Преди време направихме списък на детски заглавия на българския книжен пазар, свързани с пари и лични финанси. Днес ще се спрем на обзор на полезни заглавия за възрастни, свързани с управлението на личното ни богатство.

Това не са учебници по финанси и икономика, а книги, които на достъпен за широката публика език представят ключови икономически процеси и явления и дават основата за доброто управление на личния бюджет и дългосрочното планиране на спестявания и инвестиции. Списъкът е мнооого далеч от изчерпателен, решихме да се спрем на числото 10. Но се надяваме мнозина да добавят в коментар и своите любими заглавия, за да е още по-пълна библиотеката ни.

Защо да четем книги за финанси и инвестиции?

Това не са книги за богати, не са специализирана техническа литература, нито пък книги, които ще преобразят живота ни за една нощ. Често гръмките заглавия на подобна литература оставят погрешното усещане, че това е печеливш билет за лотарията, който ще ни даде отговори на всички въпроси и ще ни разкрие някаква магическа формула за успех. Или обратно - точно заради тези нереалистични очаквания пропускаме секцията в книжарницата, считайки, че не се отнася и не е приложима за нас или пък, че е чиста доза пропаганда.

Една книга не може сама по себе си да трансформира живота ни, ако не провокира действие. Мислите и съветите на тези автори могат да ни помогнат да променим начина, по който гледаме на парите и богатството. Могат да ни помогнат да изградим дългосрочен поглед, да видим по-цялостната картина, да превъзмогнем личните си стереотипи и предразсъдъци. И не на последно място - да ни дадат визията как и защо да въведем темата за парите и личните финанси при нашите деца.

Подбрали сме книги-бестселъри на световни автори, в които можем да открием актуални практични съвети и решения, приложими и за местната икономика, както и вдъхновяващи лични истории.

  1. "Богат татко, беден татко", Робърт Кийосаки

Снимка: Издателство "Анхира"

Тази книга години наред държи класациите за най-четено заглавие в областта на личните финанси. Авторът съпоставя възгледите за живота, работата и правенето на бизнес, за парите и богатството на двама уважавани от него мъже - богатият и бедният татко, както той ги предствя. Книгата е оформена като поредица от уроци, които Кийосаки получава от тези свои ментори в живота, но може да се осмисли и като уроците, които всеки от нас трябва да предаде на своите деца.

Сред останалите известни заглавия на автора, които също заслужават внимание, ще споменем още "Четирите потока на парите"; "Наръчник по инвестиране".

  1. "Най-богатият човек във Вавилон", Джордж Клейсън

Снимка: Издателство Sky Print

Вместо да дава готови съвети и сухи теории, авторът решава да представи своите възгледи под формата на приказки и притчи. Леко и в същото време изпълнено със съдържание четиво. Тези 10 истории за парите могат да бъдат интересни и полезни както за възрастни, така и за подрастващи.

  1. "Интелигентният инвеститор", Бенджамин Греъм

Снимка: Издателство "Изток-Запад"

Тази книга се превръщка в борсова библия още при излизането си за пръв път през 1949 г. Твърди се, че именно тя и възгледите на Греъм запалват Уорън Бъфет по инвестирането.

Философията на Греъм се базира на "инвестиране в стойност". Целта на книгата, както сам авторът посочва, е да предостави във вид, подходящ за непрофесионалисти, насоки по отношение на приемането и прилагането на инвестиционни политики. В предговора към изданието Уорън Бъфет казва, че това е най-великата книга за инвестиране, писана някога.

  1. "Мисли и забогатявай", Наполеон Хил

Снимка: Издателство "Изток-Запад"

Тази книга е продадена в над 15 милиона екземпляра, като получава своята заслужена слава още с първата си поява през 1937 г. Това не е точно финансова книга, а помощник за личностно развитие и кариерен успех.

Хил интервюира стотици успешни личности от различни области, за да изведе в своя труд полезните принципи и навици, които тези хора следват, за да постигат своите успехи. Абстрахирайки се от типично американския леко пропаганден изказ, това заглавие дава много полезни съвети и поле за размисъл.

Друга известна книга от автора: "Да прецакаш дявола".

  1. "Пълно финансово преобразяване", Дейв Рамзи

Снимка: Издателство Skyprint

"Купуваме неща, от които не се нуждаем, с пари, които нямаме, за да впечатлим хората, които не харесваме." - казва Дейв Рамзи. В днешния консуматорски свят не можем да не се съгласим.

Шоуто на Дейв Рамзи е едно от най-популярните радио предавания в САЩ. То стартира с основната насоченост да научи американците как да живеят без дългове. Дейв Рамзи е привърженик на добрата финансова дисциплина и съветва семействата да имат по-дълбок поглед и контрол над собствените си пари, като на първо място съставят и следят своя месечен бюджет. Един от ключовите му съвети е свързан също с изграждането и поддържането на авариен фонд на семейството.

Макар книгата да е писана за начина на живот и управление на личните финанси в САЩ, където кредитът е едва ли не норма, концепцията и съветите на автора са съотносими към всички географски ширини.

Други книги от Рамзи на българския книжен пазар: "Умни пари, умни деца" - в съвместно авторство с дъщеря му Рейчъл Круз. Книгата е насочена към това как да говорим за пари и лични финанси с децата си, какви уроци и навици да им предадем.

  1. "Умни пари", Стойне Василев

Снимка: Издателство Ciela

Няма как да не включим в списъка и най-популярното българско заглавие. Книгата преминава през различни аспекти на личните финанси - разходи, кредити, жилище, спестявания, инвестиции, застраховки - обяснени на разбираем език. Авторът включва конкретни примери от своя опит и практични съвети, които всеки може да приложи, независимо от доходите си.

  1. "Парите или живота", Джо Домингес и Вики Робин

Снимка: Издателство " Together Academy"

На фона на повечето книги за пари, насочени строго към финансовия успех и надъхващите съвети как да станем по-богати, "Парите или животът" поставя друг фундаментален въпрос - къде е балансът в нашата задоволеност. За въртележката работа - пари - консумация и нуждата от пълноценен живот, от контрол над собствените ни финанси и житейски фокус.

  1. "Надхитрени от случайността", Насим Никълъс Талеб

Снимка: Издателство "ИнфоДар"

 

Талеб по интересен начин и с увлекателен стил поставя темата за случайността и късмета по пътя към финансовия и личния успех. Но не като антипод на необходимостта от труд, знания, постоянство, а като още един компонент, който не можем да управляваме, но трябва да калкулираме в своите стратегии.

Друга любопитна книга от автора е "Черният лебед". Черен лебед авторът описва като рядко или случайно събитие, което е неочаквано и се отличава с три характеристики -непредсказуемо е, има огромно въздействие и може да бъде обяснено със задна дата. Някои анализатори твърдят, че Covid пандемията е черен лебед.

  1. "Начинът на Уорън Бъфет", Робърт Дж. Хагстром

Снимка: Издателство "АлексСофт"

Не можем да оставим списъка без бележития инвеститор Уорън Бъфет. В тази книга Хагстром проследява и обяснява методологията на известния инвеститор, като й дава и контекст в идеите на Греъм, Фишър и Мънгър и тяхното влияние върху него.

През 2022 г. на българския пазар излиза още една книга за Бъфет - "Принципите за парите и успеха на Уорън Бъфет". Тя включва личната история на "оракула от Омаха" за старта му в бизнеса, както и принципите и процесите, на които се усланя при взимане на инвестиционни решения.

  1. "Непоклатими", Тони Робинс

Снимка: Издателство "Locus"

Списание Forbes поставя Тони Робинс сред стоте най-влиятелни знаменитости в света. Неговата книга "Непоклатими" излиза на български през 2022 г. Тя съдържа практични съвети за инвестиции, обяснява движенията на пазарите на ценни книжа и грешките, които много инвеститори допускат.

По тази тема бихме маркирали още едно заглавие, в което се преплита традиционната финансова теория с поведенческите финанси - "Психология на инвестирането" от Джон Р. Нофсингър. Авторът анализира резултатите от над 100 научни изследвания върху начина на взимане на инвестиционни решения и как емоциите и психологическите капани ни влияят и в това направление.

И едно допълнение:

"Седемте навика на високоефективните хора", Стивън Кови

Снимка: Издателство "Кибеа"

Това не е книга за пари и лични финанси, но чудесно се вписва в общата тема за промяна на мисленето и стереотипите. Заглавието е определено като една от най-влиятелните бизнес книги на ХХ век.

Виж още: 6 съвета за пари и лични финанси на 6 световно известни експерти по инвестиции