#За мнозина изминалите избори в България бяха като лош филм с неопределен жанр - драма, комедия, хорър, кино за възрастни... или от всичко по малко. Но изненадващите за някои резултати и влизането на седма партия в парламента вдъхновиха особено разпалени разговори за ключовото лице на въпросната формация, известно на аудиторията и със званието полковник. Дали истинска или просто прякор в конкретния политически казус, висшата офицерска титла се превърна в една от най-употребяваните думи в България тази седмица. Всички говорят за "полковника". Някои казват, че избирателите му се "филмират" или живеят "във филм".

Това е просто превъзходен повод да посочим здравата връзка между киното и званието полковник. Истината е, че някои от най-запомнящите се, екстравагантни и противоречиви персонажи в историята на "великата илюзия" носят именно тази престижна титла.

Две от най-великите полковнически изяви са в абсолютния шедьовър на Франсис Форд Копола от края на 70-те години на миналия век "Апокалипсис сега". Марлон Брандо сътвори история с ролята на полковник Курц, а Робърт Дювал създаде монументален образ само с няколко минути екранно време с полковник Килгор.

Уолтър Курц е централен антагонист в "Апокалипсис сега" и оперира като символ на лудостта по време на война. Във филма той е дезертирал от американското командване в разгара на конфликта във Виетнам и е направил своя лична армия в джунглите на югоизточна Азия. Курц е станал дивашко полубожество, лидер на военна секта и философстваща заплаха, която трябва да бъде елиминирана на всяка цена. На него принадлежи великата реплика, отправена към капитан Уилърд, който е натоварен с мисията да го открие и убие: "Ти си просто момче за поръчки, пратено от бакалите, за да оправи сметката!"

А Бил Килгор е преливащият от адреналин висш офицер от американската армия, който иска да кара сърф по време на масирани бомбардировки. Именно той произнася една от най-легендарните филмови фрази в историята: "Обичам миризмата на напалм рано сутрин!"

Че кой не я обича? Сменяме рязко жанра и тона с носталгичен поглед към обичания и в България комедиен сериал "Ало, ало!". Едно от най-хумористичните обръщения беше на италианския капитан Берторели към немския полковник Курт фон Щрьом, което звучеше така - "Колонело!"

Киното ни сюрпризира и с неподозирани носители на военното звание. Кой е запомнил, че всъщност великият приключенец археолог Индиана Джоунс - освен всичко останало - се води и полковник от Американската армия? Но това са филмовите факти.

Връщаме се на темата за полковниците и незабравимите кино реплики. Няма как да не споменем страхотното изпълнение на Джак Никълсън във военно-съдебната драма "Доблестни мъже". Никълсън играе полктовник Джесъп, който се води основен злодей във филма, ала страшно много зрители бяха на негова страна, когато той дръпна онази агресивна реч на съдебната скамейка в отговор на въпрос на героя на Том Круз и така подпечата собствената си съдба. А тирадата на Джесъп започна с оново прочуто: "Истината ли искаш? Ти не можеш да понесеш истината!"

Не беше за понасяне и истината за отвратителната природа на "Полковника" от "Буги нощи". Този персонаж беше основен спонсор на порнографските филми на Джак Хорнър, изигран блестящо от Бърт Рейнълдс. "Полковника" от "Буги нощи" е представен като привилегирован дегенерат, който дълго време се измъква с отблъскващи и незаконни постъпки. Но накрая си го получи и се озова зад решетките. Това е и един от най-едноизмерно злите и долни образи на полковници в елитното кино. Персонажът е лишен от морал и е постоянно подвластен на своя нагон.

Лош, но достоен и мъжествен все пак е полковник Майлс Куорич от мегахита на Джеймс Камерън "Аватар" и неговото продължение. Стивън Ланг се справя чудесно с образа на този безкомпромисен висш офицер, който иска да доминира чуждата планета Пандора и да извлече материалните ресурси без да му пука за мнението на местните. Камерън го представя като символ на западния империализъм и колониализъм, но в някои онлайн среди полковник Куорич е всъщност истинският герой в "Аватар". За неговите фенове той е храбър воин, авантюрист и пионер, който носи научния, завоевателски и откривателски дух в земя на примитивни сини диваци.

Не може да не споменем и полковник Сандърс, който усмихнато ни гледа от кофи с пилешки продукти за бързо хранене. Неговата специална рецепта е легендарен брандинг похват. Той не е филмов персонаж, но определено е поп-културна икона.

От Курц и Килгор до Колонело и Куорич. Какво разнообразие само - класики, шедьоври, пародии, пилшеко... Полковническият поход през популярната култура е зрелище, което си заслужава. А за българската полтика...? Друг път. Няма да си разваляме сега филма.