Над 1000 деца от 6 до 16 години от 103 населени места в България участват в Националния ученически конкурс "Моята паричка", организиран от платформата за финансова грамотност The Little Chief, с подкрепата на Junior Achievement Bulgaria.

В категорията за рисунка на банкнота за деца от 6 до 12 години участниците са 918. Задачата пред тях беше да създадат собствен дизайн на банкнота от измислена или съществуваща валута. Цялата галерия с проектите може да разгледате в сайта на конкурса тук.

От 1 до 5 май всеки може да гласува за определяне на Победител на публиката в конкурса за рисунка. Авторитетно жури ще избере останалите победители за първо, второ и трето място. 

В конкурса за есе ученици от 13 до 16 години избираха измежду три теми, насочени към предприемачеството и добрите финансови навици. Общо 111 са участниците, избрали да разсъждават по един от следните три цитата:

  1. "Най-големият провал е да не опиташ." (по цитат от Деби Фийлдс, Mrs. Fields Cookies)

  2. "Много хора харчат пари, които не са изкарали, за неща, които не желаят, само за да впечатлят хора, които не харесват." (по цитат от Уил Роджърс)

  3. "Използвай парите си за неща, които могат да се купят с пари. Използвай времето си за неща, които не могат да се купят с пари." (по цитат от Харуки Мураками) 

Общо деветима участници ще бъдат отличени в двата конкурса и ще получат медали, грамоти и страхотни награди.

Паричният награден фонд от общо 2700 лв. е предоставен от UniCredit Bulbank. Ozone са подготвили за победителите кутии с подаръци и изненади. Издателствата "Клевър Бук", "Сиела", "Фют" и "Керът" ще подарят на финалистите книги и образователни комплекти. 

Ето част от участващите в конкурса проекти на банкноти:

Никол Динева, 11 г., от Димитровград (един от победителите в "Моята паричка 2023")

Източник: www.parichka.bg

Цветина, 7 г., от Правец

Източник: www.parichka.bg

Ивайло Проданов, 9 г., от Раднево

Източник: www.parichka.bg

"Темата е "Екология - Опазване на Земята". Вдясно на банкнотата е лицето на майката природа, която гледа загрижено какво се случва с Планетата, а в ляво на банкнотата като отговор към нея е изобразено, че хората сме загрижени за Планетата Земя и вземаме в наши ръце грижата да я опазваме. Името на банкнотата е Рилан - кръстена на Рила планина, а името на банката е Българска зелена банка."

Иван Панчев, 12 г., от София

Източник: www.parichka.bg

София Петрова, 6 г., от София

Източник: www.parichka.bg

"Нейната паричка се нарича ПРИЯТЕЛСТВО. Тъй като авторката е на 6 г., тя е избрала номиналът да бъде "6 приятелства", илюстрирани чрез 6 деца от 6 различни държави от 6-те основни континента с постоянно население. 6-те деца с различна националност, пол, раса и религия изразяват желанието на София всички деца по света да са приятели." 

Вероника Атанасова, 7 г., от Варна

Източник: www.parichka.bg

Емануала Аризанова, 12 г., от София

Източник: www.parichka.bg