През 2023 г. She`s The ONE празнува малък юбилей - пет години, в които се превърна в традиция за Dir.bg. В поредица "Ултравиолетови" ще ви представим лични интервюта на онези уникални Жени, оставили своя отпечатък по нашето Съвремие! Те притежават свръхчовешки качества и възприятия, но са останали заземени в процеса на издигането си. Преминали са през обрати и премеждия, но са запазили чисти и ясни гласовете и позициите си. Не им липсва смелост, защото за тях да си жена, е сила, а не слабост. Те са главни героини в невероятни истории за разказване, но онова, което носят в себе си, е най-същественото, невидимо за очите.

Третата ни среща в She`s The ONE 2023 разказва за невероятния път на една дама, записала името си в историята като първата жена, ректор на Пловдивския медицински университет - проф. д-р Мариана Мурджева. Tя е лектор и екзаминатор по микробиология и клинична имунология на студенти в МУ - Пловдив, с над 450 ч. годишна учебна заетост. В академичната общност често я определят като иноватор и визионер. Гост-лектор по програма "Еразъм" в гр. Мартин (Словакия), Бидгошч (Полша), Лисабон (Португалия). Автор и съавтор на 14 учебници и учебни помагала за студенти и специализанти в медицински университети и над 185 научни публикации и над 250 научни участия в национални и международни конференции и конгреси. Член на редколегията на сп. Folia Medica, Biotechnology and Biotechnological Equipment, Acta Microbiologica Bulgarica.

***

Oще в първите минути от срещата ни научавам къде се таи пиететът към медицината - в родовите ѝ корени.

"Семейството ми е свързано с медицината вече 3 поколения", споделя проф. Мурджева. "Баща ми е първият лекар във фамилията - със специалности по хирургия и урология. Той е и първият началник на самостоятелната клиника по урология при Висшия медицински институт в град Пловдив. Почина твърде рано - на 61 години. Но в роднинското и приятелското обкръжение на родителите ми винаги е имало медици - леля ми (интернист-ревмокардиолог и ендокринолог), моят калеко (рентгенолог), братовчедка (медицинска сестра), семейни приятели - анестезиолози, хирурзи, акушер-гинеколози... Роднинските събирания и приятелски срещи в детството ми винаги бяха придружени и с кратки консултации за интересни и заплетени клинични случаи, в които всеки съсредоточено и ангажирано се стремеше да участва в обсъждането. Този непонятен медицински език, готовността по всяко време да се отзовеш на болката и страданието, дори денонощно и по време на всякакви празници, бяха пленителни. Не е учудващо, че аз и брат ми поехме по пътя на медицината, а после и децата ни. Всички с изключение на мен са хирурзи. За отбелязване е, че и моята малка внучка на прощъпалника си грабна лекарските слушалки."

Казаното дотук обяснява убежденията на проф. Мариана Мурджева, че стремежът към определена цел се възпитава още от ранна детска възраст. Според нея не става въпрос за неистово желание или инат, а за осъзната необходимост да постигнеш резултат - реален и нужен, не самоцелен.

"Много е важно този стремеж да е "подплатен" с изпълними възможности на личността и обкръжаващия свят. Тук самооценката също е много важна, но тя се възпитава в семейството. Да се стремиш към нещо, означава да разбираш дали може да го постигнеш при дадени обстоятелства, да преценяваш риска за неуспех, да бъдеш максимално аналитичен и обективен".

За нея най-важните семейни ценности са:

Oбичта, разбирателството, грижата за близките и лоялността

"Да помагаш на семейството си е не само отговорност, но и една от най-големите радости в живота; удовлетворение от споделените мигове и невероятното чувство, че има на кого да се опреш."

Kой е първият ѝ голям успех?

"Не мога да си спомня точно или да го класифицирам като голям", отбелязва. "В кариерно отношение може би успехът на една ученическа олимпиада по биология, класирането ми в Английската гимназия в Пловдив, а после в университета и спечелването на стипендия за научна работа в лондонски институт... Толкова много конкурси, изпити и предизвикателства е имало през десетилетията, че трудно се помнят всички."

Много са и важните уроци, които тя е усвоила в първите 7 години: да обичаш близките си, да помагаш, да бъдеш честен към себе си и към околните, да не се отказваш и да не се предаваш пред трудностите, да бъдеш упорит, да отстояваш принципите си почтено.

"Лъжата и предателството са били заклеймявани винаги в семейството ни. Родителите ми бяха искрени и дълбоко почтени хора и се стремяха да ни възпитат в различни добродетели и най-вече във вяра в собствените ни възможности."

Проф. Мурджева се влюбва в микробиологията като студентка по медицина във втори курс.

Проф. д-р Мариана Мурджева е първата жена ректор на Пловдивския медицински университет

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

"Асистент ми беше достолепна дама - д-р Спасова. Строга, но разказваше с обич за невероятния свят на микроорганизмите. Проф. Спартак Хаджиев беше занимателен и истински академичен лектор. Станах и кръжочничка по имунология с ръководител проф. Христо Тасков. Той ми вдъхна любов към имунологията, която тогава не беше обособена като самостоятелна учебна дисциплина. По-късно участвах с доклади на национални и международни конкурси и се ориентирах и към тази наука."

Решението да се занимава с медицина ѝ коства много четене, много изпити, много време над записки, статии, учебници, проекти, но и много успехи.

"Отказваш се от едно, получаваш друго, обаче удовлетворението от постигнатото е голяма емоция. Особено когато е споделено с близки хора, с приятели и съмишленици."

Избира академичния път отново покрай семейния пример - баща ѝ е преподавател - доцент по урология в университет, а майка ѝ - гимназиален учител по физика.

"Преподаването беше част от техния професионален живот. Баща ми се занимаваше и с наука. Защити успешно две дисертации. Личният пример в семейството беше завладяващ. После в университета срещнах преподаватели и учени, които ме запалиха за изследователска дейност. Бях кръжочничка последователно в две катедри - по биология и по микробиология и имунология, с индивидуални научни планове."

Винаги е осъзнавала, че ще е необходимо да се бори срещу връзкари, стереотипи и клишета

"Винаги съм знаела, от детските си години, че това е правилният път - да се бориш за правотата си, да разчиташ на собствените си сили, а ако не успееш - да опиташ пак, стига да прецениш правилно възможностите си. Но не съм сама - работя в екип с прекрасни съмишленици - достойни млади хора и утвърдени личности, а в приятелското ми обкръжение имам до себе хора с подобна ценностна система - открити, борбени, искрени. Става ми чак неудобно, когато и сега срещам бездарни млади хора или амбициозни родители и роднини, които се гърчат в безсрамни опити да се "наместят" в удобна за тях среда с ходатайства и без капчица принос, прегазвайки закони и правила, не осъзнавайки собствената си посредственост. И още по-странно е, че някои от тях са безмерно отмъстителни, когато не успяват да се наредят с връзки или да наложат с натиск протежетата си. Смирението им е чуждо, а стремежът към самоусъвършенстване - непознат. Някои са осакатени отрано за цял живот", споделя проф. Мурджева.

Сплотеният екип, с който работи в предишното успешно управление на МУ - Пловдив, е основната ѝ мотивация да се кандидатира за поста ректор и да влезе в 70-годишната му история като първата жена ректор.

"Заедно с други мои колеги в продължение на 8 години бяхме рамо до рамо с нашия предишен ректор - проф. д-р Стефан Костянев. Бях избрана от академичния съвет за заместник-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност. И въпреки че вече имах преди това 4-годишен стаж като заместник-декан в един от факултетите, тези 8 години бяха истинска школа за управление, за издигане академичното ниво и престижа на университета. Започнахме и завършихме успешно много национални и международни проекти, задълбочихме професионалните контакти с чуждестранни институции, университети, лектори и учени, създадохме научноизследователски институт, вдъхнахме социален и културен живот в университета. На второ място - придобитите значителен опит и знания бяха сериозен мотив да се надгради постигнатото, да се затвърдят и да се умножат успехите, да се придаде акцент върху качеството на обучение, да се разработят нови изследователски, образователни и инфраструктурни проекти и програми. Не на последно място, трябваше да бъдат пресечени зараждащите се неистови усилия от страна на някои да направят университета придатък на други структури, да променят академичния път на развитието му за сметка на определени бизнес интереси, свързани и с лично облагодетелстване. Окуражаваща беше подкрепата тогава, а и сега на много хора от академичния и административния състав на университета, че доброто трябва да продължи и в следващия мандат.

В същата година, когато проф. Мурджева заема поста ректор, Урсула фон дер Лайен оглави ЕС, а Кристалина Георгиeва - МВФ.

Настана ли времето, в което най-накрая лидерството на жените е добре прието?

"Не мисля, че лидерството на жените в нашето съвремие се приема зле. В нашия университет има много жени управленци - зам.-ректори, зам.-декани, ръководители на катедри, директори, началници на отдели. Те показват убедително, че могат да работят наравно с мъжете, че могат да бъдат и по-гъвкави и упорити, но и не по-малко успешни. Подобна тенденция се наблюдава и в други структури у нас и по света."

Често определят проф. Мурджева като иноватор и визионер. И факт е че повече от 4 години Пловдивският медицински университет е най-добрият в обучение по медицина.

Проф. д-р Мариана Мурджева е първата жена ректор на Пловдивския медицински университет

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Какви обаче са нейните заслуги в управлението му?

"През последните години заедно с моя екип продължихме устойчивия напредък на МУ - Пловдив. Имахме обаче много предизвикателства и трудности през този период - епидемията от COVID-19, принудителното въвеждане на онлайн обучение за известно време, няколко промени в законите и опитите за бързи реорганизации във висшето образование, за които мнозина висши училища не бяха готови."

Искрена е, че е горда с факта, че вече 5 поредни години МУ - Пловдив, заедно с МУ - София, заема първо място в рейтинговата система на висшите училища в професионално направление "Медицина", а от миналата година е първенец и в "Обществено здраве".

"Едно от големите ни постижения е, че се класирахме в групата на научноизследователските университети в страната и това ни даде възможност да разработим амбициозна Стратегическа програма за иновации и изследвания за няколко години занапред. Стартирахме и нови образователни програми - някои от тях съвместни с други висши училища. Нов момент е създаването на програма за медицински аспекти на речевата патология с американски партньори. Центърът за професионално обучение започна обучение на асистенти на лекаря по дентална медицина и съвместно с преподаватели от Тексаския технологичен университет в Ел Пасо - и на парамедици трето ниво. Разшири се проектната дейност по програми "Еразъм+" и "Хоризонт Европа". Подобри се комуникацията със студентите, които са определящ фактор - коректив в качеството на обучението с разумните си сигнали, предложения и контрол върху учебния процес. Процесът на отвореност към обществото продължи - университетът е място за споделяне не само на специфични резултати от академичната дейност, но и насочване на социални и културни събития към хората извън висшето училище. Искам да благодаря на всички онези мои колеги и студенти за това, че оценяват усилията ни, че помагат според възможностите си за реализиране на целите ни и споделят миговете на трудности, радост и удовлетворение, за доверието, за партньорството и непреклонната вяра в силата на МУ - Пловдив."

Тя, както и съмишлениците ѝ, са изправени и пред препятствията на българското образование. Едно от най-важните е намаляващият брой на кандидат-студенти според демографските анализи.

"Това ще се стовари със сила само след няколко години, когато някои български университети не ще могат да запълнят значителна част от бройките си. Отсега трябва да се мисли за подходи за оцеляването им. Липсата на компетентна държавна намеса оставя университетите да се справят сами и някои влизат в бясна надпревара и стремеж към откриване на "скъпи" и "търсени" направления като медицина и педагогика, без да имат опит, човешки ресурс и материална база за осигуряване на качествено обучение. Безразборното разкриване на нови направления, факултети и филиали не е решение. Второ, промените в критериите за акредитацията на висшите училища се чакат отдавна и те трябва да бъдат направени час по-скоро при облечени и обективни условия, за да не превръщат акредитациите в субективно оценяване и излишна бумащина", пояснява тя.

Проф. д-р Мариана Мурджева е първата жена ректор на Пловдивския медицински университет

Снимка: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Непроменената от години формула за държавната субсидия на студентите по държавна поръчка е друго препятствие, което поставя някои висши училища в недофинансиране, споделя още проф. Мурджева.

"Липсата на ясен и ефективен контрол върху плагиатството на научни резултати е друг проблем, който чака решение."

Това, което би казала на поколенията след нея, с интерес към микробологията и имунологията е, че това са две съвременни науки, без които задълбочените и модерни познания за биологичните процеси са невъзможни.

"Ако изберат да се развиват в тях и им се отдадат със страст и упоритост, ще са щастливи и удовлетворени от резултатите."

След себе си като ректор и ръководител на катедра мечтае да остави можещи, знаещи и работещи личности, които да успеят да надградят добрите резултати, но и да предложат и реализират нови инициативи. Да усещат, че МУ - Пловдив, за тях е кауза.

"В личен план мисля, че ще бъде по-лесно. Добрите дела за близките - роднини и приятели, се помнят, защото общият дух и духовност ни свързват дълбоко."

*** She`s the ONE 2023 се реализира с подкрепата на

Baileys, Danhson, Гелоривойс, Subaru,

DEVIN, Виши, L'Oreal Paris, Dove Self-Esteem project и Verano Azur!

 

#URBN Team:

PM: Жаклина Братанова

Интервю и концепция: Кристина Димитрова

Dir.bg Video Production Crew: Ангел Юруков//Тедд Георгиев//Рени Веселинова

Снимки: Радина Ганчева

Грим: Росина Георгиева

Коса: Натали Иванова

Стилист: Александрина Дерменджийска

Гардероб: Личен архив 

 

Локация: Ресторант "Рембранд"

***

През 2019 година информационният портал Dir.bg стартира традицията да дава сцена на популярни и непопулярни личности от различни сфери, които са пример за успех, справяне с живота и активна дейност в обществото. Събитията She`s The One през март 2019 и He`s The MAN през ноември същата година дадоха началото на културна традиция с кауза, която привлича най-успешните хора в България, които разказват личните си истории и научените житейски уроци. През 2022 година открихме и лимитираната серия инзтервюта с Жените в Бизнеса - She`s The ONE in Business Limited Edition, която ще финишира през м. май 2023 г. със специална изложба!

Каузата е простичка - да акцентираме върху добрите примери в българското общество!

В разноцветна селекция на интересни, стойностни, вдъхновяващи и успешни жени, които носят своите послания и орисии, през 2019 и 2020 година се включиха големите български актриси Стоянка Мутафова и Татяна Лолова, сценаристът Ваня Николова, актрисата Биляна Петринска, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, собственикът на Ivet Fashion Ивет Григорова, керамикът и парижки възпитаник Екатерина Лашова, човекът кауза Аделина Банакиева, основателят на фондация "Диви животни" Любомила Кривошиева, дрифт пилотът Ива Русинова, журналистката Десислава Стоянова, д-р Кристина Чачева, покорилата Еверест Петя Колчева, писателката Здравка Евтимова, създателят на списание EVA Биляна Савова и жената кауза Надежда Дерменджиева.

През 2021 година She`s The ONE бе достъпнo събитие за всеки в Интернет! В приятна атмосфера бяха проведени незабравимите и интимни разговори с жените, които разкриха душите си и заговориха открито за собствените си провали, за дълго пазените си тайни, за мислите си, страховете си и най-пълното си щастие. Това бяха абсолютната Тя Стефания Колева, Бялата лястовица Мария Силвестър, Спасяващата животи, преди да са се родили, д-р Марина Михова, Жената Шива Жасмин Маджид, Голямата Таня Богомилова и Мастър шеф Мария Жекова.

През 2022 година подготвихме не по-малко невероятни истории! За четвърта поредна година 8 дами се сдобиха с дизайнерските плакети, попаднали в ръцете им заради техните особени заслуги към обществото, в което живеем. Това бяха актрисата Maрия Каварджикова, писателката Мария Лалева, издателката Жаклин Вагенщайн, психотерапевтът Мадлен Алгафари, шампионката по карате Ивет Горанова, основателят на първата стрийминг платформа за визуално и сценично изкуство у нас 7Arts.bg Адрияна Петкова, емблемата на борбата срещу домашното насилие Цветелина Цекова и гуруто на майките Ася Демирева.

Колаж: Петя Александрова/Графика: Александрина Дерменджийска

Следете специалните UltraViolet фотосесии и интервюта, както и кратките видеа с нашите 6 Супер Дами всеки понеделник и всяка сряда през март, за да разберете не само рецептите им за качествено оцеляване, но и тайните от ежедневието им!

Интервютата може да намерите на страницата на Dir.bg и #URBN! Последвайте ни и в социалните мрежи!