#Навлизайки в третата година на глобална пандемия, носеща със себе си безпрецедентни промени както в живота ни, така и на работното място, връщането към пълно работно време в многолюдните офиси изглежда доста нереалистично. Трудно е да се предолага какво точно да очакваме от работнта среда през 2022 г., особено с последните новини за Омикрон. Въпреки надеждите на много работодатели, сегашният пазар на труда неусетно прехвърли властта към съвестта и дисциплината на служителите, а работните структури, познати отпреди пандемията вероятно ще се превърнат в реликва...

И все пак, въпреки казаното дотук да звучи почти сигурно, все още не знаем какво да очакваме от работнaта среда през 2022 г. По същото време миналата година, повечето се надявахме, че 2021 г. ще донесе известна стабилност, покрай плавното внедряване на хибридния начин на  работа. На фона на постоянно променящите се обстоятелства е трудно да се определи къде може да се окажем след 12 месеца. Но експертите, които изучават заетостта и работното място, са идентифицирали няколко тенденции, които вече оформят начина, по който ще работим през следващата година. Допускаме, че те са своеобразен прозорец към бъдещето на живота в офиса. 

Според журналиста Браян Лъфкин от Би Би Си, възможно е да бъдат въведени по-кратки работни седмици. Те, обаче, могат да доведат до разделение.

Призивът за по-кратки работни седмици и съкратени часове набира популярност по целия свят, като компании и цели правителства вече проучват тази алтернатива. Професор Абигейл Маркс, която изучава бъдещето на работата в Бизнес училището в Ню Касъл, припомня, че 40-часовата работна седмица от 9 до 5, появила се по време на Индустриалната революция, е най-пресният пример в историята за толкова драматична промяна на работната среда. 

"Тя вече не е устойчива, поради „нарастващия темп на работа, налаган от софтуерите за видеоконферентна връзка и продължителното ни онлайн присъствие”, отбелязва професорът. „Бизнесът и политиците желаят да проучат мерки, които могат да „намалят“ прекомерното натоварване на служителите, като същевременно се надяват да запазят същото увеличение на производителността" 

Решението, което постоянно се споменава, е четиридневната работна седмица.

А съкратените часове могат да означават по-добро психично здраве и баланс между професионалния и личния живот за много работници.

Дори четиридневната работна седмица да си прокара път, офисите и начинът, по който работим в тях, все още няма да изглеждат така, както през 2019 г. По-кратката работна седмица може да е от полза само за определени работници. Четиридневната седмица няма да е от полза за много нископлатени и нискоквалифицирани служители, както и за тези които нямат договорна сигурност. 

Обръщаме внимание на работещите в IT сектора, както и почасово заетите. Те едва ли имат вариант да намалят работното си време. 

Професор Маркс е сред експертите, които се обединяват около прогнозата, че 2022 г. ни предизвиква да се ориентирате в пропастта между тези, които могат да се възползват от гъвкавостта, срещу онези, които не могат.

Има реална опасност да се създаде бездна в обществото.

„Силно търсените служители, като специалисти по архиви и данни, както и тези с държавна подкрепа, включително високопоставени държавни служители, може да работят на намалени часове, а останалите от нас все още да сме претоварени от работа.“

Поръчковите привилегии могат да се превърнат в основна атракция

„Помните ли недостигът на работна ръка и трудностите при наемане на работа през 2021 г.? Те ще последват и през 2022 г.“, казва Алисън Съливан, старши мениджър по корпоративни комуникации в сайт за работа. „Това е, защото факторите, довели до този недостиг, все още са тук – пандемия, пенсионери и родители, които остават вкъщи, нарастващото търсене на клиенти. С всичко това бизнесът трябва да бъде в крак. Това означава, че работодателите може да се наложи да предприемат различен подход за наемане на работници и тяхното задържане на работното място", казва тя. 

Персонализиране на работата

Според доц. Канина Бланшар Антъни Клоц от Тексаския университет A&M в САЩ, персонализирането на работата може да бъде ключът към удовлетворението и задържането на работниците тази година.

„През 2022 г. ще видим работодатели да се грижат повече за нуждите и желанията на служителите, за да ангажират настоящите си работници и да привлекат най-добрите кадри от други фирми“, казва Клоц.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Вече няма да е нужен само добър бизнес усет.

Гъвкавостта и гаранциите за служителите се превръщат в предимство, което ще бъде очаквано от работодателите. Този ​​дисбаланс в търсенето и предлагането на работна ръка означава, че служителите и търсещите работа имат повишена власт да искат повече. В резултат на това компаниите ще въведат повече „персонализирани тактики за управление на служителите."

Вместо универсални програми за развитие, компаниите започнаха да инвестират време и ресурси в съвместно изработване на кариерни пътеки. Това води със себе си и увеличение на заплати, помощ за студентски заеми и разширени родителски отпуски като потенциални предимства, които работодателите могат да добавят, за да привлекат най-добрите кадри през 2022 г.

Друга важна персонализация може да бъде приоритизирането на индивидуалното психично здраве на работника.

В края на краищата, на фона на прегаряне и изчерпване, повече работници казват, че им идва в повече и напускат работата си (или поне мислят за напускане).

„Дори бастиони като Уолстрийт, се включват в новите модели за работната среда и въвеждат отпуски“, казват експертите.

Служителите няма да се върнат в същите офиси

Когато някои от нас най-накрая се върнат в офиса – независимо дали през 2022 г. или по-нататък – мнозина ще открият, че оформлението и функцията на пространствата ще са напълно различни. Никълъс Блум, професор по икономика в Станфордския университет, САЩ, казва, че компаниите ще преконфигурират пространствата тази година, за да отговорят на нуждите на новата хибридна заетост, отчитайки как хората искат да работят, когато са на едно място. 

Снимка: iStock by Getty Images

Блум, който изучава бъдещето на офиса от години, казва, че преходът обратно към дните на работа досега е бил неудобен и тромав. Той казва, че е чувал „истории на ужасите“ от работещи, чиито шефове са ги извикали присъствено в офиса. Например: да прекарат работното време в полупразни офиси, като разговорите отново са протичали в Zoom.  

С други думи, офисът преди пандемията не работи по начина, по който служителите през 2022 г. се нуждаят. Компаните, преминали към хибриден модел на работа, въвеждат определени екипи в офиса в един и същи ден всяка седмица. Но според експертът, координацията ще е важна и повечето офиси ще преминат към постоянни промени. 

 През 2022 г. работниците все още ще настояват за продължаващите гъвкави графици и опции за работа от вкъщи, които бяха предоставени на много от тях по време на пандемията. 

Офисите оттук нататък ще имат повече заседателни зали, шумоизолирани кабинети за видео разговори, но най-вече отворени места за сядане в стил салон. Служителите ще бягат от пренаселени офиси и тесни асансьори. Офисите се превръщат в социални пространства за креативни служители. Цели се да се улеснят срещите, случайните взаимодействия и разговорите. Единственото, което вероятно няма да се промени, е квадратурата на офисните пространства. Въпреки прогнозите по-рано по време на пандемията, че фирмите ще освободят големите помещения в центровете на големите градове, офис пространството не се свива, но се променя.

Дистанционната работа ще означава 30% по-малко работни дни в сравнение с преди пандемията.

Очаквано фирмите съкращават пространство средно с 5%. Дори когато наемите остават високи в практически безлюдните градски центрове, компаниите все още искат работници, които използват тези сгради, особено след като хибридната работа вероятно ще доминира през 2022 г.

Не е възможно да се намали приноса на офиса, дори след всички начини, по които работим. 

Снимка: iStock by Getty Images

Много анализатори прогнозираха връщане към офиса до лятото на 2021 г., тъй като ваксините станаха по-широко достъпни. Zoom срещите останаха ежедневен стандарт за милиони работници по целия свят.

Експертите казват, че е най-добре да запазим очакванията ниски през 2022 г. – дори когато продължаваме да вървим към това, което смятаме, че ще бъде новото нормално“.

Това, което знаем за 2022 година е, че интересите на общественото здравеопазване ще продължат да доминират в дневния ред. И още: 

Знаем, че животът ще бъде объркан и луд!