#През 2023 г. She`s The ONE празнува малък юбилей - пет години, в които се превърна в традиция за Dir.bg. В поредица "Ултравиолетови" ще ви представим лични интервюта на онези уникални Жени, оставили своя отпечатък по нашето Съвремие! Те притежават свръхчовешки качества и възприятия, но са останали заземени в процеса на издигането си. Преминали са през обрати и премеждия, но са запазили чисти и ясни гласовете и позициите си. Не им липсва смелост, защото за тях да си жена, е сила, а не слабост. Те са главни героини в невероятни истории за разказване, но онова, което носят в себе си, е най-същественото, невидимо за очите.

Четвъртото интервю от поредицата She`s The ONE 2023: "Ултравиолетови" е с диамантената гимнастичка Симона Дянкова - капитан на историческия ни ансамбъл по художествена гимнастика, който ни донесе златото на Олимпиадата Токио 2020, която се проведе през лятото на 2021 г. Нейната супер сила е да не се отказва, дори да е чула няколко пъти "Не", и да обединява.

***

"Още от самото начало не бях от онези гимнастички, на които възлагат най-големите надежди. Много ми беше трудно да вляза в националния отбор. Явявах се много пъти и все не бях приета. Моята треньорка, Филипа Филипова, се шегуваше с мен, казвайки ми: "Ами ще се явяваме, докато те приемат. Помня колко бях щастлива, когато се класирах. Но пък не ме взеха в София и останах във Варна. Завърших гимназия и получих предложение да стана резерва на тогавашния отбор, който се подготвяше за олимпиадата в Рио. Няколко години бях резерва. Но моята треньорка виждаше, че имам желание да играя. Виждаше, че мога. Предложи ми да се върна като индивидуална състезателка. Бях в доста напреднала за художествената гимнастика възраст, но се върнах отново във Варна. За да добиеш представа, през 2021 в Токио едно от момичетата стана олимпийска шампионка на 21, а аз на тази възраст още не бях в основен състав в националния отбор", споделя Симона Дянкова.

Родена е във Варна. Детството ѝ е малко по-различно от това на другите деца. Когато е на 6 години, майка ѝ, Ани, я води в залата по художествена гимнастика.

"Свободното ми време минаваше там. Беше ми трудно да съчетавам гимнастиката и училището. Тренирах редовно, всеки ден, бях в нормално училище, а не в спортно, до 12-и клас. Случвало се е много пъти да заспивам над учебниците. Помня, че веднъж бях заспала, докато уча, и се бях събудила в паника. Часовникът показваше 10! Помислих, че е 10 сутринта и започнах да викам: "Мамо, закъснях за тренировка". А то било вечер", смее се Симона.

Въпреки това се справя с ангажиментите си. Затова и е добър пример за малките деца, които трябва да избират дали да тренират, или да учат.

"Могат да се съчетават успешно двете, щом аз съм успяла", казва Симона. "Помня, че децата след училище винаги оставаха да играят, което много ми тежеше, защото знаех, че трябва да ходя в залата. Просто го бях приела. Усещах, че е моят път. А и мен ме бяха възприели така, като по-различна в училище: "Тя е гимнастичка. Ходи по състезания". Може би ми харесваше именно това, че бях различна."

Симона Дянкова в специална фотосесия за She`s The ONE 2023: UltraViolet

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

Сега вече е друго. След успеха в Токио хората гледат на нея и съотборничките ѝ с огромно уважение. Сега е различна заради участието си в спортната история на България. Златните медали от олимпиадата в Токио са първите в художествената гимнастика за България, но и първите ни за колективен спорт. Когато Симона се разхожда с гимнастичките от отбора, хората озвучават стъпките на диамантените момичета с аплодисменти. Децата се снимат с тях.

"Приела съм като лична мисия да вдъхновявам и мотивирам малките деца да тренират, да не се отказват от целите си, защото аз имах много трудности, през които съм преминала. Точно заради това, че бях упорита, постигнах крайната си цел."

Маркирахме някои от трудностите в колата ѝ, докато пътуваме към "Рембранд".

Мечтата ѝ започва да се сбъдва трудно, бавно и късно, но не прекалено късно.

Вярва, че има свой пазител на небето. Споделя, че много е искала татко ѝ да се гордее с нея след олимпийските игри. Надява се да я гледа отгоре и да се радва.

"Наистина ми беше много трудно. Бях 10-годишна, когато загубихме баща ми. Помня, че мама беше човекът, на когото му беше най-трудно. Тя трябваше да се грижи за мен и за сестра ми Полина. Не ни лишаваше от нищо. Когато бях малка и исках да се откажа от гимнастиката, тя беше човекът, който ме връщаше в залата. Наскоро отново се шегуваше с една моя редовна реплика от онова време: "Мамо, напомни ми утре сутринта, че съм отказала". Всяка вечер се отказвах и на следващия ден отивах отново в залата. Но по-нататък, когато пораснах, и мама виждаше как се боря и все не успявах, тя ми се молеше да се откажа, защото виждаше, че не се получават нещата. Тогава аз бях тази, която имах хъса, желанието, суперсилата и исках да стигна до края. Да видя какво ме чака."

Майка ѝ Ани, сестра ѝ Полина, личната ѝ треньорка Филипа Филипова и приятелят ѝ - футболистът Никола Яначков, са тези, които преживяват наравно с нея всички състезания.

Симона Дянкова в специална фотосесия за She`s The ONE 2023: UltraViolet

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"С Никола сме заедно близо 9 години. Имам едно клипче как близките ни в България гледат олимпийските игри в Токио. Никола целият се тресе, а всички се шегуват: "Колко чорапи изплете?". Но наистина съм успяла и на него да предам от това напрежение. Доста време след олимпиадата той ми каза, че е сънувал кошмар, че състезанието още не е свършило" , споделя Симона.

Признава, че е огромно напрежението да представяш България пред цял свят.

"Аз бях и капитан на отбора. Наистина така се случи, че може би пътят ми е бил неслучайно такъв, за да мога да стигна до целта си в точния момент, да се запозная точно с тези момичета, да съм при точно тази треньорка - Весела Димитрова, която създаде точно тези съчетания шедьоври, заради които ни заобича целият свят. Няма нищо случайно, така е трябвало да стане, за да изградя характера си такъв, какъвто е в момента. Така се получи магията да спечелим златния медал, който досега българската художествена гимнастика не е имала. Както и български колективен спорт."

Винаги е била много усмихнат и ведър човек. Не възприема живота си като някаква древногръцка трагедия, напротив.

Трудности има винаги.

Симона Дянкова в специална фотосесия за She`s The ONE 2023: UltraViolet

Снимка: Радина Ганчева за #URBN/Dir.bg

"Много пъти преживявам момента, в който докоснах златния медал. И сега, но и преди да го получа. Визуализирала съм го. Мечтала съм го. Усещах го с цялото си тяло. Когато се случи, беше истински хаос. Помня, че нито една от нас не знаеше къде се намира от щастие, а аз виках: "Стана! Получи се!", все едно беше магия, която правя. Огромна радост е да сбъднеш мечтата си след толкова време и усилия. Още повече че бяхме сред силни отбори като Русия, които не си даваха златния медал. Много пъти сме си мислили и са ни казвали, че сме най-добри, но други получаваха отличията. Накрая се преборихме точно на олимпиадата! Това беше нашата абсолютна цел от момента, в който ни събраха.

Не Европейско, не Световно, а Олимпиада!

Европейското във Варна непосредствено преди Токио е всъщност крачка назад, за да се засилят за победата, защото тогава падат от... самите себе си.

"Преживяхме го доста трудно. Грешката беше наша и това може да се случи и на най-подготвените. Тогава Илияна Раева ни събра при нея и мислехме всички, че ще ни се кара и че ще е тежък разговор, но бе доста позитивно. Искаше всяка една да вдигне тост, а всяка една го вдигаше в чест на предстоящата олимпиада."

Симона Дянкова е на 26 години, когато с ансамбъла триумфират.

Симона Дянкова в специална фотосесия за She`s The ONE 2023: UltraViolet

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Художествената гимнастика е доста еднообразен спорт, не сме като футболистите да играем и след 30. Когато се подготвях за олимпиадата, настъпи и пандемията, така че и това го преживяхме - цикълът за подготовка бе вместо четири пет години. Беше голям шок, защото изведнъж, както си тренираме и мислим за предстоящата олимпиада, тя се отменя. Не тренирахме 2 месеца - бяхме затворени по домовете. Помня, че тренирах всеки ден в хола с уред, който нямаше как да хвърлям, но просто колкото съчетанията да останат в тялото и да не излизам от форма. Имахме година без нито едно състезание. Това за нас беше ужасно, защото състезанията са подарък. Тренировките бяха най-тежкото, което трябваше да издържим, за да изпитаме емоцията и хубавите моменти. За един спортист е трудно да запази мотивация, когато го няма адреналинът от състезанията. Най-тежкото за мен бяха слуховете, че олимпиадата въобще няма да се състои. Не разрешавах на никой да споменава тази тема. Не си представях как това ще се случи, имаше статии, че първата ще е чак през 2024 в Париж. Много бе трудно да слушам, защото толкова години мечтая и се готвя за нея и накрая да ми се размине?!"

Когато пристигат в олимпийското село, Симона и съотборничките ѝ са от най-щастливите хора на Земята.

"Беше странно, навсякъде бяхме с маски. Влизането в Япония беше нива на 10 нива. Няколко часа на летището, докато влезеш в страната. Напрежението растеше и защото всяка сутрин ти правят тестове и вариантът някой от тях да излезе положителен, въпреки че си в олимпийското село, съществуваше. Беше различна олимпиада, нямахме публика"...

Поглеждайки назад, по-малко от две години по-късно пандемията е като отдавна гледан филм. Светът се променя толкова, че вече никъде няма нужда от маски и тестове.

Симона Дянкова в специална фотосесия за She`s The ONE 2023: UltraViolet

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

Сега предстоят други два филма за Симона и диамантените момичета - два филма за олимпийските игри, в които момичетата са в главната роля.

"За да стана капитан на отбора, причина е моята суперсила - да обединявам. Още от лагера, в който ни събраха, аз имах тази роля. Да се сплотим и усетим като един отбор. Избраха ме главно защото съм и най-голяма. Приемала съм ги всички като мои сестрички. Винаги съм им казвала, че най-важното е да изговаряме проблема. Да си го казваме веднага, да не се замита под килима, за да не стават по-големи проблеми. Не се е появявал такъв, защото и петте бяхме много нахъсани, живеехме за тази мечта."

Има ли вече нова мечта Симона Дянкова, след като приключи със спортната си кариера?

"Животът ми вече е разнообразен. Преди пътуванията ни бяха свързани само със състезания. Виждахме само хотела и залата. Сега пътувам много - предстои ми пътуване до Индия и с момичетата отново до Япония. Навсякъде ни посрещат с голямо възхищение. До Мексико ходих сама, до Сингапур с момичетата. Доста по-интересно е. Направихме и фирма - "Диамантите", и водим мастър класове по света.

Завършвам журналистика. Винаги съм си представяла да работя в телевизия, да съм пред камера. Така са ми казвали и всички, но засега нямам изграден план. Нямам нова, толкова грандиозна мечта като олимпийския медал, но имам нови цели."

Медалът е на почетно място, в кътче от спомените на Симона с най-големите ѝ постижения. Често го носи с нея по света и винаги настава суматоха на летището, когато я проверяват.

Симона Дянкова в специална фотосесия за She`s The ONE 2023: UltraViolet

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Минава скенера и охраната иска да види какво е това голямо и масивно нещо. Събират се хората около мен, искат да го пипнат..."

Сега се шегуват с репликата:

"Мамо, напомни ми утре, че се отказах".

"Напомни ми", защото знаех, че утре пак ще съм на тренировка. Не съжалявам за нищо, което съм пропуснала. Дори тези пет години, в които животът ми протичаше в залата. Беше ми даден шанс, за който много съм се борила и когато стигнах до националния отбор, винаги съм била много отговорна към това, което правя. Не съм си и мислила да съжалявам или да мрънкам. Дава се такъв шанс на много малка хора и просто от теб зависи."

Симона Дянкова в специална фотосесия за She`s The ONE 2023: UltraViolet

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

Харесва ѝ работата с малки деца. Старае се да разбие много митове за художествената гимнастика и спорта.

"Възможно е да ходиш на училище и да срещаш връстници, не само спортисти. Средата е важна, защото когато един ден вече не си в залата, ще ти е по-сложно да общуваш с хората. Разбира се, това да си упорит и да не се отказваш в трудностите, е важно, защото някои се отказват след първия провал. Може да не се получават нещата дълго време, защото или не правиш нещо както трябва и можеш да дадеш още от себе си, или просто още не е дошъл моментът и те чака нещо много по-голямо."

Вярва, че тя и диамантените момичета от ансамбъла могат да са добрият пример за младото поколение, на фона на всичко, от което сме заобиколени и което не искаме децата ни да виждат.

Симона Дянкова в специална фотосесия за She`s The ONE 2023: UltraViolet

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Ние, спортистите, сме минали през много трудни неща, не сме били безгрижни, но сме имали цели, постигнали сме ги и това ни е отворило много врати в момента. Изградили сме се като личности, което според мен е много важно!"

*** She`s the ONE 2023 се реализира с подкрепата на Baileys, Danhson, Гелоривойс, Subaru,

DEVIN, Виши, L'Oreal Paris, Dove Self-Esteem project и Verano Azur!

#URBN Team:

PM: Жаклина Братанова

Интервю и концепция: Кристина Димитрова

Dir.bg Video Production Crew: Ангел Юруков//Тедд Георгиев//Рени Веселинова

Снимки: Радина Ганчева

Грим: Росина Георгиева

Коса: Натали Иванова

Стилист: Александрина Дерменджийска

Гардероб:

Рокля Marella; Магазин Marella, Сердика Център 

Aксесоари: H&M 

Обувки - Личен архив

Локация: Ресторант "Рембранд"

***

През 2019 година информационният портал Dir.bg стартира традицията да дава сцена на популярни и непопулярни личности от различни сфери, които са пример за успех, справяне с живота и активна дейност в обществото. Събитията She`s The One през март 2019 и He`s The MAN през ноември същата година дадоха началото на културна традиция с кауза, която привлича най-успешните хора в България, които разказват личните си истории и научените житейски уроци. През 2022 година открихме и лимитираната серия инзтервюта с Жените в Бизнеса - She`s The ONE in Business Limited Edition, която ще финишира през м. май 2023 г. със специална изложба!

Каузата е простичка - да акцентираме върху добрите примери в българското общество!

В разноцветна селекция на интересни, стойностни, вдъхновяващи и успешни жени, които носят своите послания и орисии, през 2019 и 2020 година се включиха големите български актриси Стоянка Мутафова и Татяна Лолова, сценаристът Ваня Николова, актрисата Биляна Петринска, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, собственикът на Ivet Fashion Ивет Григорова, керамикът и парижки възпитаник Екатерина Лашова, човекът кауза Аделина Банакиева, основателят на фондация "Диви животни" Любомила Кривошиева, дрифт пилотът Ива Русинова, журналистката Десислава Стоянова, д-р Кристина Чачева, покорилата Еверест Петя Колчева, писателката Здравка Евтимова, създателят на списание EVA Биляна Савова и жената кауза Надежда Дерменджиева.

През 2021 година She`s The ONE бе достъпнo събитие за всеки в Интернет! В приятна атмосфера бяха проведени незабравимите и интимни разговори с жените, които разкриха душите си и заговориха открито за собствените си провали, за дълго пазените си тайни, за мислите си, страховете си и най-пълното си щастие. Това бяха абсолютната Тя Стефания Колева, Бялата лястовица Мария Силвестър, Спасяващата животи, преди да са се родили, д-р Марина Михова, Жената Шива Жасмин Маджид, Голямата Таня Богомилова и Мастър шеф Мария Жекова.

През 2022 година подготвихме не по-малко невероятни истории! За четвърта поредна година 8 дами се сдобиха с дизайнерските плакети, попаднали в ръцете им заради техните особени заслуги към обществото, в което живеем. Това бяха актрисата Maрия Каварджикова, писателката Мария Лалева, издателката Жаклин Вагенщайн, психотерапевтът Мадлен Алгафари, шампионката по карате Ивет Горанова, основателят на първата стрийминг платформа за визуално и сценично изкуство у нас 7Arts.bg Адрияна Петкова, емблемата на борбата срещу домашното насилие Цветелина Цекова и гуруто на майките Ася Демирева.

She`s the ONE 2023 се реализира с подкрепата на Baileys, Danhson, Гелоривойс, Subaru, DEVIN, Виши, L'Oreal Paris и Dove Self-Esteem project!

Колаж: Петя Александрова/Графика: Александрина Дерменджийска

Следете специалните UltraViolet фотосесии и интервюта, както и кратките видеа с нашите 6 Супер Дами всеки понеделник и всяка сряда през март, за да разберете не само рецептите им за качествено оцеляване, но и тайните от ежедневието им!

Интервютата може да намерите на страницата на Dir.bg и #URBN! Последвайте ни и в социалните мрежи!