# Съхранявате грижливо вашите зимни гуми в гаража и в съзнанието си сте готови за зимата... Е, може би не е лоша идея да проверите няколко детайла преди първата снежна буря да ни връхлети!

Рутинното обслужване на вашата т. нар. голяма дамска чанта – колата ви, обикновено предизвиква известна доза стрес, поради простата причина, че винаги изскача нещо непредвидимо. Дали ще е маншон за каре, който е за смяна, или акумулаторът е сдал багажа точно преди да паднат температурите... Дали ще е проблем с термостата или неработещото рамо на чистачката...

Но вие сте оправна дама и държите да се справяте сама!

Дори непредвиденият разход да ви коства онзи чифт кожени ботуши, който обещахте да си подарите на заплата през ноември! Всъщност това може и да не ви се наложи...

Смяната на зимните гуми и цялото суетене по обслужване на колата тази година няма да се отрази драстично на бюджета ви. Защо ли? Причината е проста – вече е създадена специална карта за непредвидени, дори екстремни разходи в неподходящ момент. С шопинг карта, която е заредена според вашето желание и приходите ви, може не просто да си купите зимни гуми на изплащане, но и да стегнете цялостно вашето возило, за да сте спокойни и сигурни с него, когато падне първият сняг. Така например разходът за зимни гуми може да се разсрочи в момента на купуването им – директно на ПОС терминала. Ако сте заплатили цялата им стойност, но докато пътувате към вкъщи отново ви споходи мисълта за онези ботуши от витрината, нищо не е изгубено. До края на месеца имате възможност да разсрочите плащането на гумите съвсем сама на 3, 6, 10 или повече вноски! Как? Вижте повече тук.

Благодарение на вашето онлайн или мобилно банкиране, всичко става лесно и бързо! След като вече сме намерили решение по финансовия въпрос и сме спокойни, че тази зима няма да бъде като останалите, нека да проверим дали знаем достатъчно за зимните гуми на колата си.

В София е доста просто: те трябва да са на вашето превозно средство до средата на ноември.

Дори законът да не предвиждаше глоби за тяхната смяна, пак би било опасно да се опълчиш на ниските температури с летните си гуми! За тази процедура дамите трябва да започнат да мислят още от началото на октомври! Щом времето захладнее и градусите паднат със 7 пункта под нулата, всесезонните гуми стават безполезни. С настъпването на ноември температурите започват да варират и само за няколко дни от 8 градуса изведнъж може термометърът да стигне до -1 градус.

Когато това се случи, гумата се втвърдява и започва да отскача встрани.

С други думи, вашето превозно средство не е в състояние да ви предпази, ако не е с подходящите гуми! Тогава автомобилът се превръща в истинска шейна на пътя!

Ако вече имате зимни гуми, това е страхотно!

Следващата стъпка обаче е да се уверите, че те са в добро състояние. Как да разберете дали вашите гуми все още са използваеми? Чрез проста проверка на дълбочината на резбата на гумата, която по закон трябва да бъде не по-малка или равна на 4 мм.

Накратко, у нас зимните гуми все още не са задължителни, като това позволява да карате с всесезонни или дори с летни гуми, стига да имат достатъчно дълбок протектор. Най-добре е обаче да сте готови за последните месеци от годината с гуми, които да не се налага да сменяте по средата на зимния сезон, нали така?

Как да разберете дали гумите ви са твърде износени?

Ако погледнете внимателно каналите на гумите, ще забележите малки гумени ленти в долната им част. Тези канали имат предназначението да отвеждат водата, тъй като, подобно на всеки течен флуид, тя има своите характеристики – практически е несвиваема и единственият начин гумата да осъществи контакт с пътя е като я изтласка или отвежда към каналите. Производителите създават все по-сложни и специфични подредби на напречните и надлъжните канали, като някои от надлъжните са самостоятелни и имат за задача да поемат част от водата, а други са свързани с напречни, чиято функция е да я отведат от предната към задната част и да я изтласкат навън.

Напоследък конструкторите на гуми все повече се стремят да насочват водата не навън, а навътре и назад. Способността на гумата да изтласка по-голямо количество вода зависи от дълбочината на каналите и от тяхната площ – нещо, което е в противоречие с поведението на сухо, където целта е да се постигне максимална площ на контакт и следователно сцепление с пътя.

Специалистите наричат съотношението на площта на изрязаните пространства (т. е. на каналите и ламелите) към общата площ коефициент на незапълване или void ratio. Това означава, че трябва да проверите дали ламелите са с ненарушена повърхност и ако всичко е наред, нямате нужда от нови зимни гуми.

Има едно технологично улеснение в тази посока. Автомонтьорите ползват малка джаджа (дълбокомер за гуми), с която проверяват дълбочината на грайфера и износването на гумите. Ако се сдобиете с такава, това е най-лесният начин да сте сигурни в качеството на зимните ви гуми!

България си остава в групата на страните, които не изискват задължително зимни гуми през студения сезон. В тази графа са още Великобритания, Франция, Дания, Холандия, Белгия, Полша, Испания и Португалия. Съгласете се обаче, че зимните гуми са задължителни за всички, които смятат да карат активно автомобилите си през зимата. Особено в условията на световната ситуация в момента, когато движението с градския транспорт и на големи групи не е препоръчително!

Все пак в колата ви сте сами и ви е топло ви, дори когато температурите навън са ниски! В нея е и всичко, което ви трябва за деня – от кутията с нискокалоричния домашно приготвен обяд през резервен чорапогащник до чифт високи обувки, сак за фитнес, мини дамска чанта и какво ли още не… Затова, нека ни бъде спокойно и комфортно, когато стане смразяващо студено.

Не е ли така, скъпа? А ти смени ли си зимните гуми?

 

Материалът е подготвен за UniCredit Bulbank!