#Описват го като най-популярния и противоречив публичен интелектуалец на нашето време. Безброй млади мъже от цялото земно кълбо се кълнат, че ги е извадил от бездната на депресията и самоунищожението със своите напоителни лекции за търсенето и намирането на смисъл. Той събира милиони гледания с многочасови монолози за Ницше или части от Библията. В същото време е световноизвестен със своя кратък, но многопластов съвет: "Изчисти си стаята!". Има над щест милиона събскрайбъра в YouTube и близо четири милиона последователи в Twitter, където от доста време беше със "заключен" акаунт преди встъпването във владение на Илон Мъск.

Той е Джордан Питърсън - канадският клиничен психолог и автор на световни бестселъри, превърнат от Холивуд в злодей, но приеман от феновете си като герой и рок звезда на мисълта едновременно. Актрисата и режисьорка Оливия Уайлд каза, че се е "вдъхновила" за образа на лошия манипулатор във филма си "Не се тревожи, скъпа" от Джордан. Авторът и активист Танехизи Коутс написа супергеройски комикс, в който изопачени цитати на Питърсън звучат от устата на чудовищния антагонист "Червения Череп". В същото време мегазвездата Кристиано Роналдо се срещна с него за съвет по време на най-тежкия си период и публикува обща снимка, за която системно злоупотребяващите с клишета биха рекли, че е "взривила нета".

На 60 години Джордан Питърсън е световно явление, в това вече няма съмнение.

А новата година започва подобаващо за него - с нов скандал и проблеми с "любимите" му канадски институции.

"Организацията на психолозите в Онтарио изисква от мен да премина през задължително ре-обучение по комуникация в социалните мрежи при техните експерти, защото - заедно с други престъпления - съм ретуитнал опозиционния политик Пиер Поалиевр и съм критикувал премиера Джъстин Трюдо, и неговите политически съюзници". Това написа Питърсън в своя наскоро възстановен профил в Twitter.

Заплахата на организацията е да го оставят без лиценз да практикува професията си на психолог. Поне в Онтарио. Засега. Според Питърсън очернящата кампания е мотивирана от дузина оплаквания срещу него, събрали се за последните няколко години. В нито едно от тези оплаквания няма и намек за клиничен контекст. По-скоро "греховете" на Питърсън изглеждат породени от политическите му позиции и критична реторика.

"Какво сериозно непрофесионално нещо съм сторил?", попита световноизвестният автор и лектор от страниците на канадския вестник National Post.

Той посочи конкретни оплаквания, станали повод за искането на организацията да премине през това задължително "обучение", което мнозина биха сравнили с препрограмиране, а други дори биха потърсили аналог с "лагерите по ре-обучение" по време на културната революция в комунистически Китай и други тоталитарни режими от XX век.

Какво наистина е казал канадецът?

Едното оплакване съдържа пълен транскрипт от тричасовия му разговор с Джо Роугън в неговия подкаст №1 в света. В него Питърсън критикува най-крайните локдауни по време на Ковид и се шегува с премиера на Канада Трюдо и подалата оставка преди дни лидерка на Нова Зеландия Джасинда Ардерн. Нищо крайно, нищо криминално. Това все пак е автор с договори с престижни издателства, който продава милиони книги всяка година по целия свят. Издаван е и в България.

Д-р Джордан Питърсън

Кадър: YouTube

От организацията в Онтарио обаче настояват той да премине през това "обучение". И да си плати всички разходи. Експертите щели да определят дали е завършил курса ако останат задоволени от неговия "прогрес".

Естествено, Джордан Питърсън отказва да се подложи на това. А санкцията при такъв отказ е публично дисциплинарно изслушване и вероятно прекратяване на клиничното му разрешително. Доста сериозно наказание за няколко шеги и критики на властта в Канада, не мислите ли?

Питърсън продължава да е трън в петата на множество модерни институции.

Колкото по-популярен става, толкова повече и кампаниите срещу него се ожесточават. В никакъв случай не е безгрешен или идеален. Но определено е с дистанция пред повечето хора, които искат главата му. Метафорично, разбира се. Засега.

Джордан Питърсън е известен със своята критика на модерните западни системи и своята възхвала на завещаните от минали поколения ценности и институции, заплашени днес от културна революция. Той говори за естествените йерархии на обществата, но ги нарича йерархии на компетентността, а не на несправедливостта. Дава за пример как и сравнително примитивни организми като омарите създават собствени социални йерархии. Оттогава омарът е нещо като забавен символ и талисман на разгръщащата се лична бранд-империя на Питърсън. Той в никакъв случай не страни от това да прави пари с идеите си. Сериозни пари.

Питърсън има проблеми с депресията и на няколко пъти щеше да умре след приемане на опасни, но предписани медикаменти. Има и навика да плаче в моменти на емоционална превъзбуда. Беше обявил война на въглехидратите и дълго време се хранеше само с телешки стек. Той е слаб и ексцентричен, винаги се облича елегантно и говори с висок глас, който често е сравняван с този на мъпета Жабока Кърмит. Всичко това Джордан сам признава и ползва със самоиронично намигване.

Авторът на този текст е бил на две лекции на Питърсън - в Лондон и Дъблин.

Събитията приличаха на рок концерти с детайлни философски лекции вместо инструменти и вокали. Пълни зали и доволни хора. Преди седмици Питърсън написа, че планира ново турне, в което иска да включи и България. Ето това вече ще е интересно.