#През 2023 г. She`s The ONE празнува малък юбилей - пет години, в които се превърна в традиция за Dir.bg. В поредица "Ултравиолетови" ще ви представим лични интервюта на онези уникални Жени, оставили своя отпечатък по нашето Съвремие! Те притежават свръхчовешки качества и възприятия, но са останали заземени в процеса на издигането си. Преминали са през обрати и премеждия, но са запазили чисти и ясни гласовете и позициите си. Не им липсва смелост, защото за тях да си жена, е сила, а не слабост. Те са главни героини в невероятни истории за разказване, но онова, което носят в себе си, е най-същественото, невидимо за очите.

Втората история от поредицата ни She`s The ONE 2023: Ultraviolet е разказ за жените героини със и без медицински престилки през погледа на отличената с няколко награди доц. Мария Юнакова - репродуктивен специалист, допринесъл с опита си в сферата както у нас, така и в чужбина. Тя издържа без проблем безсънните нощи, защото нейната мисия е да подчини уменията си на всички фази в женския свят с една-едничка крайна цел - създаването на нов живот.

***

- А сега? Какво трябва да направим?

- Нищо. Вече си гледаш детето.

- А кога трябва да дойда?

- Вече няма нужда да идваш. След една година ще дойдеш на профилактичен преглед.

- Няма да идвам скоро пак в болницата? Аз не съм свикнала да не идвам...

- Тогава ела, когато искаш. Да пием кафе.

Това е разговорът, който почти всяка една от пациентките на доц. Мария Юнакова провежда, преди да си тръгне от болницата със своето бебе на ръце. Те вече са близки. Създали са своята връзка. Споделят личния си живот. Знаят историите си.

Доцент Мария Юнакова плува повече от 15 години в дълбоките води на репродуктивната медицина. Употребявам това клише умишлено - защото всъщност плуването като спорт я формира от ранна детска възраст още от Спортното училище.

"Беше голяма част от моя живот, а сега намирам все по-малко време за плуване. Тренирала съм активно в Спортно училище. Плуването е формирало и трудовите ми навици. След като не станах достатъчно изявен и добър спортист и резултатите ми не бяха на задоволително за мен ниво, реших, че попрището ми е друго, защото ученето ми се отдаваше с много по-голяма лекота", споделя доц. Юнакова.

Не се притеснява да каже, че репродуктивната медицина не е детска мечта, а стечение на обстоятелствата.

Доц. Мария Юнакова е втората дама от селекцията She`s The ONE 2023: Ultraviolet

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Родена е в Стара Загора. Много добре си спомня, че до много късна възраст няма предпочитания с какво ще се занимава като професия и въобще за бъдещето.

"Винаги съм подхождала с отговорност и дисциплина. Важно беше да се справям добре в училище с всички предмети и общо взето, не съм имала затруднения. Дори в момента, в който реших, че ще кандидатствам медицина - което беше около 16-годишна възраст, нямах ясно изразено желание да ставам лекар. Не мога да кажа, че съм придобила моментално това усещане, по-скоро беше път, по който да тръгна и той да ме води. Имах огромни съмнения, че ще е много тежка и отговорна професия, както се и оказа. Просто имаше няколко варианта да избираш, ако се справяш добре с материала в училище в наше време - информационните технологии, не бяха модерни, така че изборът се свеждаше до право и медицина."

При нея този избор е предрешен - завършва Природо-математическата гимназия с профил "Биология".

"Бях повлияна от общата нагласа. Повечето мои съученици избраха "Медицина" и "Стоматология". Повечето от тях не станаха лекари. При мен бе стечение на обстоятелствата, а не призвание. Просто знаех, че ще мога да се занимавам добре с каквато и да е по-сериозна професия."

Признава, че това чувство за отговорност и дисциплина отнема от емоционалността и импулсивността ѝ, и то немалко.

"Така съм устроена. Доверявам се на силата на разума повече, отколкото на силата на емоциите и чувствата. Това е моята формула за успеха. Интересното е, че в момента наблюдавам моя син, който, въпреки че е мой син, е коренно различен от мен - изключително импулсивен и емоционален, не така последователен като мен. Аз се уча да приемам това, но се уча с търпение. От много малък е такъв и разбирам, че това си е до характер."

Менторите на нейния балансиран и привидно "хладен" характер определено са родителите ѝ, които създават устоите ѝ за отговорна роля към семейството и професията.

"Имам по-голяма сестра. Разликата ни е 5 години. Нейният житейски опит е служил за някакъв пример, на базата на който аз да избирам как да действам в моя случай. Това много повлия на формирането ми като характер. Тя, бидейки по-различна от мен, правеше грешки, а аз се учих от тях."

Това обаче не елиминира изцяло допускането на грешки в живота, подчертава доц. Юнакова.

"Не съм сигурна в изборите, които съм направила на 100% и в професионален план. Но гледам да не задълбавам в мислене и да гледам напред, а не назад ."

Под медицинската престилка остава жена и човек. Но това не означава, че тя е нейната броня, в преживяването на стреса покрай пациентите, който храни страховете им.

"Не мисля, че имам броня. Ние, лекарите, не успяваме да се предпазим. Зависи от човека под престилката, разбира се, но аз лично доста поемам от терзанията на пациентите. Моята броня е по-голяма информираност за това кога има реално причина за притеснения и умението да преценявам кога се отнася до лични опасения на самите пациенти, които не са основани на медицински причини. Опитът и знанията ми дават спокойствие, че в малък процент от случаите има реален проблем."

Именно това чувство за отговорност кара доц. Мария Юнакова да е изключително самокритична и да се съмнява във всеки момент дали правилно е преценила, или постъпила.

Доц. Мария Юнакова е втората дама от селекцията She`s The ONE 2023: Ultraviolet

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

"Това е огромна отговорност към живота на пациента - за изхода на неговото лечение. Усещаш се неудовлетворен, ако имаш неуспехи. Много пъти съм казвала, че успехите и удовлетворението, които са основна част от нашето ежедневие, остават на заден план, дори заради малък или дори временен неуспех. Неуспехът е това, което те терзае като лекар и се чудиш какво е трябвало да направиш, за да помогнеш. Трудно приемам неуспехите си, особено когато става въпрос за живот или както е в моята специалност - за нещо, което е толкова важно за жената - възможността ѝ да забременее и роди здраво дете. Затова и натоварването е много голямо."

Доц. Юнакова споделя, че всеки си има свой начин да се бори с тези моменти. Питам я има ли момент на неуспех, който е дамгосал душата ѝ. Щастлива съм да науча, че всъщност говорим за временни неуспехи и такъв няма.

"Всеки си има свой начин да се бори с тези моменти. По-голямата част от работата ми е свързана с положителни емоции и изход, който успява да ти даде увереност, че все пак очевидно правиш правилните избори. Дори и да си направил всичко необходимо, не можеш винаги да имаш положителен изход. Когато става въпрос за репродуктивните желания и намерения на жените, има обстоятелства, които не можем докрай да преборим. Все пак и природата, и съдбата имат своето място. Вярвам категорично."

Ключът на успеха в професията на медицинските специалисти е в стремежа им да се усъвършенстват непрекъснато и да усвояват новите знания. Да работят задълбочено, за да правят най-доброто, на което са способни.

"Оттам нататък ще стане каквото е писано, независимо от всичките ни усилия и безспорни действия", казва доц. Юнакова.

Осъзнава, че работата ѝ в известен смисъл е близка до божествената - усещането да погледне право в очите на щастливите майки, държащи в ръцете си своите първи дечица обаче е човешкото.

"Репродуктивната медицина носи това огромно удовлетворение да създаваш живота, да участваш активно в създаването му и когато си успял да проследиш тази здрава бременност и накрая включително да участваш в израждането на този живот - удовлетворението е невероятно. Съответно в погледите чета благодарност и радост. Моята специалност е много зареждаща енергийно. Има специалности в медицината, в които въпреки безкрайните усилия на лекарите изходът невинаги е успешен. При нас повече са положителните емоции."

От голям интерес за доц. Юнакова е не само физическото състояние, но и психиката на пациентите. Научава много за жената. Така например не може да си обясни защо някои жени, изминали трудния път на години опити за успешна бременност и износването на първото си дете, се подлагат отново на това изпитание втори и трети път.

"Много е интересно общуването с пациентите, защото освен медицинската част ти оценяваш и различни видове психика. Повече от 15 години в практиката са ме научили, че това трябва да се взима под внимание и подходът да бъде различен. Някои пациенти искат да си наставник, имат нужда да бъдат водени безпрекословно и да не се намесват в лечението на лекаря. Други са много информирани и критични и там трябва да допуснеш и тяхното участие, да взимат и те отношение. Много са различни..."

Доц. Мария Юнакова е втората дама от селекцията She`s The ONE 2023: Ultraviolet

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Хората са все по-информирани и все по-чувствителни поради тази причина, споделя тя. Това се оказва и по-интересно, но и безспорно по-трудно за работа.

"Наложеният в миналото авторитет на лекаря вече е поставян под съмнение. В наши дни сме често в ролята на партньор в пътя, по който вървим заедно с пациента за добро или зло".

През цялото време на този разговор и срещата ни телефонът звъни. Пациентка, която изпитва болки. Предстои процедура. Приемат я по спешност в болницата. Доц. Юнакова следи целия процес по телефона. Свързва се с колега, който я поема. Успокоява я. Получава обаждания от сестрите и асистентите си, които я уведомяват на свой ред за случая...

"Жените не избират сами да тръгнат по пътя на репродуктивната медицина, налага им се. Техният път е несравним с този на жените, които нямат такива проблеми. Пътят им е героичен, защото е белязан от изключително себеотрицание. Подлагат се на множество манипулации и интервенции. Отнема много време, часове, отнема много надежди и очаквания. Имали сме пациенти, при които настъпва спонтанна бременност, без никакви проблеми, и раждане, и впоследствие поради една или друга причина се налага да забременеят по трудния път. Несравнимо е. В единия случай бременността е щастливо събитие, а в другия - болезнен път до постигане на щастието. Да, тези жени са герои. Но когато имат подкрепа, не се отказват, дори пътят да е доста дълъг."

В биографията си доц. Юнакова има не само няколко награди, но и международни участия за обмяна на опит в репродуктивната медицина със специалисти от цял свят. Основен ментор в нейния живот е проф. Щерев.

"С него се срещнах, когато бях студент в трети курс по медицина и с когото работя оттогава досега непрестанно. Смея да кажа, че общуването с него през всичките тези повече от 20 години ме е формирало до голяма степен не само като лекар, но и като човек. Той е научил мен и колегите от екипа да се обучаваме и усъвършенстваме непрекъснато. Участието в международни научни форуми се случва няколко пъти годишно. Това е позволило много последователно да надграждаме и нашата практика тук, в България. Аз не смятам, че тя се различава от тази в Европа и съответно и резултатите са сравними по успеваемост на процедурите", казва доц. Юнакова.

Всъщност няколко пъти получи обаждания и от английски номер по време на интервюто. Да помага на хора от чужбина у нас да имат дете е част от практиката ѝ.

"В момента, в който се докажат и имплементират новостите в Европа, ние сме ги усвоили и ги прилагаме и в нашата практика. Работим на европейско ниво и като техники, и като апаратура, и като резултати."

Доц. Мария Юнакова е втората дама от селекцията She`s The ONE 2023: Ultraviolet

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Рядко има момент, когато не е на работа. Много често се налага и уикендите да е на линия.

"Нашият работен цикъл е подчинен на определени фази от цикъла на жената, с които ние трябва да се съобразим. Не можем да планираме процедурите си в удобно за нас време. Планираните отпуски и свободното време прекарвам със семейството си и с тесен кръг приятели. Тези срещи редовно ни захранват с енергия и ни разтоварват. И приятелите ми са лекарки, но си говорим за по-лежерни неща", смее се доц. Юнакова.

Покрай интензивната работа и обучението си казва, че има няколко морално-етични въпроса за медицината на бъдещето, които могат да имат отрицателен аспект - като навлизането на изкуствения интелект, дълбочината на генетичните изследвания и възможностите за селекция и променяне на гените.

"Не мога да преценя дали не е заради по-консервативното ми мислене, свързано с възрастта и леко ретроградно изоставащо, защото виждам, че младите хора приемат много по-отворено тези иновативни проучвания. Аз пак казвам, може би защото съм от по-старо поколение, че има известни опасения относно възможността на тези нови техники и възможности, които науката дава. Затова съм със смесени чувства по отношение на тяхното въвеждане и навлизане в медицината. Опасявам се как ще бъде упражнен контролът в дълбочината на това навлизане."

Медицината, една от най-хуманните професии, трябва да е по-близо до природата, отколкото до технологията, казва тя. Съвременни технологии позволяват и се развиват в посока да заобиколим естествения подбор, биологията и еволюцията.

"Опасявам се дали това няма да ни промени прекалено в един момент. Селекцията на гени, така наречените дизайнерски бебета например, ще промени генофонда и може да наруши общото здраве на човешката популация. Трябва да сме много внимателни да не се унищожим вместо размножим. Идеята на тези изследвания бе да се предотвратят тежки и нелечими заболявания, но се поставя въпрос кое заболяване е тежко?"

Така например социалните заболявания като диабет и хипертония могат да се регулират и с мерки по отношение на начина на живот, активен двигателен режим, редукция на тегло и здравословен хранителен режим.

"Не можем да предпазим на 100% човечеството, ако самите човеци не се включат активно в грижата за своето здраве."

Какво е нужно да знаят хората, вървейки в своя живот, питаме доц. Юнакова:

"Като репродуктивен специалист използвам всяка възможност да апелирам към мъжете и към жените да се замислят и подготвят, когато желаят да създадат потомство. Първата стъпка е промяна в начина на живот за 3-6 месеца, преди да се пристъпи към бременност. Здравословният начин на живот, включващ активен двигателен режим, поддържане на оптимално тегло със здравословно хранене и въздържание от употреба на алкохол и цигари предопределят създаването на здраво поколение. Много от заболяванията са заложени още във вътреутробното развитие. Във формирането на яйцеклетката и сперматозоида. Това трябва да е сведено до знанието, младите хора и бъдещите родители да са запознати."

Доц. Мария Юнакова е втората дама от селекцията She`s The ONE 2023: Ultraviolet

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Датчаните имат своята Хюга за щастие, а японците - Кайзен за развитие. Философията на доцент Мария Юнакова съвпада по-скоро с тази на южните култури - събиране с приятели, хубава храна, интересни разговори... Малките неща, съществените, ултравиолетовите, невидими за очите.

*** She`s the ONE 2023 се реализира с подкрепата на

Baileys, Danhson, Гелоривойс, Subaru,

DEVIN, Виши, L'Oreal Paris, Dove Self-Esteem project и Verano Azur!

#URBN Team:

PM: Жаклина Братанова

Интервю и концепция: Кристина Димитрова

Dir.bg Video Production Crew: Ангел Юруков//Тедд Георгиев//Рени Веселинова

Снимки: Радина Ганчева

Грим: Росина Георгиева

Коса: Натали Иванова

Стилист: Александрина Дерменджийска

Гардероб:

Костюм Marella, Магазин Marella, Сердика Център 

Aксесоари: H&M и личен архив на стилиста

Обувки - Zara @zara

Локация: Ресторант "Рембранд"

***

През 2019 година информационният портал Dir.bg стартира традицията да дава сцена на популярни и непопулярни личности от различни сфери, които са пример за успех, справяне с живота и активна дейност в обществото. Събитията She`s The One през март 2019 и He`s The MAN през ноември същата година дадоха началото на културна традиция с кауза, която привлича най-успешните хора в България, които разказват личните си истории и научените житейски уроци. През 2022 година открихме и лимитираната серия инзтервюта с Жените в Бизнеса - She`s The ONE in Business Limited Edition, която ще финишира през м. май 2023 г. със специална изложба!

Каузата е простичка - да акцентираме върху добрите примери в българското общество!

В разноцветна селекция на интересни, стойностни, вдъхновяващи и успешни жени, които носят своите послания и орисии, през 2019 и 2020 година се включиха големите български актриси Стоянка Мутафова и Татяна Лолова, сценаристът Ваня Николова, актрисата Биляна Петринска, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, собственикът на Ivet Fashion Ивет Григорова, керамикът и парижки възпитаник Екатерина Лашова, човекът кауза Аделина Банакиева, основателят на фондация "Диви животни" Любомила Кривошиева, дрифт пилотът Ива Русинова, журналистката Десислава Стоянова, д-р Кристина Чачева, покорилата Еверест Петя Колчева, писателката Здравка Евтимова, създателят на списание EVA Биляна Савова и жената кауза Надежда Дерменджиева.

През 2021 година She`s The ONE бе достъпнo събитие за всеки в Интернет! В приятна атмосфера бяха проведени незабравимите и интимни разговори с жените, които разкриха душите си и заговориха открито за собствените си провали, за дълго пазените си тайни, за мислите си, страховете си и най-пълното си щастие. Това бяха абсолютната Тя Стефания Колева, Бялата лястовица Мария Силвестър, Спасяващата животи, преди да са се родили, д-р Марина Михова, Жената Шива Жасмин Маджид, Голямата Таня Богомилова и Мастър шеф Мария Жекова.

През 2022 година подготвихме не по-малко невероятни истории! За четвърта поредна година 8 дами се сдобиха с дизайнерските плакети, попаднали в ръцете им заради техните особени заслуги към обществото, в което живеем. Това бяха актрисата Maрия Каварджикова, писателката Мария Лалева, издателката Жаклин Вагенщайн, психотерапевтът Мадлен Алгафари, шампионката по карате Ивет Горанова, основателят на първата стрийминг платформа за визуално и сценично изкуство у нас 7Arts.bg Адрияна Петкова, емблемата на борбата срещу домашното насилие Цветелина Цекова и гуруто на майките Ася Демирева.

Колаж: Петя Александрова/Графика: Александрина Дерменджийска

 

Следете специалните UltraViolet фотосесии и интервюта, както и кратките видеа с нашите 6 Супер Дами всеки понеделник и всяка сряда през март, за да разберете не само рецептите им за качествено оцеляване, но и тайните от ежедневието им!

Интервютата може да намерите на страницата на Dir.bg и #URBN! Последвайте ни и в социалните мрежи!