#"Той е истински Казанова" - това е най-често срещаната употреба на името на легендарния прелъстител и любовник, издъхнал на днешния ден през 1798 година в Чехия. Джакомо Казанова винаги ще има и е имало и в гимназията, и на работното място, и в блока, и в компанията, и в музиката, и в театъра, и в киното. Казанова е неизменна част от съвременната градска култура, интерпретиран от графити артистите и в модерни течения като поп арт.

Това, което отличава Казанова от друг легендарен любовник - Дон Жуан, е доказаното му съществуване, за разлика от Господин Хуан, чиито истории са по-скоро плод на легенди, родени от прототип. 

Embed from Getty Images

Строен, мургав и атлетичен, Казанова е начетен авантюрист. Неговата простичка рецепта за успеха му с жените е:

 "Няма жена в света, която да устои на постоянно внимание!"

Периодите му на въздържание са принудителни, причинени от здравословни проблеми. Най-малко 11 пъти е хващал венерически болести. Бил енергичен и ненаситен, обичал да разказва за подвизите си, като твърдял, че при всяка среща не пада под "моите шест надбягвания", а рекордът му за една нощ с една жена е 14 пъти, или както сам ги наричал "14 схватки". За разлика от Дон Жуан, който изпитвал нужда да доказва своята мъжественост, Казанова бил ценител на женската красота. За него сексът е "не само плътско удоволствие, но носи и удовлетворение от това да поддържаш стръвта си на съблазнител и привлича с тайнствеността на приключението."

Казанова умира 73-годишен на 4 юни 1798 г. в замъка в Дукс, в сегашната Чешка република. След смъртта си става още по-известен и се превръща в символ на сърцераздирателните чувства и манията за любов. За разлика от Дон Жуан, който не е прелъстител, а съблазнител и чието име е символ на лекомислие и разврат. 

Разликата между двата персонажа - Казанова и Дон Жуан, е доловима за артистите, които са ангажирани с пресъздаването на тези образи пред камерата или на сцената, защото актьорите са призвани да задълбаят в душите на героите си и да се слеят с тях. 

Задълбоченото изследване на двата образа би могло да бъде обобщено по този начин. Най-често Дон Жуан изниква като образа на молиеров герой, макар да е бил герой и на Тирсо, Моцарт, Хофман, Байрон, Камю, Макс Фриш и още много знайни и незнайни творци.

А какъв всъщност е Дон Жуан? Дон Хуан Тенорио е млад благородник, който съблазнява жени от всички съсловия - от херцогини до слугини, приема ролята на техен годеник, безсрамно лъже всички свои приятели и накрая успява за избяга от отговорност и наказание. Мъж без скрупули в любовта. Той има нужди, има желания - той знае и е сигурен, че всяка една жена му принадлежи. Най-странното е, че освен този непукизъм към всички, няма уважение и към Бог. Не изпитва страх от наказание, присмива се на Бог, самият Дон Жуан се самоиздига над Бог. Тук единственото хубаво качество е, че е смел. Не се страхува от никого и нищо, дори от умрелите. Молиеровият Дон Жуан усвоява до съвършенство изкуството на лицемерието, което по негови думи "се радва на безнаказаност".

Джакомо Джироламо Казанова е доста по-различен. През целия си живот е работил куп неща - бил е писател, политик, дипломат, философ, търговец. Освен тези достойни професии е бил в затвора за множество изнасилвания, тоест не се е измъквал безнаказано. Бяга, странства из Европа и прелъстява девственици. Когато си науми да бъде с жена, използва всякакви методи - от нежност до изнудване.

Неговото верую е, че умът и половите органи са неразделно свързани.

Освен авантюрист, Джакомо Казанова изпитвал истинска обсесия към жените, но е честен с тях - предлага им пари и подаръци, вместо да се представя за техен годеник. Пише им любовни писма и парфюмира листите им с аромат на лавандула. Успява да накара дамите сами да се качат в стаята му, а оттам нататък - получават това, за което са дошли, независимо дали са си променили мнението впоследствие. 

Представяме ви артистите, които са си пожелавали Казанова! 

Хийт Леджър не само изиграва Казанова, той нарича участието си във филма за именития любовник "празник" след снимките на драмата "Планината Броукбек". Ето какво казва за Казанова:

Хийт Леджър в емблематичната роля на Джакомо Казанова

Снимка: IMDB

"Казанова е съвършената роля, с която да демонстрираш актьорско майсторство. В идеалния свят не бих намерил любовта на живота си преди да изиграя тази роля. Идентифицирам се с Казанова по това, че съм стигал до обсесия с жени. Той наистина се е влюбвал в своите завоевания. За разлика от Дон Жуан, който просто е правил секс с тях, събуждал се е сутрин и им се е надсмивал в лицата им. Моята роля в Казанова бе забавна по професионален начин, трябваше да се забавлявам и пред камерата. Моят Казанова не бе като на Фелини, но след като научих за живота му, си помислих колко много искам да се свържа с неговото мислене, защото е бил наистина сложен за разбиране човек".

Христо Терзиев - актьорът от Народния театър, който наричаха Казанова в НАТФИЗ.

Актьорът от Народния театър Христо Терзиев споделя, че винаги е мечтал да изиграе Казанова

Снимка: Личен архив

"Колегите ми са казвали, че съм голям любовчия. Но ако трябва да избирам кой от великите любовници да бъда... Не знам дали трябва да ми бъде самоцел, защото повечето от тях имат доста злощастна съдба. По-скоро бих се спрял на Казанова. Той ми е интересен, защото е ведър. Уважава жената. Освен че е голям любовник, е изобретателят на първата лотарийна игра, която е с топчета, подобна на бингото. Той, всъщност, оттам се замогва и успява да си води много женички. Така че си е креативен и приключенец".

Режисьорът и актриса Диана Добрева, която поставя пиесата "Казанова" в Пловдив. 

Диана Добрева режисира "Казанова" в Пловдивския театър, но самата тя е изкушена да изиграе ролята

"Казанова е бравурен и страстен. Но той не се цели в жените, той не е просто ловец. През жените Казанова върви към нещо много по-важно. Той е от онези хора, които носят много силно паметта за нещо, което е било. Аз лично я наричам памет за изгубения рай. Духът на Казанова е в страстта да се завърнеш на едно изгубено място. Пътят му към изгубения рай минава през любовта... Ако трябваше да играя в представлението, щях да играя Казанова".

Джаред Лето 

Джаред Лето ще изиграе соченият за съвременен Казанова - покойният баща на "Плейбой" Хю Хефнър

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още щом стана ясно, че предстои заснемането на биографичен филм за основателя на Playboy - Хю Хефнър, се разбра, че в главната роля вероятно ще видим Джаред Лето. Това е нова трансформация за този холивудски хамелеон и носител на "Оскар" 

"Със сигурност е предизвикателство да изиграя най-известния Казанова на нашето време - Хю Хефнър, който си отиде на 91 години", коментира актьорът. 

Между Джаред Лето и Казанова има и друга допирна точка. Актьорът бе рекламно лице на известна марка парфюми, вдъхновени от манията на Джакомо да парфюмира писмата си с френска лавандула. 

Актьорът Троян Гогов от Пловдивския драматичен театър е наричан "Вечния красавец" заради своите синьо-зеленикави очи и блестящи руси кичури. 

"Според мен, трябва да ти дадат да изиграеш един Казанова. Как ти се струва?" питат в интервю Троян Гогов, а той отговаря: 

"Да идва. Добре!"

Троян Гогов още е споделял, че в театъра съществува клише - ако си висок, красив мъж - задължително минаваш през Дон Жуан или Казанова. 

Акрисата Биляна Петринска също споделя, че предпочита Казанова пред Дон Жуан, бидейки част от трупата, поставила "Казанова" у нас. 

Актрисата Биляна Петринска е играла в спектакъла "Казанова"

Снимка: Studio KARE за #URBN

"Не обичам отношения тип "една нощ". Но ако се замисля са били повече Дон Жуан, отколкото Казанова. Разликата е в това, че Дон Жуан е прелъстител, който според мен нанася рани като се забавлява с това, докато Казанова е мъж с финес, с търпение, умее да ухажва една жена, да я прелъсти и най-важното - дори знае как да я изостави. Тя е наясно какво я очаква и сама отива при него. Казанова се стреми към любовта! Търси я! Казанова е стремеж към изгубения рай. Нещо, което ти се иска да задържиш. Нещо, което те кара да разбереш самата себе си по-добре!!!"

А вие, ако можехте да се влюбите, в кого от двамата бихте си позволили? Ако можехте да ги изиграете - кой избирате? 

Казанова, способен на висшата форма на манипулация и най-романтичните жестове едновременно или Дон Жуан, който ще имате само за една нощ, в която ще бъдете излъгани, че е завинаги?