#Все още съм влюбена. С настръхването на кожата и обръщането на корема, по време на разходките по павираните улички. С топлите вълни, които ме обливат, като онези, които ме заляха когато съвсем случайно, в най-големия дъжд съзрях ясно четирилистна детелина сред хиляди трилистни... Със спомените, които отнасят мислите и ме връщат в най-безгрижните години. Осъзнах, че още съм влюбена, минавайки през любимите си места в столицата, всяко от което крие усещането за пълнота...

Истинско завъртане в спомени и забравени истории. Чувство на доброволно изгубване в моя столичен Бермудски триъгълник - микс от сладки, тръпчиви и студени емоции като коктейл, разбъркан в шейкър, се вихрят във физическото ми тяло и всичко това, благодарение на няколко разходки, вдъхновени от новия Samsung Galaxy S22 Ultra. "Солунска" - Попа - "Стара планина" - моят Бермудски триъгълник, от който хич не искам да излизам...

Обърнете устройството и ще видите много камери, четири по-точно: Това включва 108MP основенширокоъглен обектив, два 10MP телеобектива и 12MP ултраширокоъгълен обектив.

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Първата среща, която имах в София с момичето, което вече 20 години е най-близкия човек до мен, бе на ул. "Солунска" и бул. "Витоша". Историята е доста забавна, защото по това време живеех в кв. "Дървеница" и бях пристигнала в столицата само преди две седмици. Идвайки от Варна, където разстоянията са далеч по-малки, някак си прецених, че от "Дървеница" до Центъра не е чак толкова далече. Тъй като бях пътувала само с автобус 280 по "Цариградско шосе", вече знаех къде превозното средство завива вдясно за квартала и след това вляво към Лесотехническия университет, срещу който се намираше тогавашната ми квартира... Та, имах среща с момичето, с което се запознах на първия учебен ден въс ФЖМК - уговорихме си я по уличен телефон "Булфон", защото точно бях изгубила мобилния си апарат. Съответно никой не можеше да се свърже с мен, ако аз не реша...

Решавам да тръгна пеш от "Дървеница" до "Солунска" и "Витоша", смятайки че през "Цариградско шосе" няма да ми отнеме повече от 30 минути, за да го обходя. Разстоянието пеш е точно час и 47 минути по маршрута до Софийския униерситет, оттам през Попа до "Патриарх Евтимий" - явката, която навремето наричахме "Аптека". И чак тогава тръгваш надолу по "Витошка".

Няма да ви опиша физиономията на моята нова приятелка, когато разбра как стоически съм предприела истински поход, за да се видим. Просто стоеше със зяпнала уста, а след като дойде на себе си, завихме по "Солунска" и там видях едно от най-живописните места в столицата - "Такевата градинка". Тогава още не знаех, че се казва така, защото я наричаха Градинката на ул. "Ангел Кънчев" и "Солунска". 

Там сякаш времето е спряло. Насред павираното площадче днес вече се намира коктейл бар, в ретро постройка с френски прозорци, облицована в ковано желязо - с характерните за Париж градински метални столове, с пищно украсени облегалки - също от ковано желязо. Навремето подобни имаше в градината на клуб "Червило", който през далечната 2003 година работеше и като кафене. Там столовете бяха в същия френски стил, но бели. Няма да забравя и погледа на майка ми, когато ѝ се наложи да плати 25 лева сметка за две къси кафета, кола и минерална вода. Но поне изживяването си струваше, не повдигна темата.

Вече втора седмица редакторът на #URBN Кристина Димитрова отвръща на предизвикателството на Samsung да тества из София Galaxy S22 Ultra

Снимка: Александрина Дерменджийска

Часът е около 20:30 часа, почти 20 години по късно минавам, придружена от Samsung Galaxy S22 Ultra покрай същата Такева градинка, която се пука по шевовете от хора, изпълващи въздуха с жизнерадостен смях и техните деца, които се пръскат с вода около чешмата в центъра на паираното площадче. По пейките, покрай разцъфнали розови храсти се гушкат влюбени и изглежда сякаш целия този народ няма никакво намерение да си ляга. С блещукащи светлини на запалените по масите на коктейл бара свещи, издайнически проблясващите чаши с коктейли и звънките женски гласове, Такевата градинка е като оазис в забързаното ежедневие. Помня онези лежерни, студентски дни, когато след лекции сядахме на сенчестите пейки с кафе в пластмасови чашки и нищехме истории за вълнения и терзания с приятелките ми.

Един път погледът ни попадна на три жени на възраст - явно близки приятелки, които се бяха хванали под ръка. Личеше им, че са столичанки по един особен маниер на говорене, придружен с елитарни жестове от китката, завършваш с грациозно помахване на пръстите им, украсени с добре поддържан маникюр. Гласовете на преживелите доста столичанки се открояват с плътността и ударенията на определени думи, а само по външния им, артистичен вид можеш да ги разпознаеш - заметнати в кашмирени шалове през есента, с френски шапки в конична форма с издаден напред връх, през пролетта и копринени, романтични рокли на цветя през лятото. Вървят бавно, говорят отчетливо и сядат на заведение, където си поръчват охладени чаши розе още по обед, по които оставят следи от споделените отминали мигове с червилото си.

Точно така се виждахме и с моите приятелки след 20 години. 

Именно от една типична софиянка, за която следобедните соарета с приятелки са ритуал, научих названието на това магично място, пропито с духа на София - Такевата градинка.

Тя си е била просто "Солун" до средата на 20-те години на миналия век. През 1926 година, вестник "Пряпорец" разказва историята на Михаил Такев, описвайки го като герой, спасил София от ужас и разорение, потушил Войнишкото въстание. "Озверените тълпи от разбития фронт за няколко пъти бяха до самата столица, но пръснати и разредени, те се изгубиха в тъмнината", пише журналистът Д. Константинов. Тогавашният държавник  Михаил Такев е сравнен със "светъл факел, който ще озарява душата на поколенията, за да ги научи как се служи предано на отечеството". За да овековечат заслугите на Такев, общински съветници от демократичния сговор в столицата внасят предложение в Столичния общински съвет името му да стане наименование на някоя многолюдна улица или площад в столицата или да бъде поставен бюста му в някоя от общинските градини.

Овековечаването на паметта на Михаил Такев се случва през октомври 1926 г., с преименуването на площада и градинката "Солун" на "Михаил Такев". Тогава е поставен и бюстът му. След 1944 година паметникът на Михаил Такев е премахнат. В градинката е поставен бюст на неговия враг - земеделеца Райко Даскалов - водач на Войнишкото въстание и настъплението към София. Градината също е преименувана и до днес носи името "Райко Даскалов", но старите столичани я наричат Такевата градинка. 

Пластиката в центъра на Такевата градинка - Nightography е възмомжна благодарение на специалния режим за снимане през нощта на Samsung Galaxy S22 Ultra

Снимка: Кристина Димитрова

В момента бюстът го няма, но в центъра на площадчето се намира пластиката "Похищението на Европа". Историята ѝ е не по-малко интересна. Тя е открадната преди повече от 15 години, след което я откриват сред задържаните веществени доказтелства на Първо РПУ. Отново е монтирана върху чешмичката след реставрация от автора ѝ Георги Чапкънов.

Дисплеят е Dynamic AMOLED 2X и поддържа резолюция 3,088 x 1,440.

Снимка: Александрина Дерменджийска

Правя няколко снимки с телефона си на пейзажи, опитвайки се да уловя атмосферата, но в последните две седмици интересът ми към това занимание набъбна, защото през камерата на Samsung Galaxy S22 Ultra няма никакво значение осветлението. Избирайки режим "Нощен" от менюто "Още" на камерата, получавам прекрасна панорама без бликове.

С допълнителни приложения може да контролирате ръчните настройки на експозицията и за четирите задни камери, което е хубаво, но по-интересното е, че може да снимате многокадрови RAW файлове.

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Преди няколко дни инсталирах и приложението Expert RAW - безплатно приложение, което започва своя живот със семейството на Galaxy S22. С последната актуализация на Samsung вече може да се използва за всички модели от - Galaxy 20 Ultra, през Galaxy S21 и S22 до Galaxy Z Fold3. Няма да ви излъжа, ако кажа, че покрай този специален проект, вече се чувствам малко като инфлуенсър и затова подчертавам, че за активните потребители на социалните мрежи, които полагат усилия да разработват профилите си ежедневно, това е заслужаваща си инвестиция.

С допълнителни приложения може да контролирате ръчните настройки на експозицията и за четирите задни камери, което е хубаво, но по-интересното е, че може да снимате многокадрови RAW файлове.  Ето какво трябва да знаете за Expert RAW - какво представлява, защо е полезен и как да го използвате: краткият отговор е, че RAW означава висока резолюция на снимката в суров вид, което позволява да бъде допълнително обработвана на програми като Photoshop. 

По време на градските обиколки Криси следи #URBN през телефона Samsung Galaxy S22 Ultra

Снимка: Александрина Дерменджийска

Като цяло снимането в RAW запазва повече данни от JPEG файл с изображение, което е огромно предимство, ако предпочитате да прецизирате баланса на бялото или да използвате необятните възможности на софтуера за редактиране на снимки. JPEG файловете са по-малки и по-лесни за споделяне, но не толкова гъвкави за последваща обработка. Много смартфони предлагат традиционен режим на снимане в RAW, но с основен недостатък пред заснемането на стандартно JPEG изображение.

Функцията Expert RAW не е включена в стандартното приложение за камера на Samsung, a напълно отделно приложение, което трябва да бъде изтеглено от Galaxy Store. Отворете приложението за магазина и потърсете Expert RAW. След като го изтеглите и се съгласите да му дадете достъп до камерата и микрофона си, сте готови да започнете да снимате многокадрови RAW файлове.

Една от любимите опции на редактора е S Pen, с който си вози записки лесно и бързо директно върху дисплея на телефона

Снимка: Александрина Дерменджийска

Едно от другите предимства на Samsung Galaxy S22  Ultra определено е свръхлекотата му. Когато снимате нощни снимки или използвате Space Zoom oпцията на този модел, стабилността на телефона е от значение, за да не е зърнесто изображението и да няма шум и бликове. Обърнете устройството и ще видите много камери, четири по-точно: Това включва 108MP основен обектив, два 10MP телеобектива и 12MP ултраширокоъгълен обектив.

Samsung Galaxy S22 Ultra улавя по-цветно всяка емоция

Снимка: Александрина Дерменджийска

Основният трик на устройството са функциите му за увеличение. Можете да увеличите до 100 пъти. Въпреки че това не е съвсем нова възможност, защото Samsung успя да я предостави и с предишни устройства - технологията на този модел е доста подобрена. Лекотата на телефона подпомага да го държите стабилно и елиминира до известна степен "треперещите ръце", но Samsung Galaxy S22 Ultra предлага много повече - като телефонът поема контрола и се фокусира върху обекта. Тествах тези опции в разходката ми във виенската част на София, като заснех детайли от най-високите точки на най-красивите сгради както посред бял ден, така и в сумрак. Също така снимах в тъмно заведение с неонови светлини, като акцентирах върху диско топките на високите тавани, а Samsung Galaxy S22 Ultra успя да ме изненада с яснотата и цветови контраст на изображението. 

Снимка с 30x увеличение със Samsung Galaxy S22 Ultra

Снимка: Кристина Димитрова

Снимка с фотоапарат

Снимка: Aлександрина Дерменджийска

Сядам в Такевата градинка, където си поръчвам Strawberry Gin. Консистенцията в чашата прилича на импресия, пресъздаваща усещанията, с които вечерните разходки в моя столичен Бермудски триъгълик ме отвличат. Използвам увеличение x30, за да снимам ледчетата във високата чаша и изглеждат сякаш от списание. Разглеждам корпуса на това чудновато устройство - освен че е водо- и прахоустойчив, телефонът е предпазен с рамка от здрав Armor Aluminium и корпус от Corning Gorilla Glass Victur+ и дори без калъф, гладкият му гръб е устойчив на пръстови отпечатъци. Екранът заема огромните 6,8 инча, но самият телефон е изкючително лек и тънък, удобен да го носиш и постоянно в ръка - както правя аз.

Дисплеят е Dynamic AMOLED 2X и поддържа резолюция 3,088 x 1,440.

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Дисплеят е Dynamic AMOLED 2X и поддържа резолюция 3,088 x 1,440. Това означава, че ако сте готови да пожертвате живота на батерията, можете да изпитвате превъзходната разделителна способност и яркост, но и можете да намалите тази разделителна способност по всяко време. Така или иначе батерията ще издържи и най-активното потребление повече от ден. Батерията е 5000 mAh и е впечатляваща по размер и капацитет при умерена употреба.

Избирайки режим "Нощен" от менюто "Още" на камерата, получавам прекрасна панорама без бликове.

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Избирайки режим "Нощен" от менюто "Още" на камерата, получавам прекрасна панорама без бликове.

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Що се отнася до процесорната мощност, Samsung използва собствения си чипсет Exynos 2200. Това е една от най-мощните опции за смартфони, което означава бързина без зацикляне. Взискателни игри, софтуерът за редактиране на видео и изображение и други сложни  задачи се изпълняват без никакви закъснения. Забелязвам, че се смрачава и решавам да измина целия мой Бермудски триъгълник, за да видя дали ще ми се случи нещо интересно.

Бликовете са елиминирани с новия Samsung Galaxy S 22 Ultra

Снимка: Кристина Димитрова

Спускам се по "Граф Игнатиев", където при пристигането ми в София се намираше прословутото книжно пазарче. Там книгите сами те намираха, а бъбривите продавачи знаеха повече автори, издателства и издания повече от която и да е енциклопедия. Веднъж, точно преди да замина за морето, оттам си купих "Антология на световната любовна лирика". От бързане пропуснах да я сложа в багажа си и през цялото време мрънках в автобуса, че няма да има какво да чета. Пристигайки на Крапец, където тогава се намираше стария бар "Изгрев" видях огромна библиотека. На една от полиците мернах нещо познато - "Антология на световната любовна лирика", спасена от кашон с книги, зарязан пред контейнер, разказа ми по-късно барманът. Книгата е на почетно място в библиотеката ми, за разлика от книжното пазарче, което вече го няма.

Батерията е 5000 mAh и е впечатляваща по размер и капацитет при умерена употреба.

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Подминавам ул. "Иван Шишман" и стигам до "Попа". Пресичам и тръгвам надолу към Софийския. Няма го вече Музикалният магазин, който се помещаваше до най-известната дюнерджийница и откъдето навремето можеше да си намериш оригинални дискове и плочи. 

Батерията е 5000 mAh и е впечатляваща по размер и капацитет при умерена употреба.

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Дисплеят е Dynamic AMOLED 2X и поддържа резолюция 3,088 x 1,440. Това означава, че ако сте готови да пожертвате живота на батерията, можете да изпитвате превъзходната разделителна способност и яркост, но и можете да намалите тази разделителна способност по всяко време.

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Дисплеят е Dynamic AMOLED 2X и поддържа резолюция 3,088 x 1,440. Това означава, че ако сте готови да пожертвате живота на батерията, можете да изпитвате превъзходната разделителна способност и яркост, но и можете да намалите тази разделителна способност по всяко време.

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Освен всички тези промени, настъпили в столицата в последните години, които по-скоро очертават безвъзвратното изгубване на любими градски места, трябва да отбележим и положителното - София е събрала фюжън кулинарии и екзотични ресторанти от цял свят.

Когато снимате нощни снимки или използвате SpaceUltra Zoom oпцията на този модел, стабилността на телефона е от значение, за да не е зърнесто изображението и да няма шум и бликове

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Решавам да посетя един от любимите ми градски ресторанти - японския "Miyabi" на шеф Михалчев, намиращ се на "Стара планина" 5. Екзотиката се съдържа не само в галещите небцето комбинации на хрупкавост и ароматен сладникав вкус на блюдата, който буквално те кара да сънуваш с дни след това преживяването.

Обиколката завършв със спокойна вечеря в японския ресторант Miyabi на шеф Михалчев

Снимка: Кристина Димитрова

Още на вратата традиционно платнище те кара да се наведеш, като в поклон, влизайки в заведението през входа, наподобявайки "токонома" (в превод - ниша"). Основната част за хранене с ниските масички тип "котацу", прилича малко на "уашицу" заради плъзгащите се прозорци, които позволяват светлината и въздуха да се движат свободно. В традиционната японска култура, "уашицу" е помещение, което служи за това, което пожелае домакина.

Samsnug Galaxy S22 Ultra улавя атмосферата на Япония на "Стара планина" 5

Снимка: Кристина Димитрова

Преглеждам менюто, но знам отдавна какво ще си поръчам - "Карааге дон" и Гьоза. "Карааге дон" е ястие с ориз и хрупкаво пиле с яйце на върха, а гьоза са специфични пълнени полумесеци от кори с характерен вкус. В някои от посещенията ми на "Miyabi" се е случвало шеф Михалчев лично да готви в забележителната кухненска част с богато украсени плочки в сиви черни детайли. В друг случай стана приказка със сервитьора за моето куче - японска порода Акита ину. Така научих, че и шеф Михалчев има такъв домашен любимец. "Miyabi" e едно от най-екзотичните места в София, което буквално затваря моя Бермудски триъгълник. 

"Карааге Дон" - иска ви се да опитате? Снимката е направена с режим "Храна" на Samsung Galaxy S22 Ultra

Снимка: Кристина Димитрова

Тръгвайки си обратно по "Г.С. Раковски" към сърцето на София, се замислям колко бях забравила за тези кътчета в София, по които профучаваме в бързане, нервност и поради стечение на обстоятелствата. Животът може да бъде забавен със Samsung - и в двете значение на думата "забавен! 

Когато снимате нощни снимки или използвате SpaceUltra Zoom oпцията на този модел, стабилността на телефона е от значение, за да не е зърнесто изображението и да няма шум и бликове

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Специален проект на #URBN и Samsung! 

#URBN team:

Автор: Кристина Димитрова

РМ: Йорданка Блажева-Вълчева

Фотограф: Радина Ганчева/Александрина Дерменджийска

Грим: Росина Георгиева