#Сигурно сте гледали филма "Великият Гатсби". Той започва така: Ник Карауей е измислен герой и разказвач в романа на Ф. Скот Фицджералд. Той е при своя психотерапевт, отвеждайки ни към историята на Великия Гатсби. Как? Пишейки! По заръка на психолога си, който посещава две години след инцидент той трябва да седне и да опише всичко - събития, чувства, емоции, впечатления... "Седни и напиши всичко това!", казва терапевта му. Така Ник се превръща в безпристрастен разказвач, но и в морален компас в една от най-великите истории на всички времена...

Терапевтичното писане на писма може да ви помогне да преработите силни емоции. Писмото може да се използва за обработка на ситуации, в които сте били онеправдани или в рамките на взаимоотношения, или всяка друга ситуация, при която директната комуникация може да е трудна. В нашия случай - рубриката "Писма за Нея" дава възмомжност на дамите в своята зряла възраст да споделят своите сънища, тревоги, мисли и притеснения и да се консултират с писателката Диана Петрова, която има дългогодишен опит в терапевтивното писане. 

Защо да го правите? 

За да си помогнете сами - и на тялото, и на душата!

#URBN и хранителната добавка за дами в зряла възраст - Femarelle, започват специална поредица за писменото общуване - "Писма за Нея". Заедно с писателката, създател на лонгселърите с терапевтични приказки Диана Петрова ще имате възможност да споделите своите опасения, треовоги и въпроси, за да получите личен отговор напълно безплатно!

Диана Петрова е слушател към юнгианската програма от 2010 година насам и има траен интерес към психотерапията. Провежда консултации, в които съчетава писмен обмен със срещи на живо. Приветстваме я на страницата на сайта за градска култура #URBN, в рубриката "Писма за Нея" by Femarelle

***

И така - основната цел на вашето писмо до Диана Петрова е да ви позволи да изследвате вашите мисли и чувства и евентуално да преформулирате историята си. Аспекти от преживяването, с което не сте се занимавали, могат да бъдат доведени до по-голяма осведоменост и процесът може дори да ви помогне да намерите път, по който да продължите напред. 

Ще прочете ли вашето писмо Диана Петрова?

Да, Диана Петрова ще прочете лично всяко ваше писмо. То може да е анонимно, подписано дори с креативен псевдоним. Всяко от писмата ще получи своя отговор. Най-добрите или цитати от тях ще бъдат поместени в анализа на Диана Петрова, който ще публикуваме на всеки три месеца в рубриката.

Писмото се изпраща по електронната поща с тема "Писмо За Нея"! 

Какво да напишете в писмото?

Toва, което ви тревожи. Писмото може да съдържа палитра от емоции, оплаквания, дори споделяне на моменти, които са ви ядосали. В писмото ви може да споделите сънищата си или мислите ви в безсънните нощи. Можете да бъдете ясна, правдива, нецензурирана и да изразявате каквото искате да кажете в сурова и груба форма. Не се притеснявайте за правописа! Най-важното трябва да е да получите отговора, който търсите! 

Защо "Писмо за Нея" е добра идея?

Писмото е начин на изразяване. То ви помага да се освбодите от емоции като гняв, състрадание, благодарност, тъга, любов... В него може да подредите собствените си притеснения за всяка една ситуация и това е най-безопасния начин за вас и околните да го направите. Така вашата истина ще бъде изречена и чута.

Как да започна тогава?

Може да започнете по най-обикновения начин, който, обаче, ще ви накара да откриете себе си:

Не ми харесва, когато ...

Ядосана съм, че ...

Наранява ме, когато ....

Чувствам се толкова тъжна, като си помисля за...

Отвратена съм от начина, по който ....

Не разбирам защо...

Страхувам се, когато...

Съжалявам, че...

Сънувах, че... 

Постоянно мисля за...

Липсва ми...

 

Бъдете креативни, за да вземете за себе си терапевтичния отговор! 

Писмената терапия на рубриката "Писма за Нея" подпомага ефектите от Femeralle - хранителният продукт, който облекчава симптомите на перименопаузата и менопаузата.

"Писмо за нея" е за онези, които:

 • обичат дискретността, но се зареждат допълнително ако отговорите на въпросите им помогнат и на други хора;
 • предпочитат да изразят своите грижи, безпокойства и чувства анонимно и в писмен вид вместо в терапевтичната стая при психолога;
 • предпочитат да пишат, вместо да говорят;
 • по-скоро биха се допитали до някого през безопасната дистанция на онлайн общуването;
 • харесват задълбочеността, която предлага писането като формат;
 • обичат да споделят сънища - безмълвния помощник в тълкуването на нашите преживявания.

Как да се свържете с Диана Петрова?

 • Задайте въпрос или споделете за своите тревожните състояния, сънища, безсънни нощи и напрегнати дни, като изпратите писмо на [email protected]
 • Адресирайте го с тема на писмото: "Писмо за Нея".
 • Диана Петрова ще отговори личнои напълно безплатно.
 • Избрани писма или части от тях и техните отговори ще бъдат публикувани през август 2024, ноември 2024, февруари 2025 и май 2025, запазвайки анонимността на автора.
 • Онези от вас, които пожелаят терапевтичното общуване да продължи, може да ми пишат на на Диана Петрова и за лична среща

Специален проект на #URBN, подкрепен от Femarelle, който позволява напълно безплатна възможност за писмен отговор с терапевтична цел!