да не искаш да използваш през цялото време. Разполагаш с мощна, професионална камера, която можеш да сгънеш и да прибереш в джоба си. Всъщност не е една - цели пет са! Телефото камера с 3x оптично увеличение 50MP, широкоъгълна камера 12MP, ултраширокоъгълна камера 10MP, камера на предния екран 4MP и камера под дисплея. Усъвършенстваната система от камери, уникалната сгъваема форма и двата големи дисплея превръщат смартфона в мобилно фотостудио с 30x Space Zoom, което ти позволява прецизна обработка на снимките. Нощните снимки са невероятни, заради високата разделителна способност дори при слаба светлина, като финалният резултат е ясни, детайлни кадри. За още по-голяма яснота функцията Auto FPS задава оптимална експозиция за всеки отделен момент, ако правиш видео, така че записът да е ясен до края.

Снимка: Samsung

Освен в снимането, Петият елемент се проявява отново и в колаборацията между Samsung Galaxy Z Fold5 и Google Lens. Така, когато седна да пиша текст и съм гледала предимно в обектива, вместо в информационните табели на забележителностите, успявам само по снимката да открия достатъчно информация за мястото, за което искам да ви разкажа или да ви дам точната информация за храната, напитките или местата, които си заслужава да опитате и видите, и вие!

Асистентът

В средата на седмицата романтичните спомени за почивки и пътувания бързо биват измити, като букви в пясъка след вълна, само с един поглед към календара си. Google Calendar е мястото, където само с един клик добавям всички събития, които трябва да посетя и които понякога са задължителни като част от работата. След като усвоих функционалността на календара, който не ползвах доскоро (повечето все още се заблуждаваме, че може да разчитаме на паметта си), олекотих ежедневието си буквално с 50%. Не се налага да помня къде и кога, нито дублирам събития и по-важното - не ги пропускам!

Selfie Queens

В този ред покрай интервюто ми с една актриса се оказвам в центъра на уютно заведение, където се запознавам с англичанина Стиви, роден в южната част на Лондон и живеещ 15 години в България. Заговаряме се покрай неговия Galaxy Z Fold5, поставен на стойка. Стиви споделя, че обожава този модел, защото е като малък компютър. Казва, че по принцип е интровертен и обикновено прекарва вечерите си по този начин - четейки книга. Еднаквите ни телефони стават тема за разговор, като той ми споделя, че това е телефон за Selfie Queens - кралици на селфита, като ми демонстрира възможностите на самоснимачката.

Снимка: Авторът

Учудвам се как Samsung Galaxy Z Fold5 може да направи от един интроверт весел екстроверт, който до края на вечерта ми демонстрира и своя "home office", съставен изцяло от Samsung Galaxy и аксесоарите. Функцията Multi Control ти позволява да използваш клавиатура и мишка на устройството и да прехвърляш информация, а стойката за телефона го прави стабилен и удобен като монитор. Нещо повече - батерията също е забележителна. С едно зареждане батерията на Galaxy Z Fold5 издържа по-дълго от тази на Galaxy Z Fold4. Въпреки че Galaxy Z Fold5 има същата батерия от 4400 mAh като предходния модел, ъпгрейднатият процесор осигурява по-ефективно използване на енергията, така че да можеш да слушаш до 73 часа музика или да гледаш до 21 часа видео.

Снимка: Авторът

Точно тези възможности на Galaxy Z Fold5 ме карат да наричам моя телефон най-добрият асистент в ежедневието и не само. Определено мултитаскингът е песен заради многобройните, умни малки софтуеърни решение на Google, които помагат на телефона да се справя в интензивното ежедневие във времето на новите технологии. Това е една впечатляваща малка машина, а Samsung все още са начело в класацията на сгъваемите мобилни устройства.