#От години срещите на Световния икономически форум в Давос са се превърнали в символ на модерния глобалистки проект и метафора за монументалната пропаст между съвременните елити и останалото човечество. Тази седмица като в някакъв филм за епично екшън отмъщение и героична саморазправа с могъщите сили на организираната власт, новият аржентински президент и ярък либертарианец Хавиер Милей отиде до Давос и изнесе зрелищна реч, превърнала се във вайръл сензация и онлайн блокбъстър, разпространяван после масово от всевъзможни хора - от анонимни реакционери срещу режима на модерна либерална доминация до най-богатия човек на планетата Илон Мъск, който вече очевидно е почитател на ексцентричния лидер Милей.

Световните медии не останаха безразлични към словото на аржентинеца - The Wall Street Journal пусна неочаквано като за своята репутация агресивно заглавие: "Хавиер Милей от Аржентина даде на тълпата в Давос трансплантация на гръбнак". Авторът на няколко световни бестселъра Дъглас Мъри написа в своята рубрика в The New York Post: "Аржентинският президент Милей се скара на елитите в Давос и ги размаза с разум". А The Daily Wire тържествува така: "Хавиер Милей премаза Световния икономически форум. Браво на него"

Eто как човекът, който размахваше моторна резачка по време на предизборната си кампания откри своето слово пред елитите в Давос: "Днес съм тук, за да ви кажа, че Западният свят е в опасност. И е в опасност, защото тези, които трябваше да защитават западните ценности бяха приобщени към една визия, която неизменно води до социализъм и мизерия.За съжаление в последните десетилетия основните лидери на Западния свят изоставиха модела на свобода за различни версии на нещо, което може да наречем колективизъм. Някои от тях са мотивирани от добронамерени индивиди, водени от желание да помагат на хората, а други са мотивирани от копнеж за принадлежност към привилегирована каста. Ние сме тук, за да ви кажем, че колективистките експерименти никога не са решението на проблемите, които засягат гражданите по целия свят. Всъщност, тези колективистки решения са корена на проблема. Повярвайте ми - никой не се намира в по-добра позиция от нас, аржентинците, за да свидетелства по този въпрос".

Още след тези думи Хавиер Милей вече се беше разграничил радикално от общия тон на дежурните участници във форума на Клаус Шваб, обединени от концепцията за един нов конформизъм, обагрен и от трудно прикриваното презрение към повечето хора извън техните среди.

Хавиер Милей продължи с остра критика към така наречените защитници на каузата за социална справедливост. Той очерта как тези идеи са станали модни в развития свят, но припомни, че в неговата Аржентина социалната справедливост е била в основата на политическия дискурс през последните 80 години. Президентът на втората най-голяма държава в Южна Америка спомена, че така наречената социална справедливост не е донесла подобряване на стандарта на живот и увеличаване на просперитета на работещите хора: "Точно обратното. Това е изначално несправедлива идея, защото е основана на насилие. Нечестно е понеже държавата се финансира от данъци и такси, които се събират принудително. Или някой сега ще каже, че би плащал данъци по собствена воля? С други думи колкото по-високи са данъците, събирани насилствено от държавния апарат, толкова по-малко е свободата."

Хавиер Милей вече започна драстични реформи в потъналата в чудовищна инфлационна криза Аржентина и се опря именно на нейната история, за да предаде посланията си на все по-презираните елити, събиращи се ежегодно в Давос, Швейцария. Много от тях пристигнаха в красивото място с частни самолети, но Милей беше сниман как пътува с редовен полет като обикновен човек и общува с останалите пътници, които определено не са били поканени на срещата на Световния икономически форум. Това се превърна в още един символ на абсурдите на епохата - огненият защитник на капитализма и индивидуалната инициатива се вози при всички останали, а феновете на социалната справедливост и колективизма са драматично отделени от нормалните хора в частните си самолети.

"Случаят с Аржентина е емпирична демонстрация на тезата, че няма значение колко си богат на ресурси, колко умения има населението ти, колко са образовани хората и колко кюлчета злато има в централната ти банка - ако приемеш мерки, които спират функционирането на пазарите, конкуренцията, ценовите системи, търговията и притежаването на частна собственост, то единствената възможна съдба е бедността", продължи Милей. Той изброи стряскащи статистики за сриването на Аржентина в последното столетие - от една от най-богатите и проспериращи страни в света, тя се превръща в огнище на хронични кризи и трицифрена инфлация.

В заключение политикът с най-ярката грива и най-епичните бакенбарди на планетата каза: "Обръщам се към хората от бизнеса по целия свят - не се плашете от политическата каста на паразитите, които живеят от държавата. Не се предавайте на класата, която иска само да остане на власт и да запази привилегиите си. Вие сте герои. Вие сте създатели на най-невероятния период на просперитет в историята. Не позволявайте на никой да ви казва, че амбицията ви е неморална и че държавата е решението. Държавата е проблемът. Вие сте главните герои в тази история и може да бъдете уверени, че от днес Аржентина е ваш съюзник. Да живее свободата!"