#В търсене на неповторимите български жени, които оставят своите дълбоки белези по настоящето, преминава тазгодишното традиционно събитие на Dir.bg – She`s The One. Обстоятелствата не могат да ни спрат да показваме добрите примери, затова и тази година срещите ни с едни от най-забележителните, активни и вдъхновяващи жени на нашето време ще бъдат достъпни за всички!

She`s The One ще се проведе под формата на откровени интервюта с дамите, които трудно отключват сърцата си и рядко се отварят безрезервно за масовата аудитория, за да говорят за себе си. Но сторят ли го - имат какво да кажат за успеха, паденията, спадовете и уроците в живота си.

В подкрепа на емблематичното събитие на Dir.bg се отзоваха Serdika Center, UniCredit BulBank и Revalid®.

Освен да се промъкнем в съзнанията на тези дами, ще ви ги представим и по начин, по който не сте ги виждали. Втората дама e призвана да крепи живота от най-ранната му фаза - в утробата на майката. Представяме ви д-р Марина Михова - акушер-гинеколог от МБАЛ "Надежда"! Заедно с д-р Кристина Чачева, която бе част от събитието She`s The One през смутната 2020 година, д-р Михова извършва онази сложна операция на неродено бебе през 2015 година, с което се нарeдиха сред светилата в историята на българската медицина. Към днешната успешните операции вече са няколко...

С д-р Михова тръгваме по ранните ѝ стъпки - още когато в родния Пловдив е изпълнена с уважение към лекарската професия, защото е от семейство на доктори. Това е един разтърсващ разговор за успеха, емпатията, постоянството, неоспоримата вяра и упоритостта на един лекар, който бележи стремежа му да опази чуждия живот! 

***

"Да бъдеш съпричастен е да гледаш на света през очите на другия, а не да виждаш света си в техните очи." Думите са на психолога Карл Роджърс, но тяхно олицетворение е д-р Марина Михова. Мечтата да се грижи за другите е осъзнато решение, което белязва съдбата ѝ и я прави уникална. 

Макар да не е посещавала родния си град Пловдив в последните 10 години, първите ѝ 7 са минали точно там. 

Началото...

"По-голямата част от летата прекарвах на вилата на моите баба и дядо. Може би поне на подсъзнателно ниво, мечтата ми да бъда лекар се роди там, защото баба ми и дядо ми бяха изключителни хора и лекари, макар и в доста различна специалност. По- скоро бях послушно дете силно, повлияна от тях двамата, които ми вдъхваха респект".

През голяма част от гримназията д-р Марина Михова мечтае да е адвокат, защото майка ѝ е юрист.

"По това време даваха много адвокатски филми, а и правото беше много желана специалност. Към медицината се насочих 10 или 11 клас. Не мисля, че добрите лекари са само тези, които са с това убеждение още от деца- изборът на професия е важен избор, който трябва да е осъзнат", споделя д-р Михова. 

Най-важните качества за нея в тази специална професия са упоритост и постоянство. 

"Най-трудни в професията ми бяха първите няколко години след взимане на специалност. Това съвпадна с периода на раждане на първото ми дете и няколко години трябваше да инвестирам голяма част от времето и емоциите си в работата, като същевременно се стараех да не лишавам нито личния, нито професионалния живот от присъствието и вниманието си. Това, което жертвах напълно тогава беше времето за мен и интересите ми", споделя откровено д-р Михова. 

Следването ѝ, както и специализацията по акушерство и гинекология, са протекли изцяло в България.

"В Германия съм живяла и работила сумарно по-малко от година по време на следдипломна квалификация. С доктор Чачева се запознахме на доста по- късен етап, когато всяка една беше извървяла значителен професионален път самостоятелно. От момента, в който реших да кандидатствам медицина, винаги съм искала да бъда акушер – гинеколог. Като се замислите в тази специалност има по малко от всичко - малко хирургия, малко образна диагностика...

Есенцията на професията

Тандемът „Чачева-Михова“ нашумява след 2015 година, след като екипът на МБАЛ „Надежда“ извършва операция на неродено бебе в утробата на майката. Лекарите се отказват от хонорарите си, за да осъществят тази сложна операция. След това даряват  личните си парични награди от Министерския съвет, за да се подпомогне закупуването на  специална кушетка за инвазивни процедури.

Минаха 6 години от това изключително събитие...

От 2010 г. съм част от екипа на болницата, с който извършват сложни, животоспасяващи операции

"Не считам отказа от хонорар и парична награда за някаква форма на героизъм – беше нещо, което в конкретния момент можехме да направим и имахме абсолютно съгласие помежду си", казва д-р Михова.

За всяка една от операциите, с които променя човешките животи, говори деликатно и скромно. Но се вълнува, когато я питаме дали знае какво е случва сега с бебето, което тогава е било малка точица в утробата на майка си. 

"О да! Дори междувременно пациентката роди второ дете, което също проследихме, но за разлика от първото, бременността протече без особени перипети", споделя акушер-гинекологът.

Като жена и лекар д-р Михова е изправена пред изпитание, в което провалът не е решение. Той не съществува като опция!

"В нашата професия, когато трябва да се направи нещо сложно, то изисква цялото ти внимание и обикновено гледаш да се екранираш от емоции или мисли от типа: „Ами ако сега не стане?“. Като жена и лекар, разбира се, във всеки случай се надявам за най-добрия възможен изход за пациентите си", споделя д-р Михова.

Налага ѝ се комуникира на едно друго, интимно ниво с майките. Дава надежда за бъдещите животи всеки ден, но същевременно се налага да съобщава и лоши пренатални новини.

Как го понася?

"Лошите новини, за съжаление, са неизменна част от работата ни. Могат да се съобщят единствено със спокоен тон, но заредени с емпатия. Трябва внимателно и спокойно да се обсъдят всички аспекти на диагнозата, защото колкото и лекарят да е съпричастен, цялата тежест пада на бъдещите родители", откровено споделя тя.

"Емпатията е важно качество на успешния лекар. Най-големият ми успех е, че съчетавам професионална реализация и прекрасно семейство. Но това не е само мой успех, а също и на съпругът и колегите ми", казва още д-р Михова. 

Никога не е мислела да упражнява професията си извън България. 

"Естествено винаги е имало моменти, когато съм се замисляла дали това е правилно решение, но накрая на всяка година се убеждавам все повече, че моето място е тук".

Така успява да повтори героизма след операцията от 2015 година!

"Имаше още няколко такива успешни операции, две TRAP секвенции, един случай на поставяне на трахеален балон при диафрагмална херния. Най-запомняща за мен бе операция на дама с близнаци и фетална анемия при резус несъвместимост, при която се наложиха няколко кръвопреливания, в които бях пряк участник, като по време на предпоследното бях бременна с второто си дете в 34 седмица", казва още д-р Михова.

Такива моменти оправдават избора ѝ да стане лекар. Защото освен емпатията, която я води към успеха, чувството са самоотверженост я държи в концидия в най-сложните ситуации, а смелостта ѝ е заразителна!  

"Може би точно това е - да се чувствам добре и доволна от себе си, дори и след тежък и дълъг работен ден. Наистина съм много постоянна и не се отчайвам лесно след неуспехи или трудности", казва лекарят.

Равносметка след време на криза

След срещата с пандемията от коронавирус, лекарите се превърнаха в новите герои. Те бяха на първа линия във войната със смъртоносния вирус  – исторически момент във всички аспекти.

"За пандемията, особено за началото й, когато всичко изглеждаше най-страшно и песимистично, от първо лице мога да говоря само като жена и майка. По-малката ми дъщеря се роди през 2019 година, така че този период изкарах в майчинство. Социалната изолация не подмина и нас, но прекарахме повече време заедно и започнахме да се радваме на „малките моменти - като разходка в парка, хубава книга или филм. Бях в контакт с колегите си през цялото време - те имаха и много трудни моменти. След връщането ми на работа миналото лято, зимният период беше най-проблемен, защото и доста от колегите минаха, за щастие - успешно, през болестта. Никой от нас не изостави екипа и работното си място", казва д-р Михова. 

Най-силните думи, които изникват в съзнанието ѝ, принадлежат на една бъдеща майка - пациент на д-р Михова, при която имало съмнения за болестна Даун. Установи са по време на преглед в 17 гестационна седмица. Съмненията се потвърждават и след раждането. 

"По време на прегледа пациентката се обърна към мен и каза, че това за нея няма значение и тя ще се грижи и ще обича детето си такова, каквото е. И наистина го направи", казва д-р Михова. 

Успехът навестява д-р Марина Михова късно вечер, след работа. Когато е доволна от това, което е постигнала, колкото и малко или голямо да е то.

"Животът е всичко в което участваш и те заобикаля. Няма успех без живот", казва тя.

Към днешна дата, специалните  кушетки за инвазивни процедури в МБАЛ "Надежда" са вече 3. А успехите на лекарите там - стотици. 

"Болницата ни има също серозен принос за закупуването им, а и вносителят, който ги предлага - също се отказа от печалбата. В този ред на мисли - няма как да се случи нещо позитивно, ако за него се бори само един човек - съвременният свят е немислим без екипна работа"! 

*Материалът е част от лимитираната серия интервюта "She`s the One!". В подкрепа на емблематичното събитие на Dir.bg се отзоваха Serdika Center, UniCredit BulBank и Revalid®. 

 

Още за събитията на Dir.bg

През 2019 година информационният портал Dir.bg стартира традицията да дава сцена на популярни и непопулярни личности от различни сфери, които са пример за успех, справяне с живота и активна дейност в обществото. Събитията She`s The One през март 2019 и He`s The Man през ноември същата година дадоха началото на културна традиция с кауза, която привлича най-супешните хора в България, които разказват личните си истории и научените житейски урорци.

Каузата е простичка - да акцентираме върху добрите примери в българското общество!

Общото между дамите в "She`s the One" - за тях няма невъзможни неща! Те са незабравими, неподражаеми, съвременни жени, които сами градят своите приказни кралства, дори с цената на нощите, преливащи се в дни. В разноцветна селекция на интересни, стойностни, вдъхновяващи и успешни жени, които носят своите послания и орисии през 2019 и 2020 година се включиха големите български актриси Стоянка Мутафова и Татяна Лолова, сценаристът Ваня Николова, актрисата Биляна Петринска, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, собственикът на Ivet Fashion Ивет Григорова, керамикът и парижки възпитаник Екатерина Лашова, човекът кауза Аделина Банакиева, основателят на фондация "Диви животни" Любомила Кривошиева, дрифт пилотът Ива Русинова, журналистката Десислава Стоянова, д-р Кристина Чачева, покорилата Еверест Петя Колчева, писателката Здравка Евтимова, създателят на списание "EVA" - Биляна Савова и жената - кауза Надежда Дерменджиева.