Сръбската звезда в Русия Милош Бикович бе сред актьорите, които трябваше да участват в третия сезон на хитовия американски сериал на Майк Уайт "Белият лотос", който се снима на различни туристически курорти в света.

Първият сезон беше сниман в Хаваи, вторият в Таормина в Сицилия, а третият се очаква да бъде сниман в Тайланд.

Новината за участието на сръбската звезда Милош Бикович дойде като приятна изненада сред феновете на сериала, оставяйки място за догадки каква ли ще бъде ролята на балканеца, живеещ в Русия като турист, озовал се в петзвезден курорт в Тайланд.

Още при обявяването на новината, че влиза в сериала обаче, се появиха въпроси трябва ли Милош да играе в продукцията заради това, че е актьор, работещ за руската филмова индустрия и човек, който освен, че има руски паспорт, живее в Русия и не се е оплаквал никога от това.

Милош Бикович играе във филмите "Хотел Белград", "Лед", и в хитовите сериали "Хотел Елеон" и "Гранд" като Павел. Той е звезда и в балканския екшън блокбастър "Южен вятър", в който участва и български екип от актьори.

Бикович се нареди до други световни филмови звезди - Жерар Депардийо и Стивън Сегал, които получиха руски паспорти лично от президента Путин.

Сръбският актьор Милош Бикович отказа да се снима в сериала "Белият лотос" по политически причини

Снимка: Getty Images

Преди няколко дни стана ясно, че той няма да играе в третия сезон на сериала, а причините бяха пределно ясни.

Американският телевизионен канал HBO обяви, че е прекратил участието на сръбския актьор в хитовия си сериал, след като Украйна обвини Милош Бикович, че подкрепя войната, започната от руския президент Владимир Путин.

Очевидно Бикович не е пожелал да говори за политика и да заема позиции, свързани с войната в Украйна, а в своя коментар в социалните мрежи от преди два дни, самият Бикович обясни, че за него това е опасен прецедент, който може да повлияе на артистичната свобода на творците.

Милош Бикович публикува доста подробен коментар за случката в Инстаграм и Фейсбук профилите си, където става ясно, че той сам се отказва от участие в сериала, защото (така изглежда), е бил принуден да коментира политическите реалности между Русия и Украйна.

Бикович обяснява, че според него подобни политически кампании могат да доведат преди всичко до триумф на абсурдността.

Случаят на Бикович изобщо не е прецедент, а това подсказва, че обществото ни толерира такъв тип цензура в артистичните и кино среди. В спорта също.

За съвременната либерална демокрация е важно артистите и творците да се противопоставят не просто на войната, не на всички войни по света, не на някоя друга война, която е не по-малко зловеща и убийствена, те трябва да назоват една точно определена война, а тази позиция пък може да им посее успехи и безоблачни хонорари в скъпи холивудски продукции.

Бикович е прав, че това няма нищо общо с изкуството и идеята му. В случая не говорим просто за свобода, а за публично, нескрито, арогантно цензуриране, което не обслужва "правилната" страна на доминиращата пропаганда.

Актьор бива принуждаван да говори за нещо извън конкретната му задача, свързана с професионалните му компетенции и то за нещо, в което той не взема пряко практическо участие, но въпреки това - може да бъде публично линчуван и "наказан".

В случая Милош Бикович сам се отказва да участва в престижния сериал на Майк Уайт, защото предпочита да запази професионалното си достойнство и да остане именно професионалист, а не политически коректен герой на замаскиралите се като либерали строги цензори.

Смятам, че именно тази позиция ще бъде още по-достойна, когато и ако линчуването на руснаци след няколко години намалее, защото такива като Бикович ще бъдат не само хората, които са се противопоставили на вятъра на пропагандата, но и хората, които са отвъд тази игра и не биха заложили на моментния успех и рейтинг (и хонорари), за да плюят на себе си като човеци, а не пионки, движени от актуалната идеологическа динамика.