#Не помните кога за последно сте изпитали наслада от деня си? Налазват ви повече страхове и тревоги, отколкото поводи да се усмихнете? Тялото вече не се подчинява на изтощителния ви график? Боли ви глава, сърцето сякаш прескача... Настроението ви подскача от една крайност в друга? Половият акт ви интересува колкото името на шофьора, който ви подмина днес? Проклетите пет килограма нямат смъкване, даже са станали седем!

Как да си помогнете сами - и на тялото, и на душата?!

#URBN и хранителната добавка за дами в зряла възраст - Femarelle, започват специална поредица за писменото общуване - "Писма за Нея". Заедно с писателката, създател на лонгселърите с терапевтични приказки Диана Петрова ще имате възможност да споделите своите опасения, треовоги и въпроси, за да получите личен отговор напълно безплатно! 

Диана Петрова е слушател към юнгианската програма от 2010 година насам и има траен интерес към психотерапията. Провежда консултации, в които съчетава писмен обмен със срещи на живо.  Приветстваме я на страницата на сайта за градска култура #URBN, в рубриката "Писма за Нея" by Femarelle!

Как да се свържете с Диана Петрова? 

  • Задайте въпрос или споделете за своите тревожните състояния, сънища, безсънни нощи и напрегнати дни, като изпратите писмо на  [email protected]
  • Адресирайте го с тема на писмото: "Писмо за Нея"
  • Диана Петрова ще отговори личнои напълно безплатно.
  • Избрани писма или части от тях и техните отговори ще бъдат публикувани през август 2024, ноември 2024,  февруари 2025 и май 2025, запазвайки анонимността на автора. 
  • Онези от вас, които пожелаят терапевтичното общуване да продължи, може да ми пишат на на Диана Петрова и за лична среща

 Коя е писателката Диана Петрова?

В кратко интервю с Диана Петрова ви разказваме за нейния опит в писмената терапия и терапията със сънища. 

"Интересувам се от терапия с помощта на сънищата и писането от много години. Особено се задълбочих след написването на приказките ми с приказкотерапия, които търпят над двайсет издания понастоящем. Писмената терапия е мощно средство за изразяване на скритите ни тревоги, чувства, въжделения. Още от зората на терапията по времето на Фройд и Юнг писмата са се използвали не само за обмен на мисли и опит, а и за утешение, за създаване на нетърпеливо очакване от получаването на писмо и за израз на най-дълбоките ни размисли и сърдечни неволи", споделя Диана Петрова. 

Сънищата са изключителен коректор на свръхизискващото съзнание и са вътрешен регулатор на психиката. Тяхното тълкувание в контекста на житейската ситуация може да ускори и придаде допълнителна плътност на човешкото развитие, казва още тя. Включва се в специалния проект на #URBN и Femаrelle - "Писма за Нея" по няколко причини: 

"Защото жените в съвремието, които се сблъскват с неприятните симптоми от перименопаузата и менопаузата, са не просто забравени, повод за присмех и нечути, те са направо отречени. Харесах идеята на Femarelle да създава грижа и за телесните симптоми, и за тревожните състояния на психиката, които зачестяват в този нормален период от живота на жените". 

Какво очаква Диана Петрова от бъдещата кореспонденция на специалния мейл [email protected], където всеки може да споделия своите сънища, мисли, тревоги? 

"Мисля, че ако една жена излее своята болка и безпокойство в писмо, дори самият акт на писането до някого, който ще прочете за неволите ѝ, ще я облекчи. Също и ако знае, че не е сама в тази нелека и продължителна житейска ситуация от живота си. Това би помогнало. Чрез отговорите на избрани писма искам да засвидетелствам на жените, че има кой да ги чуе, разбере, да откликне на болката и тревожността". 

Femarelle e хранителна добавка в няколко разновидности, която подкрепя жените 40+ в техните дискомфорти като топли вълни, безсъние, тревожност... Тези лични преживявания са и муза на проекта "Писма за Нея". 

Какви резултати очакваме? 

"Мисля, че идеята е добра, особено в един свят, в който уж пишем за себе си в социалните мрежи, но реално не можем безопасно и абсолютно анонимно да споделим най-интимните си грижи. Не бих казала, че изпълнявам мисия, но онова, в което съм убедена, е че писмото облекчава, успокоява, зарежда и ако има отклик - дори може да обнадежди. Това не е малко в забързания ритъм на ежедневието, в което имаме време за всякакви задължения, но не и за основното: да се погрижим за себе си". 

Диана Петрова очаква да ѝ пишат възможно повече жени и би се радвала, ако поне за малко ги накара да не се чувстват сами в изпитанието на четирийсетте и петдесетте.

"Преди двайсет години написах една приказка, за да участвам в конкурс. Такъв беше форматът "Напишете приказка". Спечелих конкурса, а след това с мен се свърза председателката на "Асоциацията за осиновени и осиновители" и пожела да сключим договор за авторско право, така че те да могат да я ползват за терапия на такива семейства. Така разбрах и усетих, че писането има огромна терапевтична сила и продължих да се развивам в тази област. В чисто личен план обичам приказките от дете. Класическите приказки разказват за моделите ни на държание и не е тайна, че любимата ни приказка е разказ за това как ще протече животът ни. Моята любима приказка е "Дванайсетте принцеси"

Диана Петрова очаква писмата ви на  [email protected] от този момент нататък! 

 

*Специален проект на #URBN, осъществен с подкрепата на Femarelle!