##През 2020 г. пандемията от COVID-19 предизвика скок в колоезденето в САЩ. Някои предпочетоха да карат велосипед пред обществения транспорт. А други се обърнаха към колоезденето поради затварянето на фитнес залите, което го направи една от най-популярните форми на отдих...

Градовете по цял свят бяха принудени да преоценят своята велосипедна инфраструктура. Някои мегаполиси, като Берлин и Париж, успешно създадоха временни велосипедни алеи чрез преразпределяне на улици и обществени пространства, за да приспособят велосипедистите. ​

Уроците, научени от велосипедните алеи, които бяха създадени бързо по време на проекта The Final Mile и пандемията, трябва да оформят бъдещите политики за изграждане на безопасна и ефективна велосипедна инфраструктура като инструмент за справедливост на мобилността, твърсят от оргнизацията City Thread.

"Всеки път, когато градовете искат да обединят разум и сърце със своите граждани, за да превърнат града си в страхотно място за живеене, City Thread може да помогне", твъри експертът по мобилност Сара Стъдарт. "Имаме инструментите, за да помогнем, а останалото е комуникации, планиране и добросъвестна работа за постигане на споделени желания."

Когато Copenhagenize Index публикува своя списък 2019 г. за 20-те най-благоприятни за колоездене града в света, нито едно от населените места в САЩ не успя да се вреди в класацията. Една от причините е устойчивото схващане, че изграждането на безопасна и модерна велосипедна инфраструктура отнема десетилетия...

Нова организация с нестопанска цел доказа, че тази идея е погрешна. Здрава велосипедна мрежа може да бъде изградена само за 24 месеца.

Водена от експертите по мобилност Кайл Вагеншуц, Сара Стъдард и Зоуи Киркос, базираната в Денвър нестопанска консултантска организация City Thread помага на градовете да ускорят завършването на проекти, които подобряват мобилността, безопасността и свързаността на общността за всички техни жители. City Thread се роди от пилотен проект за доказване на концепцията, наречен The Final Mile, чрез който пет американски града построиха 335 мили нови велосипедни алеи само за 24 месеца.

Това е цели 25 години по-рано от очакваното, сочат предварителните им оценки.

Амстердам също е сред градовете с най-добра велосипедна мрежа

Снимка: iStock by Getty Images

"Отнема повече от десетилетие в САЩ, за да се изгради цялостна и безопасна инфраструктура", казва още Сара Стъдард. "Защо градовете не са като Амстердам и Копенхаген? Защо имаме прекъснати пътувания в нашите общности, независимо дали ходим, караме колело, пътуваме с обществен транспорт или шофираме?"

Проектът Final Mile - партньорство между Wend Collective и People For Bikes - който Сръдард и Вагншу цоглавиха, доказа колко бързо и ефикасно могат да бъдат изградени велосипедни алеи дори на Новия континент...

Петте града - Остин, Денвър, Ню Орлиънс, Питсбърг и Провидънс - всички са имали съществуващи от предишни планове в партньорства с People for Bikes. Налице е и политика, която втълпява на обществото, че заслужава различни начини да се придвижват из градовете си.

Копенхаген е рай за колоездачите

Снимка: iStock by Getty Images

Това, с което пилотната програма се различава, а City Thread се надява да въведе в други градове, е включването на ключови играчи, които често остават извън планирането. Това са градските власти, които изпълняват проекти за велосипедни алеи, длъжностни лица, които ги подкрепят, местни бизнес и обществени организации, които ангажират жителите и ангажиране на жители, които не са велосипедисти, които може да не виждат лична полза от велосипедните алеи за тях.

"Има проекти с реални компромиси, които следва да бъдат направени след разговор с общността", казва Лора Диренфийлд, мениджър на отдела за активен транспорт и улично проектиране на транспортния отдел на Остин, пред City Thread през май. "В тези случаи можем да предложим няколко опции, включително бездействие, за да преценим предпочитанията на хората към едно или друго. И понякога е най-добре просто да започнете от изслушването, без да имате предварителна представа какво е необходимо, освен да предложите това, което различните модални планове препоръчват. Само след като изслушаме какво общността изразява като нужди, ние разработваме и представяме предложен дизайн."

Друг ключов компонент за успеха на The Final Mile беше изграждането на различни коалиции за подкрепа с цел работа с местни заинтересовани страни и обсъждане на визията на общността.

"Нашият интерес не беше да дойдем и да кажем "Хей, велосипедните алеи могат да ви решат проблемите", казва Зоуи Киркос. "Това не е начинът, по който работим и това не е начинът, по който смятаме, че ще бъдем успешни."

Велоалея в Остин, Тексас

Снимка: iStock by Getty Images

Този процес на обществено ангажиране е от решаващо значение за оформянето на съобщенията и стратегиите на града, по време на планирането на нова велосипедна инфраструктура. Чрез работа с жителите на общността и собствениците на бизнес в Ню Орлиънс, градът създаде Коалицията за пълни улици и широка подкрепа под мотото "мобилност за всички". В резултат на това градът вече разполага с 27 мили нови велосипедни алеи, построени в историческия и недостатъчно обслужван квартал "Алжир", което доведе и до ремонт на пътища, пешеходни пътеки с висока видимост и други цялостни подобрения на улиците му.

Чрез подобни процеси Остин завърши 115 мили нови велосипедни алеи; Питсбърг завърши 50 нови мрежови мили; Провидънс построи 43 мили нови велосипедни алеи; и Денвър построи 100 мили нови велосипедни алеи.

Денвър вече има непрекъсната велосипедна мрежа

Снимка: iStock by Getty Images

Общностите в пилотния проект получиха средно 2,2 милиона долара, за да изпълнят целите си. Нищо от тези средства не е използвано за строителни материали, което поставя стратегията за развитие на велосипедни алеи встрани от много други програми за ускоряване на устойчивия транспорт. Вместо това финансирането беше използвано за техническа помощ, проучвания на общественото мнение, фокусиране върху определени групи, комуникационни кампании и други подобни дейности.

Много европейски градове са възхвалявани за своите пътища, заради удобните си веломагистрали. Експерти по транспорта казват пред Business Insider, че добрата им велосипедна мрежи е резултат от мисленето на транспортните отдели - "отгоре надолу", а не "отдолу нагоре".

"Амстердам и Копенхаген са невероятни примери за градове, които погледнаха отвъд хоризонта и прозряха накъде ги отвежда зависимостта от автомобилите - по отношение на околната среда, по отношение на достъпа до възможности, по отношение на финансовите разходи, финансовата тежест от осигуряването на улици за автомобили... А когато го прозряха, си казаха: "Трябва да направим нещо различно", споделя Табита Комбс, изследовател по транспортно планиране и политика в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, пред Business Insider.

България

Снимка: iStock by Getty Images

Оказва се, че упешните градове са изградили своите веломрежи много преди това да е станало наложително. За разлика от България, която осезаемо изостава в това направление. Най-много велоалеи има в София, макар че сравнението с други европейски столици не е в полза на града. Виена има 1200 км велоалеи, а София само около 50-60 км. Други градове, които положиха добра основа в България, са Пловдив и Бургас, наченки на велоалеи има в Русе и в Плевен, а също в Стара и Нова Загора. През 2020г. в Ямбол стартираха доста обещаващо. Малки велоалеи бяха направени и в Кюстендил. Благоевград започна, но не продължи.