#"Най-популярният водещ на политическо предаване в историята на САЩ твърди, че няма никаква идея какви са рейтингите му!" Така американското издание Insider озаглави свой материал за тв феномена Тъкър Карлсън. На 53 години роденият в либерално Сан Франциско десен консерватор е с дистанция пред всички останали водещи на публицистични програми в огромния американски медиен пейзаж.

Официални рейтинги посочват над 4 милиона зрители всяка вечер за предаването му Tucker Carlson Tonight по Fox News, което е в пъти повече от конкуренцията, но със сигурност не измерва истинското влияние на постоянно критикуващия властта в САЩ водещ. От години той е световна сензация и неговите екранни монолози се превеждат, цитират и интерпретират по цял свят.

Тъкър Карлсън по време на наградите FOX Nation Patriot за 2022 г. на Hard Rock Live в Seminole Hard Rock Hotel & Casino Hollywood на 17 ноември 2022 г. в Холивуд, Флорида.

Снимка; Getty Images

Няма по-значим и ясно разпознаваем глас (във всеки смисъл на думата) на новинарско и политическо шоу от този на Тъкър Карлсън. Няма и по-скандален. Той е най-коментираният и критикуван човек от свои колеги в информационния бизнес. Флагманите The New York Times и The Washington Post често пускат противоречиви и остри "експозета" за живота и кариерата на Карлсън. Ала големият скандал стана, когато се разбра, че от Белия дом явно са искали да го очернят и цензурират.

Според документи по делото на главния прокурор на щата Луизиана Джеф Ландри срещу администрацията на американския президент Джо Байдън, от Белия дом са притискали Facebook да цензурира критични коментари на Тъкър Карлсън за ваксините срещу COVID-19.

Тъкър Карлсън през 2019

Снимка; Getty Images

В мейл на дигиталния стратег на администрацията на Байдън - Роб Флеърти, четем как той се оплаква до шефове във Facebook от популярността на критичното към COVID-политиката на Белия дом мнение на Тъкър. После става ясно, че от началството на социалната мрежа са ограничили "рийча" на страницата на Карлсън, който е най-популярния водещ в страната. А негови статуси бяха брандирани като "фалшиви новини" от конгломерата на Марк Зукърбърг. В Twitter пък профилът му беше премахнат и възстановен чак след идването във владение на Илон Мъск.

Карлсън сподели, че е получил съобщение от Facebook, в което го информират, че официалната му страница е с "ограничено разпространение заради споделяне на фалшиви новини". Истината е, че водещият не е споделял фалшиви новини, а само е задавал въпроси и е изразявал критични мнения без да твърди, че са факти. Нещо, което коментатори правят в САЩ вече векове, защитени от Първата поправка в американската конституция. Но сега излиза, че властта в Белия дом е притиснала една частна социална мрежа да обяви речта на най-гледания тв водещ за "фалшиви новини" и така да го очерни публично.

Централата на Фокс

Снимка; Getty Images

Водещи медии, политици и активисти системно обвиняват Тъкър и в "расизъм". Той открито и остро критикува движението Black Lives Matter, но никога не говори за цвят на кожата, гени, етнос или раса. Точно обратното - той посочва публично известни данни за корупция в структурите на организацията и призиви за насилие от техни водещи лица.

"Аз съм бесен основно на образованите бели либерали. В моето съзнание, архетипният отрицателен образ е 38-годишната бяла адвокатка с празен личен живот. Този тип хора ми крещят като ме видят на летището", отвърна с усмивка Карлсън на поредния въпрос дали е "расист, който мрази чернокожите".

За съжаление истинската истерия срещу Тъкър даде развалени плодове.

След серия от кампании на тема как той е враг на малцинствата от крайнолявата групировка "Антифа" нападнаха дома му и той беше принуден да смени адреса си. По време на атаката Карлсън не е бил вкъщи, но жена му и трите му деца са се крили от крясъците и заплахите за убийство на тълпата пред вратата. Документиран е и опит за насилствено нахлуване вътре.

Тъкър си спечели общественото недоволство през 2019 година

Снимка; Getty Images

Тъкър е вероятно най-заплашваната тв звезда на Америка. Но той все още не се отказва. Редува по-развлекателни коментари за държавните архиви по темата за НЛО с подкрепени от доказателства подозрения за потенциалната роля на ЦРУ в убийството на Джон Кенеди. Несъмнено се заиграва с умерената конспиративна линия, представляваща рейтингов евъргрийн. Но най-вече посочва проблемите на днешната американска власт.

Няма да е преувеличено ако кажем, че той е медиен враг №1 на Белия дом.

Спекулациите, че Карлсън сам ще се кандидатира за президент през 2024-а набират скорост в безбрежния онлайн океан. Засега той няма такова намерение, но на хоризонта плават облаци от неизвестност и политически съспенс.

Снимка от протестите "FOX не издържа на истината" пред централата на телевизията от 2022 г.

Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

Тъкър има и собствен подкаст, в който води по-дълги и неформални разговори. Той беше един от първите, които поканиха "забранения инфлуенсър" Андрю Тейт след координираното му премахване от платформите. Ако Тейт скоро излезе от ареста в Румъния и случайно поизчисти името си след обвиненията в сексуален трафик, може би отново ще се озове пред най-популярния водещ в САЩ, за да обясни какво по дяволите се е случило. А може "добрият стар Тък" да си е взел поука след катастрофалното интервю с Кание Уест дни преди рапърът да изтрещи. От друга страна рейтингът си е рейтинг.

Грубо казано, половин Америка следи всеки монолог на Тъкър и го подкрепя.

Другата половина го иска най-малкото цензуриран, а защо не и разследван за "опасна реч". Но това е доста грубо казано. За мнозина той е гласът на тихото мнозинство и врагът на шумното малцинство. Всяка седмица името му е сред водещите хаштагове в социалните мрежи. Превеждат предаванията му по цялото земно кълбо. А той пише и цели книги. Може скоро някой от неговите бестселъри да се появи на български. Последните му два хита - Ship of Fools и The Long Slide: Thirty Years in American Journalism, са добри кандидати.