#Представете си бъдеще, в което компютърни програми изнасят концерти, представят изложби, снимат филми и си раздават награди за своите изумителни художествени постижения. Една странна, сюрреалистично-футуристична киберпънк среда, в която алгоритъмът е "Крал-Император" на културния пейзаж.

Бъдеще, доминирано от технологията на "дълбоко обучение" (deep learning), превръщаща машините с техните изкуствени невронни мрежи в новите Шекспир, Ван Гог и Марк Твен. Студените дигитални информационни единици на голямото Утре заменят греховната плът и кръв на гениите и героите от миналото.

Това бъдеще може би е по-близо, отколкото сме склонни да мислим. А може би вече е тук, но още не си даваме сметка. Един от сигналите за инвазията на изкуствения интелект е свързан с изобразителното изкуство. Тези дни в цифровия океан на интернет мрежите плуват вайръл произведения, създадени от алгоритъм.

Безброй акаунти споделят образи, произведени от изкуствените невронни мрежи на машинното обучение. Технологията Stable Diffusion предлага възможност да "вдъхновите" алгоритъм за създаване на детайлна картина с няколко избрани думи.

Един от най-популярните вектори в този "прекрасен нов свят" (по Олдъс Хъксли) на дигитално изкуство е този на картини със сочно-еротични млади жени, съчетаващи Викторианска и аниме естетика. Странно възбуждащ и футуристичен художествен хибрид от класически европейски линии и свръхсексуализирана манга хипербола.

Снимка: Twitter

Японски потребител с акаунт Chromed Sets в Twitter е превърнал своя таймлайн в платформа за новата арт форма. Той задава определени думи на алгоритъма, който използва "дълбокото обучение", за да създаде детайлна картина. Акаунтът Chromed Sets публикува произведенията и съобщава, че те могат да се ползват безплатно от всеки.

Моделът е думи-образи.

Потребителят трябва да зададе на изкуствения интелект словесни команди. Chromed Sets описва своя процес на създаване на "AI art". Той използва думи като "Викторианско момиче", "маслено платно", перфектно лице", "секси тяло", "детайлни зеници", "сочни бедра", "вечерна рокля", "големи гърди", "цяло тяло" и тн.

Снимка: Twitter

Резултатите са рисунки на момичета с преувеличени форми, изумителни извивки и класически контекст. Изкуственият интелект явно е наблегнал на момента с огромните гърди и сочните бедра. А последователите на тази нова ниша не биха могли да бъдат по-доволни.

За още по-силен ефект потребителят дава на алгоритъма и имена на любими художници. Изкуственият интелект изучава техни произведения и вкарва в микс от стиловете им в своите картини. Става въпрос за "специално трениран" алгоритъм с достъп до над 50 хиляди изображения. Най-трудни за изобразяване са ръцете. Много човешки художници биха казали същото. Явно машините са ни по-близки, отколкото предполагаме.

Снимка: Twitter

Засега изкуственият интелект разчита на човешките команди и от думите на потребителя създава детайлни картини. Но какво ни очаква след време. Изобразителното изкуство не е в най-добрата си форма, повечето велики майстори са исторически фигури от минали епохи, а постмодерните експерименти и фетиши към "социално ангажирани" арт инсталации и пърформанси меко казано не вдъхновяват особено ценителите на качествена естетика. Може ли в един момент машините да се окажат по-чувствителни към красотата от модерните човеци? Да ни върнат към това, което сме изгубили в стремежа към всевъзможни форми на прогрес? Нищо няма да ни шокира. А дотогава ще следим преходния вайръл период с викторианските аниме мацки с огромни гърди и сочни бедра.