Виртуалните разходки из света около Коледа винаги ни карат да се чувстваме, че точно по Коледа може би не сме на точното място в точното време. 

България рядко блести с красива коледна украса, а тази година златната арка и червеното килимче под нея направо ни отведоха в толкова далечна езотерика, че не знаехме това коледна украса ли е или път към някое паралелно измерение на вселената. 

Снимка: Facebook/Александър Йорданов Александров

В София тази година украса няма да има, светлина също няма много, защото площадите дори в центъра на града остават твърде тъмни вечер. На някои малки местенца обаче има украси, които са дело на лични инициативи, както украсата на Малките 5 кьошета, както и някои улици от т.нар. артистичен квартал на София kvARTal.

По света обаче украсите изглеждат предварително замислени като нещо символно и важно. 

И са организирани далеч по-мащабно от ръководството на градовете. 

Ще направим визуален тур в някои от тях, ако не да сравним (то дори с Нигерия не можем да се сравним май!), поне да се си зарадваме очите.  

Започваме с Милано, където хората се разхождат по мост, осветен от коледните светлини осветяват Darsena dei Navigli, кварталът, кръстен на каналите, които минават през този район на Милано. Гледката и играта със светлините създават красиви ефекти. 

AP Photo/ Luca Bruno

Оставаме в Италия, но отиваме в Рим, където цялата коледна украса е посветена на мира. Нормално е, това е мястото, най-близо до Ватикана. Само преди дни папа Франциск призова за молитви срещу войните - в Израел, Палестина и Украйна. 

Позовавайки се на Рождественските ясли, на които посвети свето размишление на общата аудиенция, папа Франциск призова вярващите "да отидат до яслите и да помолят Исус за мир. Той е Князът на мира".

Снимка: Cecilia Fabiano/ LaPresse via AP

Голямата коледна елха е запалена. Тя се намира на Piazza del Popolo в италианската столица. 

Снимка: Cecilia Fabiano/ LaPresse via AP

Заминаваме за Варшава. 

Снимка: БТА/АР

Коледната елха в Стария град на Варшава вече грее в безброй цветове, отразявайки сезонните декорации по някогашния Кралския път, който тази година е тематичен за 60-те и 70-те години на миналия век.

Снимка: БТА/АР

Във Варшава има всевъзможни коледни атракции - от коледни базарчета, до 3Д мапинги на исторически сгради, които засилват ефектите и светлините в града.

Снимка: БТА/АР

Мотото на Варшава е Коледа, история и светлина! 

Снимка: БТА/АР

Отиваме малко повече на север, за да посетим и руската столица Москва. Москва традиционно никога не е имала проблеми с коледната украса (за разлика от някои други сфери на военно-политическия дискурс).

Снимка: БТА/АР

Москва винаги е била голямата грация сред градовете, облечени в коледни одежди. 

Снимка: БТА/АР

Често Москва е фаворит за коледна украса - защото градът е солидно стилизиран и никой не пести от средства и асортимент. 

Снимка: БТА/АР

Московчани се радват на зимната приказва в центъра на града. 

Снимка: БТА/АР

Това, което виждате е един от най-известните мостове в унгарската столица Будапеща.

Празничното осветление на високите над 100 метра пилони на моста Megyeri, изобразяващо коледни елхи е една от най-красивите гледки в града, особено, когато коледните светлинки са подкрепени от отблясъците на водата на величествения Дунав.

Снимка: БТА/АР

Спускаме се направо с кораб по Дунав, за да стигнем и до Виена - друга европейска перла, през която реката преминава. 

Символиката на Виена винаги е свързана със специалния дух около Коледа - знаете, че австрийската столица привлича хиляди туристи точно около този празник заради пищността, красотата и романтиката, която носи. 

Разбира се, това е свързано с традициите на тази имперска столица. Както се казва - имперска столица, имперска украса! 

Снимка: Надежда Христова, Dir.bg

Уличките на Виена са изпълнени с аромати на греяно вино, горещ шоколад и марципанови бонбони "Моцарт". 

Снимка: Надежда Христова, Dir.bg

Вероятно отнякъде се долавя и притихнал нежен звук от валсовете на Йохан Щраус, които предстои да огласят автрийската столица на 1 януари в традиционния новогодишен концерт. 

Снимка: Надежда Христова, Dir.bg

Виена е кралицата на Коледа - изпълнена с всички възможни детайли, които ни карат да се чувстваме уютно, топло и еуфорично-празнично. 

Снимка: Надежда Христова, Dir.bg

Хубаво е да видим и как се справят съседите ни в Гърция. Гърция е страна, която спазват своите традиции по време на религиозните празници. А Коледа е преди всичко Рождесво. 

Затова Атина е потънала в светлини и блясък, напомняйки, че идват светли празници! 

Снимка: AP Photo/ Thanassis Stavrakis

Виждаме атинските пешеходци около легендарния площад Синтагма в Атина, а коледната елха свети величествено. 

Снимка: AP Photo/ Thanassis Stavrakis

Снимка: AP Photo/ Thanassis Stavrakis

Снимка: AP Photo/ Thanassis Stavrakis

Снимка: AP Photo/ Thanassis Stavrakis

 Надуваем Дядо Коледа, който украсява немско коледно базарче във Франкфурт, Германия. Тук темата са климатичните промени и влиянието им върху живота ни - не са малко градовете, в които можем да видим такива послания. 

Снимка: AP Photo/ Michael Probst

Отиваме на топло, където да надникнем и как се украсява за Коледа в Африка. 

Това са снимки от Нигерия, а градът е финансовия център и най-голям град в страната Лагос. 

Снимка: AP Photo/ Sunday Alamba

Както виждате...въпросът вече не е просто "Как ще ги стигнем...американците", а по-скоро може спокойно да звучи и "Как ще ги стигнем....нигерийците". 

Снимка: AP Photo/ Sunday Alamba

Град Лагос е не само търговският център на Нигерия, но може би и сърцето на коледния дух в Нигерия. 

Снимка: AP Photo/ Sunday Alamba

Следваща спирка: белгийският град Антверпен, който е потънал в коледно настроение, а около коледните базари се носят аромати на белгийски гофрети, горещ шоколад, пуншове и наденички. 

AP Photo/ Virginia Mayo

Коледният базар е в центъра на Антверпен и събира жителите и гостите на града по всяко време, особено след работа. 

AP Photo/ Virginia Mayo

Традицията на коледните базари в тази част на Европа е много силна и както виждате, вълшебството допълнително се засилва, когато наоколо архитектурата е като в приказка от 17 век - замъци, старинни сгради и добре поддържано културно наследство. 

AP Photo/ Virginia Mayo

AP Photo/ Virginia Mayo

В Китай традициите са различни, знаете, че азиатската култура има своите отделни празници, които са доста различни от тези в Европа. 

Снимка: AP Photo/ Wayne Zhang

Традицията да се празнува Коледа в Китай е доста млада и всъщност по никакъв начин не е свързана с китайските традиции, тя е внесена от другата част на света. 

Снимка: AP Photo/ Wayne Zhang

Донякъде се прави с комерсиални цели, с която Китай се солидализира с останалата част от света. Все пак не е лошо да се включиш в празнуването на Коледа, макар китайските национални празници също да са много цветни и интересни като ритуали. 

Снимка: AP Photo/ Wayne Zhang

Снимките са от Шанхай, а в големите градове на Китай все повече можем да видим коледни базари като този. 

Снимка: AP Photo/ Wayne Zhang

В повечето части на света Коледа е религиозен празник - честваме раждането на Иисус Христос. 

В Китай обаче само около 3% от населението са християни, което означава, че китайското празнуване на Коледа е по-скоро от светско естество - свързано с празнична атмосфера, пазаруване и хубаво настроение. 

Ботаническата градина на Чикаго пък засия с 22 светлинни арт инсталации за празниците и си струва да ги видим! 

Снимка: Дайан Бондареф/ АП

Ботаническата градина в Чикаго заслепява посетители от цял свят с петата си годишна празнична изложба от светлина и музика, наречена "Светлинен пейзаж".

Снимка: Дайан Бондареф/ АП

Членове на семейства от няколко поколения бутат колички, носят деца и вървят под ръка с по-възрастни роднини, докато се разхождат по двукилометровата пътека в село Гленкоу, недалеч от Чикаго.

Снимка: Дайан Бондареф/ АП

Повече от 22 светлинни инсталации на различни местни и международни артисти осветяват пътя през създадените градини, които се простират около Големия басейн в центъра на 385-те акра на градината.

Акцентите в преживяването включват преминаване през "Тунела с електрическите панделки", създаден от Калчър Криейтив; "Море от светлина", дело на британския художник Итака, което има 4800 индивидуално контролирани топки от LED светлини; "Лилии" на британския художник Джайгантикс с 22 осветени 1,5-метрови лилии, които плават в Големия басейн; и "Лазерно езеро", проектиращо дъга от светлина над Големия басейн.

Снимка: Дайан Бондареф/ АП

Любимата на публиката "Зимна катедрала" включва арка от 100 000 светлини с формата на катедрален прозорец, която се простира по протежение на 33,5-метров тунел в края на пътеката за разходки.

Снимка: Дайан Бондареф/ АП

Остава да си пожелаем наистина светла Коледа - и в буквалния, и в преносния смисъл. И да се надяваме, че столицата на България някой ден също ще заблести с достойно украшение или най-малкото...с достойно осветление.