#"Дава заето, ще се обадя по-късно". След това забравяме. "Трябва да чуя баба и дядо през уикенда", но след това някак се изплъзва от ума ни покрай съботно-неделните емоции. "Ще обърна внимание на нашите след работа" и обикновено отлагаме поради стрес, умора или друга причина. Десетки разговори, които трябваше да проведем, а не го направихме. Докога ще отлагаме и защо го правим? 

През 2021 година oтбелязвахме почти уверено, че постепенно се завръщаме към нормалното, на фона на това, което преживяхме през 2020 година - ограничения. Условно бихме могли да се разделим на две групи хора - такива, които се виждаха само с близките си и такива, които бяха разделени с тях поради разстояние или други обстоятелства. И в двата случая хората, с които комуникирахме в периода на пандемия, бяха именно от семейния кръг - поради повече свободно време, загриженост, притеснения, необходимост...

Но трябва ли да се случи апокалипсис или световна пандемия, за да отделим време за традиционните семейни разговори, които по една или друга причина винаги се водят на маса?

Това не се ли оказва всъщност част от не-нормалното?

Твърде вероятно е и вие да сте от хората, които не общуват толкова често с близките ви, колкото ви се иска. Вероятно имате своите причини. Чакаме специален повод за тези най-ценни моменти. Не всеки е изградил мост на откровеност и пълно споделяне с родителите си - това до голяма степен зависи от маниерността на всяко семейство, защото всяко едно разговаря по своему.

Но всеки от нас има своите съкровени спомени с близките

С мама в неделните сутрини, когато планирате шопинг ден...

С татко на лодката, в деня, в който те научи да ловиш риба с корда, вместо с въдица...

С дядо, който ти показва как да стреляш с пушка и да цепиш дърва, нищо, че си момиче...

С баба, която ти гледа на карти и на кафе, докато плачеш за бившия...

В края на 2021 сме, а 2022 вероятно ще ни предостави цялото време на света да наваксваме. Вглеждаме се в невидимото и се вслушваме в неказаното. Затова и приветстваме семейните разговори и провокираме всеки от нас да ги продължи и след като вратите на света се отворят широко. 

Толкова много време разделени през 2020 г. Толкова жадни за живот през 2021 година... Всичко това трябва да бъде споделено, за да се извлече есенцията, житейският урок.

А кой по-добре знае от нашите близки кое е най-добро за нас? 

С #URBN & Пещерска Гроздова те насочваме кои са необходимите за провеждане семейни разговори за 2022 година. Теми, които може да подхванете с охота в уюта на нощта, по време на втората наздравица, в здрача преди лягане. 

 Какви са семейните ви цели за 2022 година?

Наближава времето за равносметка и разговор, което съвпада и с момента за създаване на план за 2022 година. Това е идеалното основание да седнете на специална вечеря със семейството, за да изготвите заедно стратегия. Изготвянето на общ списък за семейни почивки, ремонти, амбиции в бизнеса, нови начинания и промени може да осигури рамка за разговори и да бъде стартова точка за година на производителност и промяна. С тези разговори се опознаваме. С тях се предпазваме. 

Примерите за общи семейни цели могат да варират и да се отнасят както за бюджета, така и за приятното прекарване. А защо не и да се определи ден в седмица или месеца, в който всички задължително да се срещат за отчет на същата маса? 

За какво семейството ви ще се грижи заедно? 

Последните години бяха различни и вероятно всеки тайно се чуди как изглежда бъдещето. Колко най-близо до предишния си живот ще се завърнем през 2022 година? Ако това се случи, за какво ще трябва да се грижим оттук нататък?  Ще положим ли грижа да запомним през какво преминахме? Ще се грижим ли все така за по-възрастните си близки? Ще следим ли здравето си регулярно? Ще подреждаме ли дома си, както го правихме преди да бъдем затворени в него за по-дълго време? Ще стегнем ли къщата на село?

Всички тези теми за разговори не само ще обогатят мирогледа ви, но и ще рамкират бъдещите ви планове до степен такава, че да се чувствате добре както у дома, така и навън. Ще подредят ежедневието и почивните ви дни и ще ви дадат сигурност, която рано или късно ще послужи за нещо. 

Как семейството ви ще посреща оттук нататък неочаквани ситуации?

В последните години осъзнахме, че домът в градска среда е прекрасно убежище, но не за месеци наред. Затова и повечето от нас мечтаеха за къща в провинцията, за самотно бунгало в гората или градина, на която да може да излизаме и да замени мола. Пандемията определено отвори очите ни за необходимостта от близка връзка с природата, но и за това колко сме неподготвени за неочаквани ситуации. Тук е важно всеки от семейството да направи своите изводи. Какво не очаквахме най-вече? Какво ни затрудни най-много? Какво ни липсваше и искаме да имаме в случай на следваща подобна ситуация?

Дългосрочните планове могат да бъдат скъпи. В това число влизат и застраховки, и допълнителни здравни осигуровки. Какво трябва да се случи, за да предвидим плащане за подобни моменти? Финансовото въздействие на дългосрочни планове може да бъде стресиращо, но рано или късно се оказва основателно. Важното е да осъзнаем какво би ни спасило занапред! 

Какво оставяме след себе си?

Труден разговор, граничещ с философските, с помощта на който можем да осъзнаем не само какви са позициите ни в семейната среда и професията, но и в обществото. Много хора се сблъскаха челно с необратимото. Някои семейства се сплотиха още повече, а на други пътищата се разделиха завинаги. Важно е какво оставяме след себе си за близките си, за онези, които ни обичат, за онези след нас. Един такъв разговор може да върне въпроса за семейните ценности отново на масата - тема, която в динамиката на градската среда и новите тенденции става все по-размита и противоречива. 

Колко важно е да шофираш? 

В последните две години да имаш шофьорска книжка и да можеш да се придвижваш в защитена среда, да пазаруваш и да реагираш в екстремни ситуации се оказа изключително важно. Масово хората се записаха на шофьорски курсове по време на пандемията, за да наваксат изгубеното през години време. Възможността да шофираш се оказа спасение за хора с възрастни родители, които трябваше да бъдат обслужвани извън града, както и за такива, които трябваше да посетят болниците по спешност. Шофирането е показател за независимост. Колите в семейството, тяхното ползване и обслужване са важна тема за разговор, особено, когато се отнася и до безопасността зад волана. 

Никой не обича да води тежки разговори на маса, но понякога и това се налага. С  ви предлагаме и Пещерска Гроздова 5 съвета за това как да водите разговори по деликатни теми със семейството си през следващата година.

Повдигайте тежките теми колкото се може по-рано! 

Независимо дали сте деца или родители, всички сме загрижени за бъдещето на близките си. Предстоящите новогодишни празници са подходящото време за провеждането им. Хората чакат с нетърпение вечерята с най-близките, за да споделят постиженията си, но понякога искат да получат и непоискан съвет и подкрепа. Планирайте заедно излизането от неприятностите! 

Направете проучване!

Не подценявайте тежките разговори със семейството. Възможно е да ескалират, защото сме темпераментна нация. Защитете се не с вик, а с аргументи. За тази цел отделете 10-15 минути да се подготвите. 

Започнете и завършете разговора с добър тон и грижа! 

Важно е да запомните ЗАЩО водите този разговор. Водите го, за да предпазите близките си и себе си. Искате всички да са възможно най-подготвени за предстоящата година и нейните изпитания. Започнете и прекратете разговора си, като уведомите семейството си, че ги обичате и се интересувате от бъдещето им.

Не забравяйте спомените! 

Всяко семейство има своя история. Не пропускайте да я припомняте, както и постиженията на прадедите си, поуките им, забавните моменти и преодолените изпитания. Родословното дърво е идеален подарък за семейството по празниците. Вие имате ли ваше? Направете всичко възможно да го направите! 

*Maтериалът е подготвен по инициатива на "Пещерска гроздова" като посочените по-горе съвети и твърдения не са обвързани с употребата на спиртни напитки, които се консумират отговорно, а представлява принципни разбирания за живота