# Знаете ли, че 62 % от момичетата на възраст 10-17 използват филтри, а 56 % използват приложения за редактиране на снимки? 59% имат нужда от одобрението на приятелка, за да публикуват снимка, а 73 % от тях биха взели решение да не публикуват снимка ако не изглеждат достатъчно добре на нея. Това сочат данните от проведено в България социологическо изследване сред подрастващите по инициатива на Dove и проекта Dove Self-esteem.

От 2004 г. насам проектът за самочувствие на Dove е обучил над 69 милиона млади хора в 150 страни в увереност в себе си и се е превърнал в най-големия доставчик на образование за самооценка от този вид. Глобалната мисия на Dove от 2004 до 2030 година е да помогне на 250 милиона млади хора да изградят самочувствие. Заедно с #URBN ви представяме серия интервюта, в които разговаряме с експерти, родителите и публични личност относно опасностите от изкривеното селфи.

Програмите за редактиране на изображения, които някога са били достъпни само за професионалисти. В наши дни те вече са напълно достъпни, като само с едно натискане на бутона се превръщаме във фотомодели със звездна визия от стаите си у дома. Срещаме се с Мариела Станулова от "Академия за родители", за да разберем наистина ли има нужда да спасяваме децата си от изкривеното селфи в социалните мрежи.

През 2021г. България също се присъедини към Dove self-esteem program. С помощта на "Академия за родители" бяха проведени близо 50 обучения за подобряване на самочувствието сред повече от 1000 ученици, в училища из цялата страна. Обученията бяха както онлайн, така и присъствени, в зависимост от епидемиологичната обстановка към дадения момент. Проведени бяха 8 уебинара с над 7000 гледания от родители, тъй като именно те, родителите, играят ключова роля при изграждане на телесното самочувствие в подрастващите.

***

„Само преди ден, моето 7-годишно дете ми каза, че е грозно. Той вече има сравнение със съучениците си и вероятно съществува причина да ми казва това. Моята роля като родител е да разбера, защо той е повярвал на това и да го подкрепя в обратното – че не е вярно“, споделя Мариела Станулова. Повече от шест години тя е част от „Академия за родители“, където се бори да скъси дистанцията между различните специалисти и родителите. Мариела и нейните колеги вярват, че никой не се ражда знаейки как да бъде родител и че всъщност има нужда от подкрепа в много от родителските предизвикателства.

„Когато съм била дете и аз съм искала да съм по-красива. Носила съм токчета, за да изглеждам по-добре. Всички сме правили такива неща и това е нормално. Това, което при мен се случи е, че сравнително бързо – с подкрепата на родителите и приятелите ми, си дадох сметка, че външният вид не е най-важното. И балансирайки с другите неща в живота ми, това започна да няма чак такава тежест и значение. Това, че нещо не ни харесва не значи, че не можем да се потрудим да е по-добро. Важно е да подобрим самооценката на децата си и ако трябва консултация със специалист“, споделя тя.

През последните 6 години „Академия за родители“ е организирала над 300 обучения по най-разнообразни теми – покрай бременност, раждане, стигайки до предизвикателствата за семействата в тийнейджърската възраст на децата. През последната година, в условия на ограничения поради пандемията, „Академия за родители“ проведе над 200 онлайн обучения, които са посетени от над 30 хиляди родители от цялата страна.

Снимка: Dove

„Благодарение на това и Dove се свързаха с нас, тъй като търсеха партньор в България, който да им помогне, за да може тяхната кампания да достигне до максимално много деца и родителите. Това е кампания, която помага да се борим с ниската телесна оценка и проблемите със самочувствието на нашите деца“, споделя Мариела Станулова.

В 8 интересни теми за обсъждане, експертите и децата разговарят за увереността, самооценката, зависимостите, тийнейджърския бунт.

„Всички тези дискусии вярваме, че могат да помогнат на родителите да разбират подрастващите по-добре. Започвахме дискусиите с това какъв е идеалът за жена и мъж у нас, в България според децата“, споделя тя.

Оказва се, че социалните мрежи манипулират възприятието за красота, но и карат децата ни да се сравняват непрекъснато с другите.

Това ги кара да се чувстват нещастни в собственото си тяло.

Особено в момент, в който училищните коридори се пренесоха в интернет пространството.

„Идеалната външност е изкривена. Показвахме на децата видеоклип за едно идеално изглеждащо момиче, след което те видяха и колко много работа зад кадър е положена, за да изглежда снимката ѝ перфектна – грим, фризура, фотошоп, обработка, осветление. Така те разбраха каква е реалността и какъв е крайният резултат, с който ние се сравняваме и всъщност е непостижим. Така децата виждат нагледно какво всъщност е манипулация“, разкрива за обучението Мариела Станулова.

Снимка: Dove

Това, което повечето деца обсъждат като идеал за красота в България е, че жената трябва да е красива, с много изчистено, симетрично лице. С руса коса и голям бюст. За мъжете идеалът е да са мускулести, здраво изглеждащи с черна коса.

„Интересното е, че стереотипите за идеалната красота варират и в различните географски региони. В Исландия красотата е да и рус с много бяла кожа. В Китай идеалът за красота е да жената да изглежда като европейка", споделя още Мариела.

Как родителите могат да помогнат на децата си да надделеят над стереотипите?

„Всъщност родителите са най-важни в този момент, защото те полагат основите на самочувствието у децата си. Децата възприемат себе си спрямо посланията, които чуват от тях. Много често ние формираме несъзнателно вътрешния глас на детето. Ако ние му казваме „Много си дебел“ или „Много си грозен“, в един момент то ще го повярва и ще му е много трудно да го преодолее. Родителите са тези, които трябва да вдъхнат вяра на децата, че не с перфектни, но и не е нужно, защото всеки от нас е уникален“, смята Мариела и като майка на две деца.

Основите на самочувствието се полагат от най-ранна възраст, казва още тя.

„Възрастта между 11 и 14 години е подходяща, защото тогава децата най-много се сравняват с приятелите си, със социалните мрежи и това, което виждат. И всъщност, точно в тази възраст, в която най-много се сравняват, трябва да ги насочим кое е важно и кое не е, за да не стане нездравословно. Това непрекъснато сравнение може да доведе до проблеми с хранене, зависимости, комплекси. Важно е да се говори в дома и училището, важно е да се осъзнава и в обществото“, смята тя.

Да си уверен в собственото си тяло означава да го приемаш такова, каквото е, без самокритика, но едновременно с това да се грижиш за него – да имаш здравословни навици, да се движиш, да има баланс между почивка и задължения.Трябва да осъзнаваш, че това е единственото тяло, което имаш и трябва да го обичаш и пазиш.

Доколко е важен тогава образът на истинската красота?

„Истински красивият човек е този, който е автентичен, харесва себе си и се чувства добре. Останалото са подробности“, казва Мариела.

В този ред на мисли няма как красотата да проличи само в един подбран кадър в социалните мрежи.

„Има много други неща, които трябва да знаем, че ни правят красиви. Усмивката, например. Проявите на вътрешната красота, за която все говорим постоянно, но някак подценяваме. Ако се грижим само за това как ни изглежда носа и какъв ни е цвета на косата, не мисля, че ще сме по-щастливи. Красотата има измеренията да сме здрави, да се чувстваме добре това е да сме хубави хора", казва Мариела.

Тя е от поколението, което израстна без социални мрежи. Тогава обаче носела очила и е признава, че е чувала подигравки, които не са я карали да се чувства добре.

Снимка: Dove

"На моменти съм искала да преодолея това, което не съм считала за красиво. Всяко дете се сблъсква с осъзнаването, че не сме перфектни. Въпросът е как успяваш здравословно това да го пречупиш и да си дадеш сметка ти какъв си и това добре ли е да си такъв“, казва тя от личния си опит.

Отбелязва, че със сигурност е прекарвала време в подбиране на кадрите, когато се е снимала, макар тогава да е нямало обработка на снимките.

„Избирала съм най-перфектният от тях. Нормално е всеки да иска да е харесван, красив, уважаван. Просто трябва да покажем на децата, че не е важно само одобрението на външния вид от останалите. Ние можем да се чувстваме добре със себе си без да зависим от потвърждението отвън", казва тя.

Социалните мрежи освен леснодостъпни и забавни, могат да са еднакво опасни и за момичетата, и за момчетата. Особено сега, когато обратната връзка се получава в Инстаграм, ТикТок или Фейсбук. Децата все още не разпознават нереалистичните стереотипи за красота. Трудно им е да не се сравняват с връстниците си. Трябва да осъзнаят, че всеки има плюсове и минуси.

Човекът не е просто една изкривена картинка в Инстаграм.

Основната задача на родителите, според експертите, е да ги подкрепяме и насърчаваме да са самостоятелни. Да вярват в себе си.

Снимка: Личен архив

„Колкото по-уверено в себе си е едно дете, толкова по-лесно ще се справя с предизвикателствата на външния вид“, смята Мариела. „Огромен процент от образите в социалните мрежи са изкривени и затова за мен тази кампания на Dove им показва задкулисието на един подобен перфектен кадър. Така виждат нагледно колко голяма е разликата и че не могат да очакват едно дете да възпроизведе същата снимка без да има всички останали фактори – фризьор, професионален грим и т.н. Защото децата наистина вярват, че всеки е на Бахамите, че всеки изглежда прекрасно, че всеки притежава скъпа чанта и че всеки друг има това, към което те трябва да се стремят“.

Трябва ли да ограничим по някакъв начин ползването на филтри и ретуш в социалните мрежи? Не можем. Постижим ли е идеалът за красота в реалния живот, без филтри? Нека бъдем реалисти – не. Задаваме ли си въпроса: Достатъчно красив/а ли съм? Постоянно. Как тогава да предпазим децата си от това?

"Често пропускаме, като родители, да даваме нашия личен пример на децата си. Ако аз се харесвам и се чувствам добре, най-вероятно ще науча и детето си на това. Ако съм твърде самокритична и непрекъснато се оплаквам от външния си вид – ще науча и детето си да се взира прекалено много и да си търси недостатъците. Така че първо сме ние с нашия личен пример, после сме ние с начина, по който комуникираме с децата си и накрая вече идва и обществото, на което ние не можем да влияем, но можем да обясним на детето как да се справи със социалния натиск“, казва Мариела.

Да бъдем себе си е най-важно, защото в края на деня значение има какво сме направили и на кого сме помогнали, а не как изглеждаме!

 

Вземете мерки с нас. Присъединете се към тази кауза. Изтеглете безплатните ресурси на Dove, стартирайте обучение и помогнете на подрастващите да повишат самочувствието си. Нека им помогнем да заблестят, още днес тук>>>