#Джейми Оливър е един от най-известните британски шеф-готвачи. Той се бори за здравословна кухня, култура на интелигентно хранене и повече и все по-добри и разнообразни вкусове.

Може би, защото обича храната от малък или защото от малък мечтата му е да се научи да прави най-добрата паста в Лондон, но дори и по време на криза, Джейми Оливър е един от хората, които не обичат да стоят на едно място. Спокойно можем да кажем, че Джейми Оливър е една от рокзвездите в модерната британска кухня и се нарежда гордо до Гордън Рамзи, Антъни Бурдейн, Марио Батали и други имена в кулинарията, превърнали се в модерни икони, защото могат да правят по-добро суфле от вас. И не само.

Снимка: KCCO ©2020 Jamie Oliver Enterprises Ltd. Photography Paul Stuart

Шеф-готвачите са новите рокзвезди. А Джейми Оливър е в най-звездната петорка в световен мащаб. Всеки почитател на гурмето и изобщо телевизионната кулинария, познава Джейми така, както тийнейджърите разпознават супергероите. За чревоугодниците Джейми е Супермен. Винаги положителен, но строг герой в собствените си истории, който е готов чрез силата на вкусната и полезна храна, да пребори всякакви несправедливости в световното безхаберие на консумирането на бързата и полуготова кухня.

За британците това е трудно междудругото. Британската кухня е общо-взето три вида: пържена, печена или полуготова. Последната е най-популярна и се сервира на цената от 3 до 10 паунда в местния Tesco. В модерния свят британската кухня се е прославила с незаменимите си fish and chips, fudge cake и сладките си картофи – там наистина ги правят най-добре. И все пак не можем да отречем, че едни от най-известните модерни шеф готвачи идват от тази страна с афинитет към бързата кухня. Гордън Рамзи и Джейми Оливър са рокзвезди в днешния кулинарен свят и са горди притежатели на британски паспорт. И освен всичко друго и двамата живеят в родината си и менажират множество ресторанти там.

Снимка: Личен архив

Когато Джейми Оливър готви, в повечето случаи хората стоят задъхани, гледат и мълчат. Аз съм един от хората, които могат да се похвалят, че ми е готвил на живо. От брускети, през бърза паста, до чери домати с билки, той приготвя храната с лекотата, с която художник прави първи щрихи на нов портрет. Докаго готви, в онзи задъхан и ужасно горещ ден в Лондон, в който се бяхме събрали малцина избрани, той казва: „Изненадата идва в различните формати. Като например различните съставки. Все още има неща, които не съм виждал или опитвал преди. Съставките и природата винаги ме изненадват... Все още откривам различни малки неща. Различна паста, съставки, подправки.“ Още тогава знаеш, че оттук насетне каквото и Джейми Оливър да ти сготви, ти ще му се довериш и ще го изядеш без да се замислиш.

Предполагам, че това важи и за новото му предаване „Джейми: Готви и продължи напред“, чийто нови епизоди текат от 18 май по 24 Kitchen и вие може да му се насладите с кеф. Пък и да сготвите нещо. За разлика от предишното му шоу „Джейми готви Италия“, то това е съобразено с обстановката, в която се намираме. В него Джейми споделя лесни за изпълнение рецепти и съвети, специално пригодени за предизвикателното време, в което се намираме. Може да откриете страшно много изненади вътре. И дори да намерите своята бърза и лесна рецепта. От как да извлечете най-доброто от хранителните си запаси, през това как да бъдете изобретателни със съставките, налични в кухнята, независимо от бюджета, до хитри идеи със замразени храни и рецепти с продукти от шкафа, Джейми Оливър готви с размаха на маестро диригент. А ако сте начинаещи кулинари като мен, то ще научите как с обикновени съставки могат да приготвят питателна и вкусна храна за цялото семейство.

Джейми Оливър е един от хората, които телевизията обича. Той поема екрана и дава най-доброто от себе си. Или както казва: „Телевизията често може да бъде бърза и нетърпелива. Независимо кой си и на каква възраст си, тя просто очаква неща от теб. Опитвам се да работя с хора, които събират невероятни моменти. Някои са по документални и се получават бързо, за други трябва да чакаме дълго време. Но най-важното е – не трябва да притискаш никого.“

Снимка: Личен архив

Ето ви една тайна – най-добрите готвачи в света, имат търпението и концентрацията да ви направят нещо наистина вкусно. Стига да го умеят. А Джейми Оливър определено го умее. „Въпреки, че съм публична личност, не живея като някаква звезда. Много рядко правя разни накива публични изяви тип червен килим, или да излизам с известни хора. Просто работя здраво, прибирам се вкъщи, гледам си семейството. И все още съм приятел с много хора от детските и ученическите си години.“ Така че, не е чудно, че именно това е човекът, който може да ви сготви нещо бързо и вкусно в домашни условия. Джейми Оливър да ви готви е приключение от друго ниво. Не му се оставяйте просто така, а му се насладете с всички си сетива.