#Определено 2021 година е крачката, която изминахме напред, все по-близо към нормалното. Театрите отново са наполовина пълни, концертите не са дигитални, изборите се проведоха, при това три на брой и най-накрая България си има пълноправно правителство. Всичко това водещите на градското онлайн предаване #Maтине обсъдиха с култовите личности на нашето време! Някои се включваха директно от Занзибар или Исландия, други - дойдоха на крака в студиото, а трети ни изкараха ангелите, въплъщавайки се в най-големите ни кошмари. През призмата на Рени Веселинова и Вяра Младенова разбрахме какво всъщност се случва не само под носа ни, но и отвъд Океана, но най-вече чухме поредица стойностни разговори с емблематични градски персони, които несъмнено имат различен поглед над ежедневието ни. 

В кратък сбор от най-запомнящите се участия, след oбзорния епизод на #Матине, може да направите свой анализ за отлитащата 2021 година.

Снимка: Тедд Георгиев за #URBN

В #Mатине я открихме през януари с проф. Кантарджиев, на който повлякохме крака директно към телевизията, защото скоро ще го гледаме и постоянно на екран - като част от журите на предаването "България търси талант. 

Веднага след него в ментовия фотьоил на #Maтине се настани и неподражаемият Иво Димчев, който проведе интимен и открит разговор с Вяра Младенова.

Точно с него Би Би Си откри културната 2021 година, след като кинорежисьорът Дейвид Линч го нарече преди време "изключително нужен за света". Заради същия този българин, поп иконата Роби Уилямс се скара с жена си в ефира на британския X Factor през 2018 година. И докато "Ню Йорк Таймс" и куп други влиятелни издания го определяха като "извънземен" и "неподражаем", по същото време у нас Иво Димчев все още бе наричан в медиите "странен българин".. У нас този артист все още е сякаш ту близък, ту далечен и всъщност недостатъчно познат.

Затова ви го представихме - искрен и различен в #Maтине, надявайки се да го опознаете! Вижте в обзорното видео!

"Само в едно отношение съм традиционалист - баницата! По време на празниците ми донесоха сладки баници с тиква, което не беше това, на което се надявах и очаквах. Аз обичам традиционна, тлъста, мазна, солена баница", сподели с водещата Вяра Младенова Иво Димчев. 

След Иво Димчев, студиото ни бе посетено от трикратния европейски медалист Тервел Пулев, който избра именно #Maтине, за да съобщи новината, че ще се бие не в края на март, както се говореше, а в края на януари 2021. И то не къде да е, а в Африка. Също така издаде и завръщането на ринга на брат си Кубрат Пулев. 

Съвсем очаквано, след Тервел в студиото се появи и актьорът Филип Буков, познат като д-р Хаджихристев от "Откраднат живот", който се оказа, че добре се познава с Пулеви - защото тренира в залата им. И на него #Maтине донесе късмет, защото отскоро го гледаме в сериала "Татковци" по bTV. 

Разбира се предаването тотално разплита връзки, защото Буков се оказа ученик и на любимата ни Ледена Кралица - Лилия Маравиля, за която 2021 годината бе повече от успешна след излизането на филма "Голата истина за група "Жигули". Голата истина за гилдията ни поднесе и в студиото безкомпромисната Лили, признавайки че неведнъж си е мечтала да бъде барманка.

"Понеже сега играех по-малко в представления, успявах аз да ходя и да гледам театър. Обречена съм на тази любов, но виждам, че и хората, които ходят на театър - те имат нужда от този вид лечение. Защото представления и концерти е имало в по-страшни времена, докато са падали бомби и хората са били там. Актьорите са били на първа линия, защото духът е много важен в такива времена...", каза актрисата.

Разговорът с Лилия Маравиля може да видите в обзорното видео! 

В пролетните месеци #Maтине посети и 100 Кила, който пък оповести, че сменя амплоато и става радиоводещ. Успехът идва при пробивните, обобщи той и сподели: 

"Просто предходните поколения, които предаваха завета за честност, постоянство и откровеност - много ни говориха за това. И аз съм имал проблеми с израстването, защото се самовъзпитавах. Много често взимах решения в движение. Често ги взимах, след като вече съм сгрешил. За да се научиш да си честен, преди това трябва да си излъгал. Тоест случвало се е да лъжа и съм си казвал, че това не е ок. Случвало се е да не давам всичко от себе си и съм виждал, че това не ми се отразява по никакъв начин в бъдещето. Започнах да натискам, да съм постоянен. Преди имаше от онзи тип хора, които да те погледнат и да ти кажат какви са ти проблемите без лицемерие, а ти да го приемеш като съвет". 

Сред любимите музикални гости на #Maтине бяха и Орлин Павлов, Маги Джанаварова, Михаела Филева, Стефан Вълдобрев, Лина Никол, A.L.E.K.S, Рут Колева и много други.

Една открита градска среща проведохме и с музикантите от групата Jeremy? през май, които съобщиха, че готвят нов албум, въпреки тежкият период по време на пандемията за всички изпълнители. 

"Артистите винаги сме били една ниска категория и хората те питат "Какво работиш?" - ти казваш, че си музикант и те ти казват "Не, не - какво работиш?" - това нещо искаме наистина да се изкорени. С тези крачки - малки, но всъщност големи - може би се върви в една посока и се надяваме ако не за нас, то поне нашите деца да се чувстват добре ако са артисти."

Цялото интервю с Jeremy? може да гледате в обзорното видео! 

В специален разговор с Рени Веселинова, легенарната шампионка по плуване Таня Богомилова се върна назад в годините със специално предоставени лични снимки от албумите, като разказа и историята зад всеки кадър. 

"За да не се съм по цял ден навън и да има надзор, с брат ми ни записа на плуване на близкия басейн. Искам-не искам. С голямо нежелание тръгнах, защото аз бях едно много слабо момиченце и за мен водата беше много студена - само като се намокрех, и започвах да треперя непрекъснато. Но в гимнастиката не успях - не можах да изпълня разни упражнения и казаха, че от мен не става гимнастичка. С акордеона също приключих бързо - криех се, че ходя, оставях го в двора, играех си навън и после се връщах. Мама научи от преподавателя ми, че не ходя. Признах й, че не ми хареса. Така останаха английският и плуването", сподели Таня пред Рени.

Разговорът с Таня Богомилова - във видеото горе! 

Снимки от забавата в студиото на #Maтине   вижте тук>>>

Няколко месеца по-късно, запомнихме задълго отиващото си лято, но не заради претъпканите плажове и политическите заигравки, а заради силното женско присъствие на България по време на Олимпийските игри в Токио. След цели 13 години затишие, когато последно Румяна Нейкова стана олимпийска шампионка, едно младо и на вид крехко момиче извървя пътя до най-високото стъпало и донесе златен медал на България. Ивет Горанова гостува на Рени Веселинова в #Maтине, за да разкаже колко точно тежи медала ѝ. 

 Едва на 21-годишна възраст, Ивет бързо осъзнава, че подобна победа не носи само радости и овации, но и голяма отговорност - най-вече пред малките спортисти, които сега се оглеждат в нея и виждат своя супергерой. За нея сега най-важно е да успее да мотивира децата, да ги накара да повярват в мечтите си и в собствените си възможности.

"Осъзнавам, че аз наистина съм първата, която прави тези успехи, но на мен целта ми е повече да покажа сега в момента на децата, че щом аз мога и някой между тях го е направил, значи и те могат. И това да ги мотивира да започнат да тренират още по-усилено и да имат стремежа да надминат моите успехи. До преди два дни бях в Кранево на лагер и имаше 500 каратеки и аз, където и да ходя, постоянно срещах много деца. Гледат ме с широки очи, радват ми се, задават ми въпроси, интересуват се как е преминало в Токио, как тренирам, как се подготвям - много са вдъхновени и се надявам да запазят тази мотивация. Защото те ме виждат, радват се, но след 2-3 дни, когато няма кой да го повтаря това нещо, те го губят. А трябва да продължат да се вдъхновяват и сега на мен това ще ми е следващата цел - когато спечеля следващия успех, отново да ги подсещам да се вдигат нагоре.", сподели Ивет в #Maтине.

Цялото интервю с Ивет Горанова може да видите в обзорното видео. 

 За слабостите и силите си в #Maтине разказа и Миро от дуета "Каризма", който запя и песен от новия си албум "Мироголед". 

"Развих се повече - става по-сериозен той. - Отрази ми се смиряващо, и - ще прозвучи малко като оксиморон - се отрази върху усещането ми за лично самочувствие, достойнство и гордост. Смиряващо, защото си дадох сметка колко малко зависи от нас всъщност. Аз не мога да оправя обстоятелствата около себе си, но със сигурност има едно нещо, което зависи от мен, от теб, от нас - това е нашето отношение към събитията. Начинът, по който ние се отнасяма към околните неминуемо влияе на начина, по който околните се отнасят към нас. Затова е добре да се замислим, когато хората не ни уважават - дали ние всъщност им даваме уважение..., каза той. 

Няколко месеца по-късно и той зае място като водещ в телевизионно предаване и вече се замисляме дали участието в #Maтине наистина не носи късмет на всеки, който седне на ментовите фотьойли. Целият разговор вижте във видеото горе! 

От време на време с Рени и Вяра прескачахме до различи точки на планетата - виртуално, чрез скайп разговори с българите в чужбина, които ни разказваха за бизнесите си и сценичните си изяви в Лондон, САЩ и азиатския свят. Оказахме се, отново вируално, в центъра на сбирка на духове и вещици - по време на Хелоуин, където ни отведе Мис Илинойс - българката Кристина Дечева. А у нас, в студиото като Жокера, Злодеида и страховит коминочистач се превъплътиха любимата актриса Неда Спасова, певицата DARA и каскадьорът Тодор Лазаров. 

Закрихме годината с двама градски идоли с чудовищен интелект - поетът Иван Ланджев и оперната певица Мила Михова. 

В студиото на #Mатине Ланджев произнесе вайръл фразата: 

"Сензациите освен, че се случват, се и избират". След това ѝ посвети публицистичен текст, който се радва на грандиозен отзвук в социалните мрежи. 

От нас зависи около какво ще бием тъпана, сподели още поетът по повод фрапантния случай с изядената разписка на гласоподавателка и другите куризи покрай изборите. Иронията, към която самият Ланджев често прибягва, е и вид защитна реакция. Така той обясни масовата ирония, която ни залива в последно време.

"За използването и възприемането ѝ се изисква определено ниво на интелект. Иронията не намира много добре своето място в медийното пространство. Има една постоянна тенденция към оглупяване не на хората, а на материала, който се предлага на възприемателите. Има една стара мантра, която се ужасих още първия път, когато я чух в телевизията, когато работих като сценарист: че никой никога не е загубил като е подценил аудиторията. Виждате ли за какво мислене става въпрос? Едва ли не дайте да правим масово просташки неща, за да се гледат повече?", споделя още Иван Ланджев.

По повод тънкото чувство за хумор и интелигентността си поговорихме и с Мила Михова. 

"Не искам да звуча самохвално, но смятам, че доброто чувство за хумор стъпва на едно определено ниво интелект. Тънкото чувство за хумор и това да уловиш момента да кажеш нещо смешно идва точно от една сензитивност, от природен интелект, който не можеш да научиш', категорична е тя.

След като дадохме всичко от себе си да допринесем за развитието на културната градска среда, да ви уведомим за най-големите събития в света на изкуството, за тенденциите в различните сфери в световен мащаб и да помогнем на лъчите надежда и разбиране да се прокраднат в ежедневието ви - с #Maтине поставяме края на сезона и дърпаме завесите за 2021 година. 

Всички споменати разговори може да видите в секцията МАТИНЕ, както и в обзорното видео >>>

Бъдете здрави и помнете - може да ни гледате по всяко време на деня само с един клик! 

Очаквайте ни през 2022 г! 

#Mатине подготвиха: 

Водещи: Рени Веселинова и Вяра Младенова

Гост водещи: Деян Веселинов и Иван Боянов

Оператор: Тедд Георгиев

Редактор: Кристина Димитрова 

Стилист: Александрина Дерменджийска 

Грим: Росина Георгиева 

Монтаж: Тедд Георгиев & Рени Веселинова