#През 2023 г. She`s The ONE празнува малък юбилей - пет години, в които се превърна в традиция за Dir.bg. В поредица "Ултравиолетови" ще ви представим лични интервюта на онези уникални Жени, оставили своя отпечатък по нашето Съвремие! Те притежават свръхчовешки качества и възприятия, но са останали заземени в процеса на издигането си. Преминали са през обрати и премеждия, но са запазили чисти и ясни гласовете и позициите си. Не им липсва смелост, защото за тях да си жена, е сила, а не слабост. Те са главни героини в невероятни истории за разказване, но онова, което носят в себе си, е най-същественото, невидимо за очите.

Поредицата откриваме с едно от най-красивите лица в телевизионната история - журналистът и водещ Радина Червенова. За нея ултравиолетовият цвят нюансира свърхсилата, която е нужна на хората в телевизионната среда, но и кадифената мощ на котешката жена.

 

 

***

"Още се чудя как се съгласих на това интервю", шеговито казва Радина Червенова, докато пътуваме, гледайки през прозореца, но нещо ми подсказва, че наистина го мисли. Казва и че ми има доверие, активирайки онова чувство за отговорност и ангажираност, което те кара да следиш за всичко, което се случва около нея - жестовете, детайлите, думите.

Радина Червенова е сдържана, обрана и деликатна, говореща тихо с плътния си, ясно артикулиращ глас, който леко може да се повиши и да стрелне категорично две-три отчетливи, точни думи, в момента, в който таксиметровият шофьор прави сексистки коментар. "Котката има нокти", казвам си, докато вътрешно ликувам заради реакцията ѝ, доказвайки ми, че все пак не съм се заблудила за нейната емоционалност. Сигурна съм, че може да запази самообладание външно, като статуя (все пак се оказа, че точно тя е прототипът на Георги Чапкънов за 8-метровата фигура на света София в центъра на столицата), но някак е емоционално да усетиш чувствителността ѝ в точно този момент.

Казва, че не обича да говори за себе си.

Усмихва се широко. Самокритична е. Доста.

"В дадени моменти е качество, в други - недостатък. Придобих го покрай цигулката, още като дете. Винаги може да е изсвирено по-добре. Винаги има някой, който свири по-добре. Същото е и в спорта - винаги има по-добър резултат.

Не е ли понякога малко тъжно да знаеш, че винаги ще има по-добър от теб, питам.

Радина Червенова е първата дама, с която откриваме She`s The ONE 2023: UltraViolet

Снимка: Радина Ганчева за #URBN/Dir.bg

"Да, но пък самозаблудата, че си най-добрият, е доста опасна!"

Започваме отначало. Връщаме се в детството ѝ. Безгрижно. Сред много деца в квартала.

"Живеех на бул. "Г. Скобелев" и ул. "Цар Асен", на ъгъла. Имаше много вътрешни дворове. Бяхме тумба от 15-20 деца и от сутрин до вечер играехме навън. На стражари и апаши. На народна топка. На ръбчета на "Цар Асен" - тогава нямаше толкова коли. Истинско синьо лято. Излизахме сутрин, цял ден в квартала, знаехме абсолютно всички входове и вътрешни дворове. И така - приятели и живот като в детски филм."

Представям си го черно-бял като във "Войната на таралежите", "Куче в чекмедже" или "Рицар без броня".

"Първите си уроци в живота научих именно в детството. Няма нищо даром. Успехът е по-сладък, когато си го заслужиш. Още като дете исках да опитам от всичко. Свирех на цигулка, тренирах плуване, играех тенис, ходих на гимнастика и фигурно пързаляне. Всякакви интереси наред с езиците. Не знам дали съм била всестранно развита личност, но спортът много ми помогна. Плуването и цигулката най-много ми задържаха вниманието. Изградиха у мен страхотна дисциплина и състезателен дух. Зад успеха стои много труд, но пък опитът ме научи и да изживявам радостта от успеха."

Към днешна дата, казва Радина Червенова, най-големият успех тепърва ѝ предстои.

"Никога не съм доволна от себе си. Знам, че може още винаги."

Вярва в съдбата. Никога не е мислила, че ще работи в телевизията.

"Когато бях дете и гледах познатите говорителки, за мен те бяха нещо нереално. Никога не съм допускала, че мога да ги последвам, да работя това. Според мен за това се изискват свръхчовешки възможности и качества... Но пък много исках да стана актриса. Не ми е било писано. Стигнах до четвърти кръг, но дотам. Препъникамъка го помня също много добре. Едно стихотворение на Миряна Башева - тогава не беше много предпочитана, но много държах да го кажа." Не беше подходящ избор за кандидатстване. Такъв ми е бил пътят."

Признава, че отказът да бъде приета за актриса е понесла тежко. Затворила се у дома за 3 дни.

"Плаках, страдах, на третия ден си казах - дотук. Стига толкова."

Така и до ден днешен понася разочарованията.

Радина Червенова е първата дама, с която откриваме She`s The ONE 2023: UltraViolet

Снимка: Радина Ганчева за #URBN/Dir.bg

По същото време обаче обявяват конкурс в телевизията - за говорители.

"Беше първият обявен такъв. Сензация. 2000 кандидати за 1 място, повече конкуренция, отколкото във ВИТИЗ. Не мислех, че ще имам късмета, не вярвах дори, че ще се случи. Явих се ей така - да се пробвам. Дори закъснях и се явих след всички кандидати, защото си изпуснах реда."

Следва дълъг процес с много кръгове. Практика в студията...

"Пуснаха ни да гледаме ефир, да се пробваме да четем т.нар. бланкове. Бяхме останали три кандидатки. Тогава бях много малка, а изглеждах още по-малка. Хачо Бояджиев ми каза: "Ти ставаш, затова работи тук, навъртай се, но не се отказвай. Толкова си малка, че никой няма да ти повярва. Каквото и да кажеш от екрана, хората ще го приемат все едно дете им го казва."

Така Радина Червенова започва работа на хонорар - от детската редакция в младежката. След това музикални предавания - "Мелодия на годината" и "Златен Орфей". Седем години...

Чак тогава идва времето...

Радина Червенова е първата дама, с която откриваме She`s The ONE 2023: UltraViolet

Снимка: Радина Ганчева за #URBN/Dir.bg

"Помня много добре този миг. След 7 години имаше нов конкурс за говорители. Явих се на него. Отново го спечелих. След седем години обаче го има и момента, в който си казваш: "Докога ще чакам?!". В същото време имаше конкурс и в радиото. В един и същи ден ми се обадиха и от двете места. Избрах телевизията, естествено. Когато отказах на радиото, не можеха да повярват."

Сред менторите на Радина Червенова са Хачо Бояджиев, Бригита Чолакова и Люси Няголова.

"От Люси по-добър човек, който да ме подготви за екран като честота на говора, нямаше. Бях много щастлива, че ще работя с Хачо. Един от върховете ми е, че водих предаване на Бригита Чолакова, тя беше продуцент. Факт е, че и с двамата нямах проблем, макар да се славеха като остри характери, с които трудно се работи. Винаги сме се разделяли в добро настроени и с мек тон. Преди няколко години Люси Няголова ми се обади и ми каза: "Моето момиче, аз вече нямам на какво да те науча!". Тогава се разплаках", признава телевизионната водеща.

Казва, че не смее да каже кои са личните ѝ качества или личните черти, или отличителните черти от характера ѝ.

"Може би, че никога не съм доволна от себе си, взискателна съм. Никога не си повярвах. Не си казах: "Знам всичко!". Осъзнавам, че има още какво да науча, че мога и още. Много ми е трудно да говоря за себе си. Не мисля, че съм се променила като човек от момента, в който съм влязла в телевизията", казва тя.

Признава си съвсем честно, че в момента се стреми да си обръща малко повече внимание.

"Работя над това да поставям себе си на първо място - това е задача, която не съм успяла да постигна. Един здравословен егоизъм да добия, който те съхранява всъщност и ти помага по-лесно и по-щастливо да го живееш този живот."

Споделя, че макар в момента да има свои рубрики по bTV, се определя като лице заради БНТ. И как би могло да бъде друго? Там е започнала кариерата си, там е срещнала своите ментори, приятели и любов...

"Страхотни моменти. И напрежение, и радост, и сълзи."

Всяка вечер в продължение на декади е гостувала в домовете на хора, които не познава. Питам я какво ѝ донесе тази разпознаваемост, бе ли щедра, беше ли от полза?

"Донесе ми това, че хората ме приеха и това го усещам и на улицата, и при срещите ми и запознанствата ми. Щастлива съм и благодарна, че виждам като че ли едно приятелство навсякъде. Много пъти ми се е случвало да ме поздравяват хора, които вероятно не ме разпознават от телевизията, но ме усещат като позната отнякъде. И аз ги поздравявам."

Това, което телевизията ѝ отнема, съвсем естествено, е анонимността.

"Човек е нужно да я има. Като всички хора и аз имам моменти, в които искам да остана сама. Да не бъда забелязвана. Всеки човек е имал такива моменти, в които не може да скрие нито тъга, нито слабост. А аз не обичам да ме виждат така."

На фона на бляскавата кариера Радина Червенова е отгледала 4 деца и има едно куче. Запазила е и кариерата, и женствеността, и добротата си, което нарежда сред най-големите си успехи.

"Безкрайно се радвам, че съм си родила децата навреме и съм си ги отгледала. Сега, като виждам колко е трудно - с детска градина и училище, с 4 деца не знам как би могъл да се справи човек. Сега да ти приемат детето в детска градина, е повод за празник. Трудна работа е, как да се решат двойките да имат много деца? Затова съм безкрайно щастлива. Късметът ми е, че децата ми са големи и са приятели. Как съм ги гледала и съм ходила на работа - не съм се и замисляла тогава. Сега се замислям и си се чудя - истината е, че не знам. Можем да понесем повече, отколкото си мислим", казва тя.

Радина Червенова е първата дама, с която откриваме She`s The ONE 2023: UltraViolet

Снимка: Радина Ганчева за #URBN/Dir.bg

Не знае дали изпитанията се пращат на най-силните, но със сигурност всяко едно е урок.

"Обратите в живота са нужни понякога. Преди тях със сигурност животът ти е дал няколко сигнала и ти не си им обърнал внимание. След което настъпва обратът, който приемаш като трагедия. След време виждаш, че е бил за добро. Не само за добро, а просто обратът в твоя живот е такъв, че те поставя на пътя, на който ти е отредено и е твоят път - там, където се чувстваш добре, щастлива, успяла и обичана."

Най-много у хората я разочарова глупостта. На социалните мрежи и интернет гледа като възможност за придобиване на информация, макар и там да губиш анонимност.

"Аз умея да съхранявам личното си пространство, така мисля."

Децата си учи на вечните ценности. Да са добри хора. Да вярват. Да са почтени. Да имат доза егоизъм и оправдано самочувствие.

"Няма разлика в заветите на бабите и дядовците от едно време."

Радина Червенова е първата дама, с която откриваме She`s The ONE 2023: UltraViolet

Снимка: Снимка: Радина Ганчева за #URBN/Dir.bg

Казва и че не се страхува какво ще я питам, защото ще се пита да отговори честно. Няма да я подлагам на разпит, защото онази отнета анонимност е оставила своята стигма. Въпреки това все още вярва, че освен предателства и разочарования животът е изпълнен и с усмивки, и с добри хора.

"Винаги ме радва едно пътуване. С приятели, много обичам да излизам с приятелите си. Позволявам си все още да създавам нови приятелства. Любопитна съм. Това е важно качество за хората."

Радина Червенова не слиза от екран все още, за щастие. В рубриката в "Преди обед" разказва историите на работещи майки. Всички те минават все още през нея. Дотолкова, че понякога едва сдържа сълзите си.

"Всяка една история е уникална, така както и всеки човек. Преди малко ми зададе въпроса как така деца и кариера? А 6 деца, кариера и куче с непрекъснати усмивки и песни? Как става това?", пита ме на свой ред тя.

Рубриката за майките с кариери не е нейна идея. Поканата идва от Жоро Тошев.

"Казах си: "Ами то не е ли едно и също и с много, и с малко деца - не си доспиваш, нямаш никакво време, тичаш непрекъснато, лишаваш се от събирания с приятели. Оказа се, че не е така. Тези неща, разбира се, ги има, но има и строго индивидуални особености, които правят уникални всяко едно семейство и всяка една майка."

Радина Червенова е първата дама, с която откриваме She`s The ONE 2023: UltraViolet

Снимка: Радина Ганчева за #URBN/Dir.bg

Не ми харесва, когато жените губят женствеността си. Да си жена, не означава слабост, напротив - това е голяма сила. До момента в моя живот нищо не се е променило - както ходя на работа и в студиото гримирана, така вкъщи домашните ми задължения не са ми досадни. Правя така че да ми е приятно - размествам мебели, за да има разнообразие, купувам нещо ново... Това, което винаги трябва една жена да прави, е да отделя време да се поддържа и да изглежда добре. Задължително е. Жената трябва да е котешка и мека, като кадифена ръкавица."

Темата на Радина Червенова е Любовта. Всичко е любов - работата, приятелството, любовта към семейството, децата и светът. Има ли любов - всичко е по-лесно.

Защо вярва все още във вечната любов?

"Защото аз мога така да обичам - завинаги, докрай."

 

*** She`s the ONE 2023 се реализира с подкрепата на

Baileys, Danhson, Гелоривойс, Subaru,

DEVIN, Виши, L'Oreal Paris, Dove Self-Esteem project и Verano Azur!

 

 

#URBN Team:

PM: Жаклина Братанова

Интервю и концепция: Кристина Димитрова

Dir.bg Video Production Crew: Ангел Юруков//Тедд Георгиев//Рени Веселинова

Снимки: Радина Ганчева

Грим: Росина Георгиева

Коса: Натали Иванова

Стилист: Александрина Дерменджийска

Гардероб:

Рокля Marella; Магазин Marella, Сердика Център

Aксесоари: H&M

Обувки - Личен архив

Локация: Ресторант "Рембранд"

 

***

През 2019 година информационният портал Dir.bg стартира традицията да дава сцена на популярни и непопулярни личности от различни сфери, които са пример за успех, справяне с живота и активна дейност в обществото. Събитията She`s The One през март 2019 и He`s The MAN през ноември същата година дадоха началото на културна традиция с кауза, която привлича най-успешните хора в България, които разказват личните си истории и научените житейски уроци. През 2022 година открихме и лимитираната серия инзтервюта с Жените в Бизнеса - She`s The ONE in Business Limited Edition, която ще финишира през м. май 2023 г. със специална изложба! 

Каузата е простичка - да акцентираме върху добрите примери в българското общество!

В разноцветна селекция на интересни, стойностни, вдъхновяващи и успешни жени, които носят своите послания и орисии, през 2019 и 2020 година се включиха големите български актриси Стоянка Мутафова и Татяна Лолова, сценаристът Ваня Николова, актрисата Биляна Петринска, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, собственикът на Ivet Fashion Ивет Григорова, керамикът и парижки възпитаник Екатерина Лашова, човекът кауза Аделина Банакиева, основателят на фондация "Диви животни" Любомила Кривошиева, дрифт пилотът Ива Русинова, журналистката Десислава Стоянова, д-р Кристина Чачева, покорилата Еверест Петя Колчева, писателката Здравка Евтимова, създателят на списание EVA Биляна Савова и жената кауза Надежда Дерменджиева.

През 2021 година She`s The ONE бе достъпнo събитие за всеки в Интернет! В приятна атмосфера бяха проведени незабравимите и интимни разговори с жените, които разкриха душите си и заговориха открито за собствените си провали, за дълго пазените си тайни, за мислите си, страховете си и най-пълното си щастие. Това бяха абсолютната Тя Стефания Колева, Бялата лястовица Мария Силвестър, Спасяващата животи, преди да са се родили, д-р Марина Михова, Жената Шива Жасмин Маджид, Голямата Таня Богомилова и Мастър шеф Мария Жекова.

През 2022 година подготвихме не по-малко невероятни истории! За четвърта поредна година 8 дами се сдобиха с дизайнерските плакети, попаднали в ръцете им заради техните особени заслуги към обществото, в което живеем. Това бяха актрисата Maрия Каварджикова, писателката Мария Лалева, издателката Жаклин Вагенщайн, психотерапевтът Мадлен Алгафари, шампионката по карате Ивет Горанова, основателят на първата стрийминг платформа за визуално и сценично изкуство у нас 7Arts.bg Адрияна Петкова, емблемата на борбата срещу домашното насилие Цветелина Цекова и гуруто на майките Ася Демирева.

She`s the ONE: UltraViolet 2023 се реализира с подкрепата на ....

Колаж: Петя Александрова/Графика: Александрина Дерменджийска

Следете специалните UltraViolet фотосесии и интервюта, както и кратките видеа с нашите 6 Супер Дами всеки понеделник и всяка сряда през март, за да разберете не само рецептите им за качествено оцеляване, но и тайните от ежедневието им!

Интервютата може да намерите на страницата на Dir.bg и #URBN! Последвайте ни и в социалните мрежи!